Formació

Escola d'Estiu 2014

Jugar, pensar i parlar per aprendre ciències

Ref. 1411100125

El curs pretén plantejar la necessitat de: analitzar la idea de "ciència" que tenim els adults; comprendre la necessitat d'aprofitar les situacions de vida quotidiana per promoure l'aprenentatge de les ciències; redescobrir la necessitat de jugar i de comunicar; reflexionar sobre el paper de la mestra.

M. Teresa Feu Vidal, mestra, col•labora en la formació de mestres d'Educació Infantil de la UVIC.

Prof.: M. Teresa Feu
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. La formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Educació creativa en entorns d'aprenentatge oberts: una manera de canviar l'educació

Ref. 1411100820

Es presentarà el projecte pedagògic de l’escola lliure Kitabü (dels 6 als 16 anys), un projecte que permet a l'infant autodefinir-se, experimentar, investigar i inventar. Un espai ric en estímuls, on l’adult acompanya les accions dels infants, escolta i fa preguntes. Els mestres trepitgen un nou territori educatiu a través d’entorns d’aprenentatge oberts, on no són el centre de l’acció pedagògica, sinó que esdevenen companys de desenvolupament i socis d’aprenentatge.

Marion Tielemann, educadora, consultora per a famílies i escoles, directora de l'escola Kitabü.

Prof.: Marion Tielemann, Marion Tielemann
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. La formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

San Miniato i el protagonisme dels infants en el context de la mirada toscana de l’educació (Tuscan Approach)

Ref. 1411100822

El curs vol centrar la reflexió sobre el tema del protagonisme dels infants. Es suggeriran perspectives d’experimentació innovadores vinculades a la pràctica diària amb els infants. El curs estarà acompanyat de power points i documents audiovisuals realitzats a les llars d’infants de San Miniato.Aldo Fortunati, responsable de la Bottega di Geppetto (San Miniato).

Observacions:
Cal portar un llapis de memòria usb per copiar alguns materials que es presentaran durant la setmana.

Prof.: Aldo Fortunati
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. El formador comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Arquitectures de la mirada. La documentació com a principi democràtic, estratègia estètica i pràctica narrativa de reflexió

Ref. 1411100824

La documentació com una proposta narrativa i estratègia estètica per analitzar, projectar, observar, interpretar i documentar. Possibilitat de reflexió sobre la pràctica política (visibilitzar els processos dels infants, famílies, i educadores en la confrontació d'una determinada cultura d'infància i educació), criteris, recursos d'organització i anàlisi dels espais (adaptació de les propostes estètiques, espacials i simbòliques de l'art contemporani com estratègia de possibilitats i creativitat) i actitud de reflexió i autovaloració de la pràctica educativa en relació a la quotidianitat.

Ariadne Jaenada Masferrer, diplomada en magisteri infantil, i degut a l'experiència viscuda a Reggio Emilia durant 8 mesos, actualment en formació amb Alfredo Hoyuelos com Atelierista a Pamplona per realitzar la seva tesi doctoral sobre la documentació educativa.

Observacions:
Hi haurà una part teòrica i una part pràctica (caldria que les participants portessin la càmera)

Prof.: Ariadna Jaenada
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal (la formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal).)

Psicomotricitat, expressió corporal i dansa. Recursos metodològics i propostes de treball a l’escola

Ref. 1411500313

Propostes psicomotrius i d’expressió corporal i musical. Reflexió sobre quins són els criteris educatius bàsics per al treball del cos, així com quines metodologies i estratègies podem emprar a l’escola. El curs suposa també un treball pràctic i un espai per a la reflexió i la concreció didàctica. Les propostes són fàcilment adaptables i aplicables a l’educació primària.

Àngels Hugas Batlle, mestra, psicomotricista, màster en Comunicació, Premi de Pedagogia Rosa Sensat, codirectora de les companyies Búbulus Menuts i Dansa Xalesta.

Observacions:
Portar roba còmoda i una tovallola.

Prof.: Àngels Hugas
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

Un espai per als infants?

Ref. 1411500812

En aquest curs ens centrarem en l'entorn físic i examinarem de quina manera l'estètica i els enfocaments pràctics interfereixen en les postures i les perspectives pedagògiques. Utilitzarem, com a inspiració, fotografies d'experiències reals de centres de tot Europa.

Claus Jensen, mestre i antropòleg, i Sílvia Majoral Clapés, mestra a l'escola municipal Parc del Guinardó.

Prof.: Claus Jensen
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

El llenguatge del color: ciència, art i educació

Ref. 1411800414

Aquest curs es proposa com a taller d’aprofundiment sobre el llenguatge del color, a mig camí de la recerca experimental i la projectació didàctica (de 0 a 6 anys i també més enllà). S’adreça a mestres d’infants de 0 a 6 anys però també a especialistes dels llenguatges plàstics.

Mara Davoli, tallerista de la Scuola comunale de l'Infancia Pablo Neruda, actualment és formadora en llenguatges gràfics i documentació, col·laboradora de Reggio Children.

Observacions:
Per al bon desenvolupament dels treballs de grup seria necessari que els participants portin un ordinador portàtil amb programari bàsic: tractament de textos, composició de documents, edició d’imatges, creació de presentacions…, així com càmera fotogràfica digital.

Prof.: Mara Davoli
Durada: 30 hores en 9 sessions. Matí i tarda de 9.30 a 12.30 h i de 15 a 18 h --
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014 (comença el dia 30 de juny per la tarda. Consta de 27 hores presencials i 3 de treball personal. La formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Projectar i documentar les experiències d’aprenentatge

Ref. 1411800815

Es proposa de fer una reflexió a partir de la lectura de documentacions realitzades a la llar d’infants i al parvulari.
El focus de la reflexió serà la identificació de les modalitats de projectar, observar i documentar.

Antonia Ferrari, mestra i formadora a les escoles de Reggio Emilia, actualment col•labora amb Reggio Children en el marc de diferents projectes de recerca i formació.

Observacions:
Per a les tres hores de treball individual es proposa la lectura del llibre de David Altimir "Com escoltar els infants?"

Prof.: Antonia Ferrari
Durada: 30 hores en 9 sessions. Matí i tarda de 9.30 a 12.30 h i de 15 a 18 h --
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014 (Comença el dia 30 de juny per la tarda. Aquest curs consta de 27 hores presencials i 3 de treball personal.)

L'escola lenta

Ref. 1412100816 - Curs complet

Per a una escola lenta i del sentit comú cal repensar l'escala dels valors habituals, superar l'ansietat de la "productivitat", trobar el temps per organitzar un ambient ric en experiències directes diàries, conrear el plaer de pensar, parlar i raonar junts.

Gianfranco Staccioli, secretari general de la federació italiana de CEMEA, mestre del Departament de Ciències de l'Educació i de Psicologia de la Universitat de Florència, i Nancy Penny Ritscher, escriptora experta en temàtiques d'infància

Coordina: Gianfranco Staccioli
Prof.: Penny Ritscher
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Les ombres van a l’escola

Ref. 1412500317

Tots els infants descobreixen aviat que tenen una ombra i hi mantenen relacions secretes, lúdiques, que contribueixen a l’estructuració de la seva identitat. Descobrir que tot té una ombra, que tothom en té una, els genera problemes que contribueixen a la superació del seu egocentrisme. Les ombres representen un recurs, un centre d’interès que activa la racionalitat i la imaginació. El curs serà teoricopràctic. S’il•lustraran teories i pràctiques sobre les potencialitats de les ombres en l’ambient escolar. Els participants al curs realitzaran materials simples per iniciar i estimular l’activitat (teatrets, siluetes, retrats i altres...).

Mariano Dolci, mestre titellaire.

Prof.: Mariano Dolci
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Pim pam repicam. Escoltar, cantar, tocar i ballar!

Ref. 1412500721

La música és una manera de viure i veure les coses que ens permet desenvolupar la tasca educativa amb més recursos i amb més qualitat. Per tant, podem relacionar la música amb qualsevol àmbit o experiència a l’entorn de l’escola. La música com a eina conciliadora, que emociona, que calma, que ens fa sentir i escoltar el nostre entorn.

Elena Pereta, mestra de música, psicomotricista, creadora de la companyia d’espectacles per a infants Comsona?, col•laboradora en diferents projectes educatius a la ciutat de Barcelona, organitza tallers de música en família per a infants de 0 a 3 anys.

Prof.: Elena Pereta
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Pensem, debatem i construïm: la pedagogia que habita els ambients i els espais de l’escola

Ref. 1412500823 - Curs complet

Loris Malaguzzi: “L’espai ha de ser una espècie d’aquari on es reflecteixen les idees, els valors, les actituds i la cultura de la gent que l’habita.” Es partirà del debat i la reflexió pedagògica sobre l’organització dels espais i materials a l’escola. Acompanyar els infants en el seu aprenentatge i ser testimonis de les seves capacitats ha provocat en els mestres maneres de dissenyar espais, proposar materials i crear organitzacions dins l’escola que donin resposta a un infant competent. Espais que conviden a crear i a descobrir, oferint el temps necessari per a cada infant.


Quiteria Martínez Martínez (coordinació), educadora del Centre per a la petita infància i famílies JM Céspedes.

Observacions:
Nou espai de formació “Pensem, debatem i construïm”. Segueix l'enllaç per obtenir més informació (http://www.rosasensat.org/cursos/106/107/).

Coordina: Quiteria Martínez
Prof.: Laura Alcolea, Olivia Cuadrado, Gemma Vallverdú, Laura Morales, Ana María Tomé, Eva Querol
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

El llenguatge del cos: motricitat, moviment i interdisciplinarietat amb els altres llenguatges

Ref. 1412800311

El curs es proposa aprofundir en el tema de la motricitat infantil partint de l’anàlisi del context cultural i històric de referència, analitzant experiències concretes viscudes per infants de llar d’infants i de parvulari.

Matteo Bini, nascut i resident a Reggio Emilia, on ha fet estudis de caire artístic, ha estat responsable durant uns anys de les activitats de familiarització amb l’aigua adreçades a infants de 0 a 6 anys i famílies, actualment és tallerista d’una escola municipal de la ciutat de Reggio Emilia.

Prof.: Mateo Bini
Durada: 30 hores en 10 sessions. Matí i tarda de 9.30 a 12.30 h i de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Construir i comunicar significats a través de la documentació en l’educació de la primera infància

Ref. 1412800818

El curs es proposa com a taller d’aprofundiment sobre el tema de la documentació educativa. Per tant, està indicat tant per a les persones que ja hagin fet una reflexió sobre aquesta matèria com per a qui comenci a interessar-s’hi.
Observacions: Per al bon desenvolupament dels treballs de grup seria necessari que els participants portin un ordinador portàtil amb programari bàsic: tractament de textos, composició de documents, edició d’imatges, creació de presentacions…, així com càmera fotogràfica digital.

Gino Ferri, mestre d’educació infantil a l’escola Reggio Emilia i formador de mestres d’educació infantil.

Prof.: Gino Ferri
Durada: 30 hores en 10 sessions. Matí i tarda de 9.30 a 12.30 h i de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Però el cent existeix: la creació d’ambients a l’escola infantil

Ref. 1413500826

El curs pretén reflexionar en l’àmbit pràctic i teòric sobre aquest tipus de propostes. Organitzar una escola a partir d’ambients implica, en essència, una manera diferent d’organitzar els infants, l’espai i els materials. Suposa una manera diferent de pensar les estructures i les concepcions d’aprendre i d’ensenyar. Els ambients d’aprenentatge ofereixen la possibilitat de canviar la mirada pedagògica sobre com aprèn l’infant, com hauria de desenvolupar el seu paper el mestre... Ofereixen, en definitiva, una oportunitat de repensar l’escola.

Gemma Núñez Ponsa, mestra d’educació infantil i psicopedagoga.

Prof.: Gemma Núñez
Durada: 30 hores en 10 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny a l'11 de juliol de 2014

Kit bàsic en TIC a educació infantil

Ref. 1413501119

En aquest curs es mostren i es treballen aplicacions, recursos i eines amb les TIC que serveixen de suport a les activitats i capacitats curriculars. També es mostraran estratègies per a l’aprenentatge amb una PDI aplicades a les aules d’educació infantil.

Anna Torner Santanach i Tona Castell Escuer, mestres d’educació infantil.

Prof.: Anna Torner, Tona Castell
Durada: 30 hores en 10 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny a l'11 de juliol de 2014

Escacs, un recurs per millorar l’aprenentatge

Ref. 1421100039

L’experiència d’introduir els escacs a l’escola, portada a terme en el curs 2012-13 en 10 escoles de Catalunya, va posar en evidència una clara millora en les estructures cognitives matemàtiques, lingüístiques i hàbits de conducta respecte a les escoles control on no s’havia aplicat l’ús dels escacs. Enguany són 104 les escoles participants en aquesta experiència. A través dels escacs treballarem dominis matemàtics, lingüístics i hàbits socials.

Josep Serra Palomar, vocal de Formació i Didàctica de la Federació Catalana d’Escacs, àrbitre català d’escacs, cap de l’Oficina de Salut Laboral de la Universitat de Girona, i Josep Callís Franco, mestre, professor de Didàctica de les Matemàtiques a la UdG, coordinador del grup de treball “a+a+” d’innovació matemàtica a infantil, primària i educació especial de Rosa Sensat, i Marta Amigó i Vilalta, mestra d’educació primària, en l’especialitat d’educació musical, i llicenciada en Història i Ciències de la Música. Delegada territorial de Tarragona de la Federació Catalana d’Escacs, monitora i àrbitre d’escacs.

Observacions:
Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal (els formadors comunicaran als participants en què consistirà aquest treball personal).

Prof.: Josep Serra, Marta Amigó
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. Els formadors comunicaran als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Recursos i estratègies per desenvolupar el càlcul mental a l’educació primària

Ref. 1421500641 - Curs complet

Didàctica activa a partir de processos vivencials i manipulatius per aprendre i dominar l’aprenentatge i l’adquisició de recursos i estratègies del càlcul mental i de les taules de multiplicar.

Josep Callís i Franco, mestre, professor de Didàctica de les Matemàtiques de la UdG, coordinador del grup de treball “a+a+” d’innovació matemàtica a infantil, primària i educació especial de Rosa Sensat.

Observacions:
Caldrà portar una calculadora aritmètica (no la dels mòbils ni tampoc científica).

Prof.: Josep Callís
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

Espais de creació artística a l’escola

Ref. 1422100436

Presentació de projectes innovadors de creació artística a l’escola. Analitzarem quines són les seves característiques i quines competències cognitives, personals i socials es desenvolupen en aquests espais. S’intercalaran les sessions teòriques i pràctiques.

Mar Morón Velasco, experiència com a mestra d’educació especial a primària i secundària, llarga experiència en formació del professorat en educació artística, desenvolupament de projectes d’educació artística en l’àmbit museístic.

Prof.: Mar Morón
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

La biblioteca escolar

Ref. 1422500838

Els curs abordarà els dos principals objectius de la biblioteca escolar: crear en els nens i nenes el gust per la lectura i aportar eines perquè s’adquireixi la competència informacional.

Mariona Trabal Mitjans, mestra i bibliotecària de l’escola Orlandai de Barcelona. Col•laboren: Encarna Isanda, Mònica Badia, Xon Bover i Mònica Ricart.

Prof.: Mònica Ricart, Mariona Trabal, Mònica Badia, Encarna Isanda
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

CLIL in primary? Yes, we can!

Ref. 1423500540

El curs ofereix les bases teoricopràctiques de la metodologia AICLE/CLIL per tal de treballar continguts curriculars no lingüístics en anglès a primària. Mitjançant l’anàlisi de materials existents i la creació de nous, es comprova com també és possible obtenir bons resultats a partir d’un altre enfocament.

Salvador Rodríguez Almendros, mestre especialista en llengua anglesa a l’escola Barrufet de Barcelona i professor associat a la Facultat de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona.

Observacions:
El curs va adreçat a especialistes en llengua anglesa i a mestres amb coneixements d’anglès suficients com per poder donar la seva matèria en llengua estrangera. La llengua vehicular del curs és l’anglès, però no cal estar familiaritzat amb el marc conceptual de la metodologia AICLE/CLIL.

Prof.: Salvador Rodríguez
Durada: 30 hores en 10 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny a l'11 de juliol de 2014

Viure, veure i tocar les matemàtiques a secundària

Ref. 1431100654

Partint de la idea que el treball per competències està més relacionat amb com fem les coses a classe que amb els continguts concrets que treballem, en el curs intentarem mostrar materials i proposar activitats que permetin un plantejament més experimental i viscut de les matemàtiques en l’educació secundària obligatòria i el batxillerat. Es tracta de presentar i analitzar recursos per treballar a l’aula, d’apuntar activitats per “donar-los vida” a classe i d’explorar dinàmiques docents que puguin aportar als alumnes una experiència matemàtica més directa. Es tracta d’un curs que pretén respondre a un enfocament molt pràctic, aportant propostes concretes per a temes específics.

Anton Aubanell Pou, professor de matemàtiques a l’educació secundària i de Didàctica de les Matemàtiques a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona, membre del CREAMAT des de la seva creació, recentment jubilat, i Sergi del Moral Carmona, professor de matemàtiques a l’educació secundària i de Didàctica de les Matemàtiques a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona, professor d’ensenyament secundari, ha treballat com a responsable de l’Àrea d’Innovació Educativa del Departament d’Ensenyament, membre del CREAMAT.

Prof.: Sergi del Moral, Anton Aubanell
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. La formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Com treballar les ciències socials en els temps que ens toca viure. Un currículum alternatiu de les ciències socials a l’ESO

Ref. 1432100255

A partir de la pregunta “Què ha d’aprendre de ciències socials l’alumnat d’ESO?” es presenta una proposta didàctica alternativa basada en la reflexió sobre la condició humana, que s’inicia amb l’origen de l’univers i que es tanca amb una proposta de futur. Els continguts s’organitzen al voltant de deu temes vinculats a una pregunta.
Som pols d’estrelles: què ens vincula a l’univers? Un planeta amb molta sort: un escenari canviant? El misteri de la vida: què compartim amb els altres éssers vius? El planeta humà: què ens fa humans?, en són alguns exemples.
Carles Anguera Cerarols, Dolors Bosch Mestres, Roser Canals Cabau, Carles García Ruíz i Neus Gonzàlez Monfort, membres de GRICCSO, professors de Didàctica de les Ciències Socials a l’ESO, batxillerat i universitat.

Prof.: Carles Garcia, Carles Anguera, Neus González, Maria Dolors Bosch, Roser Canals
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Pensem, debatem i construïm: una secundària diferent per al segle XXI

Ref. 1432100858

Un debat o seminari per reflexionar entre tots els participants sobre com refer la secundària, a partir de quatre eixos: l’alumnat adolescent, el professorat adult, les metodologies i l’organització. Els debats estaran dinamitzats per professorat de secundària que està duent a terme projectes participatius i globalitzadors, tenint molt en compte l’alumnat a qui van adreçats. Es partirà de la constatació que tots els professionals de l’ensenyament tenim molt a dir. Hi haurà quatre sessions presencials i una cinquena de treball personal per elaborar de manera individual o en grup les conclusions dels debats.

Joan M. Girona Alaiza (coordinació), mestre, professor de secundària i psicopedagog.

Observacions:
Nou espai de formació “Pensem, debatem i construïm”. Segueix l'enllaç per obtenir més informació(http://www.rosasensat.org/cursos/106/107/).

Coordina: Joan M. Girona
Prof.: Francina Martí, Glòria García
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Cinema, memòria històrica i educació

Ref. 1432500256

El curs proposa debatre i construir propostes didàctiques per treballar la memòria històrica de la Guerra Civil i del franquisme a través del cinema. Els films (de ficció i de no-ficció) objecte del treball han estat escollits perquè sintonitzin amb l’experiència cinematogràfica i vital dels nois i noies que actualment tenim als nostres centres educatius.
Per altra banda, també es vol reflexionar sobre la necessitat d’introduir la memòria històrica a l’escola d’una manera estable i continuada.

Ramon Breu Panyella, professor de secundària, coordinador del projecte Cinescola, col·labora regularment en les revistes educatives Aula de Secundaria, Dotze18, i amb el Memorial Democràtic, darrerament ha obtingut els premis Marta Mata de Pedagogia i Film-Història.

Observacions:
S’oferirà als participants la possibilitat de publicar el material realitzat a la web de Cinescola.

Prof.: Ramon Breu
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

33 Experiments low-cost per aprendre meteorologia

Ref. 1441100166

Es tracta d’un curs eminentment pràctic en el qual, a partir de la realització d’experiments senzills, es revisaran els principals continguts relacionats amb l’atmosfera.

Marcel Costa Vila, professor de ciències de l’IES Castellar.

Prof.: Marcel Costa, Jordi Mazón
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. El formador comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Per què als infants els agrada escoltar contes i als grans explicar-ne?

Ref. 1441100562

Explicar l’experiència del grup MARC i a partir d’aquí oferir estratègies i recursos per poder afrontar amb més seguretat i coneixements la narració oral a classe utilitzant solament els elements bàsics de la comunicació oral: veu, gest i mirada.


Àngels Ollé Romeu (coordinació), membre del Consell de Redacció de la revista In-fàn-ci-a i del Grup MARC (Mestres Àvies Recuperadores de Contes).

Coordina: Àngels Ollé
Prof.: Teresa Arrufat
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. La formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

La poesia a l’escola i l’Any Vinyoli

Ref. 1442100573

Introduir la poesia a l’escola no és difícil, com em diuen tants mestres. Al contrari, és molt fàcil. El llenguatge poètic és consubstancial a la humanitat, que se n’ha servit des de sempre i a totes les edats. Només cal tornar-li el lloc que sempre li havia correspost. En repassarem els principis bàsics, en veurem nombrosos exemples, i finalment en farem una aplicació a la poesia de Joan Vinyoli, de qui enguany commemorem el centenari.

Miquel Desclot, poeta i escriptor.

Prof.: Teresa Font, Miquel Desclot
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Avaluació formativa: l’avaluació per a la millora dels aprenentatges

Ref. 1442100860

L’avaluació al servei de l’aprenentatge. Eines i estratègies que afavoreixen que l’alumne entengui què s’espera que aprengui, rebi feedback sobre la qualitat esperada del seu treball, aprengui dels errors i s’involucri en les tasques escolars. En definitiva, que aprengui més i millor.

Àngel Domingo Villareal, mestre de primària i secundària, formador en Didàctica i Organització, inspector d’educació, i Mercè Mas i Ferrer, mestra i pedagoga, formadora del ICE i membre del grup de ciències de la UAB.

Prof.: Àngel Domingo, Mercè Mas
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Crear a l’escola... com?

Ref. 1442100868

L’entorn canvia i això ens demana que ens hi adaptem. A l’escola, ho fem? Creem espais i dinàmiques noves? Aconseguim que els nens i nenes siguin més creatius per avançar en el seu desenvolupament? Ens pensem que sí que ho fem i estem equivocats? Estem generant maneres de treballar que ens fan créixer a tots en el camí de la creativitat? De ben segur que de tot una mica. Ens pararem a pensar-hi i buscarem eines i estratègies aplicables que ens facin cada cop més creatius.

Anna Castells Molinatre, professora universitària, mestra de primària (MEF) i llicenciada en CAFiE, integrant de l’equip de formadors en creativitat de Jocs al Segon, i Oriol Ripoll González, professor universitari, intervenció com a especialista en jocs a la premsa i la ràdio; integrant de l'equip de creació i formació en creativitat de Joves al Segon.

Prof.: Núria Fusté, Anna Castells
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

La contribució de la lectura al desenvolupament personal i social del lector, segons les aportacions de la intel·ligència emocional

Ref. 1442500976

El curs facilitarà als educadors recursos per orientar els infants i joves. Treballaran a partir de 25 textos literiaris dels diferents nivells escolars. S'informarà prèviament als participants sobre les narracions escollides.
(http://elpuntdelectura.blogspot.com)


Assumpció Lisson Quirós (coordinació), llicenciada en Geografia i Història, col·legiada al COBDC, coordinadora del Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil i d’El Punt de Lectura; i els membres del Seminari d'El Punt de Lectura.

Observacions:
El curs es realitzarà a la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (av. Drassanes, 3, Barcelona).

Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

A cor què vols: una passejada per la literatura infantil i juvenil

Ref. 1443100563

La literatura infantil i juvenil està molt arrelada a l’escola, un dels marcs on més es parla de llibres i, per tant, idoni per fomentar l’hàbit lector. Per fer-ho cal posar a mans dels infants i joves llibres interessants, divertits, emocionants, que fan pensar, o que ens expliquin les coses tal com són.

Amàlia Ramoneda Rimbau (coordinació), bibliotecària de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, membre del Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil; i els membres del Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil.

Observacions:
El curs es realitzarà a la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (av. Drassanes, 3, Barcelona).

Coordina: Amàlia Ramoneda
Prof.: Joan Portell, Ricard Bonmatí, Neus Real, Cristina Correro, Miquel Desclot, Emma Bosch, Mireia Manresa
Durada: 30 hores en 9 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 a l'11 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 27 hores presencials i 3 de treball personal. La coordinadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Curs de tècnica vocal (primer nivell)

Ref. 1443101064 - Curs complet

Curs de tècnica vocal, absolutament pràctic, que proporcionarà als assistents les eines necessàries per poder desenvolupar les seves tasques professionals amb èxit. Es treballarà amb els participants per tal d’emetre so de qualitat sense malmetre el seu instrument i prevenint alhora possibles lesions.

Jordi Muixí Gés, doctorand en Arts Escèniques, llicenciat en Art Dramàtic, beques Fulbright, Agaur i EAOE per a estudis en Arts Escèniques a Nova York, professor de veu, cant, dicció (catalana, castellana i anglesa), interpretació i oratòria, actor de teatre, cinema i televisió, soci fundador d’Èvic.

Observacions:
Portar roba còmoda i aigua.

Prof.: Jordi Muixí
Durada: 30 hores en 9 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 a l'11 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 27 hores presencials i 3 de treball personal. El formador comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Mestres que no toquen de peus a terra: la fantasia com a eina creativa

Ref. 1443500461

El curs té un caràcter pràctic i pretén donar idees als mestres per tal de potenciar experiències d’aprenentatge des de la creativitat a partir de processos d’escriptura, joc artístic i joc heurístic. L'objectiu és descobrir en l'art, en concret l'obra d'Antoni Tàpies, eines creatives útils a l'aula; fomentar l'error, la passió i la sorpresa com a accions creadores; experimentar amb metodologies que ampliïn les nostres mirades; obrir espais potencials mitjançat el joc simbòlic i la cooperació.

Sandra Gómez Rey, guionista, escriptora i formadora, especialitzada en continguts infantils i juvenils, Carla Padró Puig, escriptora i formadora en tallers de creació des de l’escriptura, i Mar Roig Barrio, educadora en l’art especialitzada en la relació adults-infants a través de l’art, realitza tallers d’art en espais d’educació no formal i en equips educatius de museus.

Observacions:
El curs es desenvoluparà íntegrament a la Fundació Antoni Tàpies (carrer Aragó, 255, Barcelona).

Prof.: Carla Padró, Sandra Gómez
Durada: 30 hores en 10 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny a l'11 de juliol de 2014

Grup de debat del Tema General

Ref. 1443500970

Aquest any el tema general es farà en horari de migdia obert a tothom. Hem considerat que tots els assistents a l’escola d’estiu han de tenir l’oportunitat de poder escoltar a persones de reconegut prestigi en els seus àmbits d’actuació. A la vegada que considerem aquest canvi molt positiu, també veiem necessari oferir un grup de debat en el qual les opinions i punts de vista dels ponents siguin enriquits amb les opinions i punts de vista dels assistents al grup de debat. Aquest curs consistirà en l’assistència a les conferències del Tema General de 12’45 a 13’45 h i a l’espai de debat i construcció conjunta de 15 a 17 h. El programa de les conferències el trobaràs seguint aquest enllaç (http://www.rosasensat.org/cursos/106/110/).

Maria Vinuesa Arbós (coordinació), mestra i participant en un grup de treball de Rosa Sensat.

Prof.: Maria Vinuesa, Nolasc Acarín, Daniel Cassany, Angel Ignacio Perez
Durada: 30 hores en 10 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny a l'11 de juliol de 2014

Curs de kinesiologia educativa. La meva experiència a l'escola*

Ref. 1451100031 - Curs complet

És un curs teòric i pràctic, on es compartiran nocions bàsiques de kinesiologia educativa. Una eina per treballar el bloqueig en els aprenentatges reequilibrant les dimensions del cos i del cervell amb el moviment, assolint una millora general. Es faran tots els exercicis de kinesiologia educativa.

Montserrat Escayola Coris, mestra de l'Escola del Mar de Barcelona.

Prof.: Montserrat Escayola
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (comença el dimarts dia 1 de juliol i consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. La formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

La globalitat de l'infant: moviment i aprenentatge*

Ref. 1451100327

Els infants estan en constant acció, pensament, creativitat... En aquest curs, tant teòric com pràctic, parlarem de la importància del moviment des d'una mirada global de l'infant, afavorint un coneixement més complet de l'infant que tenim al davant.
Així doncs, es tindran en compte diversos factors com el desenvolupament, el significat i la riquesa del joc com a eina d'aprenentatge, els espais preparats per oferir multitud d'experiències de moviment significatives, riques i variades, tant dins les sessions de psicomotricitat com més enllà, alhora que incidirem en el paper de l'adult davant d'aquestes situacions. Curs destinat a mestres d'educació infantil i de cicle inicial que tinguin interès per aprofundir en un aspecte més de la globalitat dels infants de 3 a 8 anys.

Xavier Martínez López, mestre d'educació primària amb especialitat d'educació física i psicomotricista, i Yasmina Salazar Castellà, mestra d'educació infantil i psicomotricista.

Coordina: Xavier Martínez
Prof.: Yasmina Salazar
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Comença el dimarts dia 1 de juliol. Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. Els formadors comunicaran als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Hem deixat els llibres, i ara què?*

Ref. 1451100833

Hem deixat els llibres, i ara? Són moltes les propostes que es poden fer sense els llibres de text: el treball per projectes i les investigacions, els racons, les propostes d’experimentació i els tallers, entre altres. Aprofundint en el projecte de l'escola Riera de Ribes podrem conèixer altres maneres d’entendre l’escola; una escola que és oberta al món que l’envolta, que engresca els nens i nenes amb projectes que els fan pensar, descobrir i créixer.

Neus Milà Vida, mestra de l’escola Riera de Ribes.

Prof.: Neus Milà
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (comença el dimarts dia 1 de juliol i consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. La formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

La geometria com a eix transversal a infantil i primària per treballar lògica, mesures i problemes*

Ref. 1451800630 - Curs complet

La geometria és un aspecte de les matemàtiques que té molta relació amb les mesures i amb els problemes. Podem intentar aprofitar aquesta relació per a treballar-la millor a l'escola.

M. Antònia Canals Tolosa, mestra

Prof.: M. Antònia Canals
Durada: 30 hores en 8 sessions. Matí i tarda de 9.30 a 12.30 h i de 15 a 18 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Aquest curs és de dimarts 1 a divendres 4 de juliol. Lloc de realització: GAMAR de Girona. Biblioteca del Barri Vell, pl. Ferrater Mora, 1, Girona.)

Coeducació: juguem, vivenciem i parlem-ne!*

Ref. 1452100034 - Curs complet

Curs per treballar de manera vivencial i participativa la coeducació, oferint eines per tal de reflexionar sobre la nostra pràctica docent amb l’objectiu de generar noves propostes coeducatives individuals i grupals per a la nostra tasca educativa diària.

Olga Checa Herranz, mestra d’educació primària, especialista en coeducació, en educació física i psicomotricitat, amb 23 anys d’experiència en l’àmbit educatiu com a docent a l’escola pública a Catalunya i 10 anys d’experiència com a formadora del professorat.

Prof.: Olga Checa
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Taller de llibres a l’escola: laboratori de papers, lletres, colors, cosits i jocs*

Ref. 1452100435 - Curs complet

En aquest taller experimentarem, a través dels sentits, amb materials, amb lletres i paraules, amb dibuix i color, juntament amb els cosits bàsics i els d’invenció. Coneixerem les possibilitats creatives i expressives del llibre com a lloc per desenvolupar idees i projectes a l’escola.

Prof.: Roberta Bridda
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

El treball per projectes*

Ref. 1452100828 - Curs complet

Es tracta de construir conjuntament un discurs propi, basat en evidències i en la reflexió compartida, sobre els projectes de treball. Farem una investigació conjunta sobre “Com sabem que un projecte és un bon projecte?”

Carme Pablo Puig, mestra i formadora del ICE a la UAB, i Anna Canamasas Guardiola, mestra i formadora del ICE a la UAB.

Prof.: Carme Pablo, Anna Canamasas
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Creació d’activitats interactives per a PDI amb SMART Notebook*

Ref. 1452101129

SMART Notebook és el programa de treball col·laboratiu que va associat a l’ús de la pissarra digital SMART. Ara s’ha generalitzat també a altres dispositius. Ha passat de ser un portafoli virtual on fer anotacions a ser un programa de presentacions interactives que permet activitats autocorrectives o incrustar multimèdia amb facilitat. Farem una revisió de tot allò que aquesta eina ens pot oferir per crear el nostre propi contingut digital i experimentarem, tant a l’ordinador com a la pissarra digital, amb les noves eines que posa a la nostra disposició

Eugeni Chafer Vilaplana, consultor educatiu SMART, coordinador de formació a Audiovisuales Data SL (AV&D), formador TIC.

Observacions:
Els participants hauran de portar el seu ordinador personal i els recursos necessaris per elaborar el seu projecte digital.

Prof.: Eugeni Chafer
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Taller de teatre: expressió, emocions i creativitat*

Ref. 1452500332 - Curs complet

En aquest taller s’utilitzen dinàmiques per estimular l’expressió corporal, l’expressió emocional, l’adquisició de tècniques de relaxació, la possibilitat de crear jocs a través d’una pauta concreta sense tancar la porta a la imaginació i la creativitat.

Gemma Paus Benzal, mestra d’educació infantil i tallerista de teatre.

Observacions:
Portar roba còmoda, robes de diferents mides, "pareos", mocadors i paper de diari.

Prof.: Gemma Paus
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

Taller d’art i escriptura**

Ref. 1461100443 - Curs complet

Aquest és un taller d’art per experimentar les possibilitats visuals i plàstiques de l’escriptura: trobar noves maneres de llegir i escriure, manipular i inventar abecedaris, treballar creativament la cal·ligrafia i la tipografia, conèixer els artistes i crear un llibre d’artista.

Margarita Mascaró Pérez, llicenciada en Belles Arts, de 1990 a 1995 professora de dibuix en centres públics, actualment professora d’art per a adults.

Observacions:
Portar roba que es pugui tacar.

Prof.: Margarita Mascaró
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Comença el dia 1 de juliol. Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. La formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

Crushing your limits: anglès per a mestres (elementary)**

Ref. 1461101351

Aquest curs s’adreça a mestres i professors que volen superar les limitacions de no saber anglès per poder ajudar els seus alumnes més àmpliament i aplicar els coneixements específics i d’elementary a l’escola o institut immediatament. Cada mestre assistent podrà dur al curs els seus casos pràctics.

Clara Massons de Lama, professora d’anglès i examinadora, llicenciada en Traducció i Interpretació per la UAB.

Prof.: Clara Massons
Durada: 15 hores en 4 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: De l'1 al 4 de juliol de 2014 (Aquest curs consta de 12 hores presencials i 3 de treball personal. La formadora comunicarà als participants en què consistirà aquest treball personal.)

El joc teatral com a eina d’aprenentatge**

Ref. 1461500352 - Curs complet

Els jocs teatrals són una eina d’aprenentatge molt útil per a l’explotació del potencial de l’alumnat, la dinamització de grups, la resolució de conflictes, per educar en les emocions, reforçar l’autoestima i la personalitat, potenciar el pensament creatiu... Aquest curs pretén conèixer i descobrir el joc teatral i proporcionar recursos didàctics per portar-lo a la pràctica a l’escola. No es tracta de formar actors ni actrius sinó d’utilitzar les possibilitats del llenguatge teatral per educar persones.

Mariona Montaña Vilà, responsable del Servei Educatiu del Teatre Lliure i pedagoga teatral de la companyia Re-Teatro, fundadora del Servei Educatiu de la Casa Amatller, ha col·laborat amb l’Associació Experimentem amb l’Art; i Alícia Gorina López-Dóriga, directora teatral de la Companyia Indi Gest i pedagoga teatral de la Companyia Re-Teatro.

Observacions:
Es demanarà als participants que aportin certs materials domèstics per a la realització d’alguns exercicis.

Prof.: Mariona Montaña, Alícia Gorina
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

Art i color**

Ref. 1461500442 - Curs complet

Aquest és un taller de pintura per aprendre a fer infinits colors i a barrejar-los per crear obres amb ells. Partirem de 6 colors bàsics: vermell, groc, blau, magenta, blanc i negre. Crear els nostres propis colors ens ajuda a estalviar i a fer uns tons molt més interessants i bonics que els de la botiga. La diferència que hi ha entre fer un color o comprar-lo és exactament igual que la que hi ha entre la cuina feta a casa i el menjar preparat: no hi ha color!, sobretot quan parlem de materials de baix cost per a les escoles.

Margarita Mascaró Pérez, professional autònoma en el camp del disseny gràfic i la il·lustració, professora d’art i infografia.

Observacions:
Els participants han de portar una bata, draps de cotó i pinzells.

Prof.: Margarita Mascaró
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

Pensem, debatem i construïm. Avaluar: més enllà de “posar notes”**

Ref. 1461500848 - Curs complet

L’avaluació és una activitat clau en l’aprenentatge. Sense canviar l’avaluació -què avaluem, com avaluem, quan avaluem i, sobretot, per què avaluem- no es pot afirmar que canviï res de fons de la pràctica escolar. Cada vegada hi ha més escoles i instituts que estan generant una nova cultura de l’avaluació per donar resposta als nous reptes educatius, i aquest debat té com a objectiu conèixer i debatre experiències en aquest camp per tal que, a partir de l’intercanvi de punts de vista, generem entre tots noves idees i pràctiques.

Neus Sanmartí Puig (coordinació), professora i directora de l’ICE de la UAB, autora del llibre Enseñar, aprender y evaluar: un proceso de regulación continua, guanyadora del Premi Rosa Sensat de Pedagogia 2002.

Aquest curs comença el dia 1 de juliol a la tarda.

Observacions:
Nou espai de formació “Pensem, debatem i construïm”. Segueix l'enllaç per obtenir més informació(http://www.rosasensat.org/cursos/106/107/).

Coordina: Neus Sanmartí
Prof.: Irene Ferrer, Martí Casares, Josep Lluís Estaña, Àngel Domingo, Carles Monereo, Maria Ojuel, Iván Marchán, Xavier Geis, Mercè Mas, Àngela Pitarch, MERCE LEON, Guida Al·lès, Roser Canals, Núria Suñé, Lucrècia Bernaltes
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

Les TIC a l’escola 2.0 des de la pràctica de l’aula**

Ref. 1461501149

El curs pretén oferir propostes organitzatives de centre, de treball i de gestió de grup si es volen incorporar les TIC de forma intensiva, tant a cinquè i sisè de primària com a l’ESO. S’aportaran estratègies, recursos i metodologies de treball per aplicar a l’escola 2.0 i al treball de les classes.

Evaristo González Prieto, director de l’institut Torre del Palau de Terrassa, Barcelona, un centre que porta 10 anys fent un ús intensiu de les TIC.

Prof.: Evaristo González
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

Jardí d’astronomia**

Ref. 1462100147

Construcció d’un jardí d’astronomia. Instal·lació permanent de materials i instruments que afavoreixen l’observació autònoma, fortuïta o sistemàtica de fenòmens derivats dels moviments del sistema Sol-Terra-Lluna: la terra paral·lela, model Terra-Lluna, rellotges de sol...
Elaboració de materials per posar a l’exterior que ens permeten observar i entendre conceptes astronòmics bàsics.

Carme Alemany Miralpeix i Eloi Arisa Alemany, mestres d’educació primària.

Prof.: Eloi Arisa, Carme Alemany
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

El còmic com a recurs didàctic**

Ref. 1462100544

Aquest curs vol apropar el professorat a les tècniques d’elaboració d’un còmic i aportar eines per utilitzar aquest mitjà narratiu com a recurs didàctic. L’estructura del còmic, format per una seqüència de pictogrames que cal interpretar, ens permet entrar de forma lúdica en l’aprenentatge de la llengua.

Susanna Martín Segarra, llicenciada en Història, dibuixant i il•lustradora, autora de diversos còmics, entre ells Alícia en un món real (Norma Ed., 2010), Sonrisas de Bombay (Norma Ed., 2012) i Sansamba (Norma Ed., 2014).

Prof.: Susanna Martín
Durada: 15 hores en 5 sessions. Matí de 9.30 a 12.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

La ciència, eix vertebrador del projecte escolar**

Ref. 1463500146

Els curs proposarà com treballar la ciència a partir de l’observació i l’experimentació, tot fent una repassada a la gran quantitat de recursos que avui se’ns ofereixen. Treballarem al CosmoCaixa i farem sortides per descobrir altres centres i el nostre entorn. Volem ajudar a mirar d’una manera diferent la realitat, passant de ser simples espectadors a ser descobridors. Fent de la ciència l’eix vertebrador del projecte escolar, proposem recursos per mantenir i potenciar l’esperit investigador i al mateix temps la intervenció crítica i creativa, trets imprescindibles per a l’escola d’avui.

Carme Alemany Miralpeix, mestra d’educació primària, i Carles Schnabel Gimeno, biòleg, responsable del Planetari Fora d’Òrbita, membre del Comitè Científic de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, de l’equip de l’ICE d’Astronomia, de la Xarxa d’Observatoris Escolars i de l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf.

Observacions:
Aquest curs es realitzarà al CosmoCaixa (carrer d’Isaac Newton, 26, Barcelona).

Coordina: Carme Alemany
Prof.: Eloi Arisa, Carles Schnabel
Durada: 30 hores en 10 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 30 de juny a l'11 de juliol de 2014

(0-3 anys) La literatura infantil a l'escola bressol

Ref. 1481500509

Quin paper té l'educador/a perquè l'infant s'interessi per les narracions orals, els llibres i àlbums il•lustrats? Els contes i llibres tenen valor per ells mateixos, expliquen històries, no són manuals d'educació ni de moral, i van més enllà de l'educació emocional. Poden ser un mitjà intermediari entre l'adult i l'infant gràcies al món de la fantasia i els personatges de ficció, que permeten abordar, acompanyar i confrontar les pors amb la distància necessària.
Parlarem de com apropar els infants a la literatura infantil. Com fer una bona tria i amb quin criteri? Com organitzar els espais i els temps quan expliquem contes?

Montserrat Colilles Codina, psicòloga-psicoanalista, formadora i assessora d'equips de mestres d'escoles bressol des del 2006 fins a l'actualitat, coordinadora del grup de treball Art i Literatura de Rosa Sensat.

Observacions:
El curs es realitzarà a la biblioteca de l'Associació de Mestres Rosa (Avinguda Drassanes, 3 de Barcelona). És important venir amb ganes de fer aportacions de la pròpia pràctica i portar llibres que feu servir a l'escola.

Prof.: Montserrat Colilles
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 17.30 a 20.30 h
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

(0-3 anys) Límits i respecte

Ref. 1481500805

Compartir experiències i reflexionar entorn als límits adequats que acompanyen en el creixement. Compartirem lectures de diferents referents, ja que una bona teoria és sempre una bona base per construir el dia a dia. Però sobretot volem que sigui un espai vivencial i pràctic.

Pilar González Rof, acollidora a l'espai familiar i educadora d'escola bressol, participa en el seminari de reflexió Lòczy de Rosa Sensat, i Elia Martínez-Cava Carrasco, acollidora a l'espai familiar i educadora d'escola bressol, participa en diferents grups de treball de Rosa Sensat.

Observacions:
El curs es realitzarà a l'Associació de Mestres Rosa (Avinguda Drassanes, 3 de Barcelona). És important venir amb ganes de fer aportacions de la pròpia pràctica i portar llibres que feu servir a l'escola. Es demana la lectura d'alguns documents que es faran arribar a través de l'espai virtual.

Coordina: Pilar Gonzalez
Prof.: Elia Martínez-Cava
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 17.30 a 20.30 h
Calendari: Del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

(0-3 anys) La motricitat a l’escola bressol

Ref. 1482500302

Els infants en llibertat de moviment, que segueixen els seus propis interessos i ritme personal, i acompanyats per un adult que els veu com a éssers competents i capaços des del naixement, poden gaudir d’un desenvolupament sa i harmònic de les diferents postures i desplaçaments corporals. Alhora, la seva autoimatge i l’autoestima es veuen afavorides.
Observacions: Es demana als alumnes que portin cada dia roba còmoda i una màrfega per a estirar-se a terra.

Núria Ferrando Arrufat, fisioterapeuta pediàtrica i psicomotricista, formadora d’equips a escoles bressol.

Prof.: Núria Ferrando
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

(0-3 anys) La dansa a l’escola bressol: una experiència artística i de moviment

Ref. 1482500303

Els fonaments teòrics del curs s’estructuren sobre dos pilars bàsics: 1) La dansa és, en ella mateixa, un llenguatge expressiu i artístic i, en certa manera, el primer llenguatge de l’infant. 2) Per a l’infant petit, moure’s és una necessitat. A partir d’aquí, oferim una proposta de moviment per als nens i nenes de 0 a 3 anys basada en les investigacions sobre el desenvolupament motriu d’Emmi Pikler i en el nou concepte de dansa dels ballarins i coreògrafs contemporanis. És una proposta de dansa basada en el joc, el ritme i els objectes.

Observacions:
El curs es realitzarà a l'Associació de Mestres Rosa (Avinguda Drassanes, 3 de Barcelona). Portar roba còmoda.
No cal tenir formació en dansa.

Prof.: Gemma Palet
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 17.30 a 20.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014

(0-3 anys) Aportacions de Lóczy a la nostra pràctica

Ref. 1482500807

El curs pretén ser un espai de reflexió i debat, tot coneixent el treball d’Emmi Pikler i les seves aportacions a l’institut Pikler-Lóczy de Budapest. Analitzarem aspectes com ara el paper de l’adult, l’acollida, el joc i el moviment lliure, els moments quotidians, com ara el canvi de bolquers i els àpats, i els aspectes organitzatius de l’escola (espai i temps).
Repensarem la nostra pràctica educativa, fent èmfasi en el treball en equip i en la construcció d’un projecte pedagògic coherent i que garanteixi una atenció individualitzada als infants.

Noemí Ramírez, Maria Rosa Ferri, Andrea Abarca, Jordi Riera i Carme Arias, mestres d’escola bressol i integrants del grup de treball Lóczy de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Observacions:
El curs es realitzarà a l'Associació de Mestres Rosa (Avinguda Drassanes, 3 de Barcelona).

Coordina: Noemí Ramírez
Prof.: Jordi Riera, M. Rosa Ferri, Carme Arias, Andrea Macarena Abarca
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 17.30 a 20.30 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014 (Tarda de 17.30 a 20.30 h)

(0-3 anys) La complexitat de la quotidianitat: temps, espais i materials a l’escola bressol

Ref. 1482500808

Les decisions que es prenen respecte a l’organització d’una escola permeten entreveure el conjunt d’intencions d’un equip educatiu, així com quins aspectes es prioritzen i qui hi és al centre del projecte. El temps, els espais i els materials determinen en gran mesura la possibilitat de donar als infants un marc ric i complex on créixer amb la garantia que els seus drets seran respectats, acompanyats per uns adults amb capacitat per escoltar-los i respectar-los.
Cal establir un marc de qualitat en què es pugui explorar, sentir, relacionar-se, viure...

David Castillo García, mestre d’educació infantil i director de la llar d’infants pública Sant Nicolau, de Sant Andreu de Llavaneres, col•labora en el grup de treball sobre l’Ètica i l’estètica a les escoles infantils de Reggio Emilia.

Observacions:
El curs és de dilluns a dijous. El divendres no hi ha sessió ja que el dissabte 12 de juliol es fa una visita a l'escola Sant Nicolau, de Sant Andreu de Llavaneres, de 10 a 13h.

Prof.: David Castillo
Durada: 15 hores en 5 sessions. Tarda de 15 a 18 h
Calendari: Del 7 a l'11 de juliol de 2014