Acollir per reflexionar sobre l’acollida

No hi ha una manera més efectiva per entendre alguna cosa que sentir-la per tu mateix. Amb aquesta intenció, els formadors Toni Pedragosa i Àlex Martínez han donat el tret de sortida a la primera sessió de la formació “Acollida setembre 2020. Una oportunitat única després d’una experiència únicad’una manera estressant i accelerada.

Precisament, el tema de la seva formació, que ha començat avui i que durarà una setmana, se centra en el retorn a les escoles al setembre: un matí d’acollida dedicat a aquelles persones especialment preocupades o interessades sobre com acollir a la tornada de l’estiu. Els formadors han dissenyat unes dinàmiques d’expressió de sentiments i creació amb l’objectiu de condensar les opinions i el que ha extret el grup, en positiu i negatiu, d’aquests mesos. ¿Què hem après durant el confinament? ¿Quin ha estat el moment més bonic? ¿Què volem aportar a l’Escola d’Estiu aquesta setmana? Què podem aportar durant el curs vinent?

Com ha de ser el retorn a l’activitat educativa? Els formadors, en comptes de començar de manera pausada i generant un espai tranquil, sobre com ha de ser el retorn al setembre, han recreat una acollida accelerada i amb molta càrrega de feina, evidenciant com no ha de ser la represa educativa després d’aquest temps lluny de les aules. Encara no està clar com es presentarà setembre, el que si que està clar és l’actitud amb la qual hem d’afrontar-ho: tranquil·litat, paciència, empatia. No hem de voler recuperar tot el temps perdut, les presses no són una bona companyia; només generen confusió.

Aquestes formacions no són una altra cosa que exemples de com han estat les classes dels últims quatre mesos. Hi ha hagut complicacions, però malgrat això, amb paciència i voluntat, moltes d’elles han pogut tirar endavant o han trobat una manera diferent d’acompanyar, resignificant en alguns casos el sentit de la paraula “aprenentatge”. Aquest temps no ha estat perdut, asseguren els formadors, i n’hem d’aprendre les seves lliçons.

Sobre la manera en què ens hem relacionat i els aprenentatges que se’n deriven n’ha parlat també l’Íngrid Guardiola, doctora en Humanitats i experta en comunicació, en la seva conferència d’obertura del Tema General: “Educar en temps de revoltes”. La professora ha fet referència als No-llocs, espais on el diàleg es complica i on sovint els assistents es converteixen en espectadors. L’emergència sanitària i el confinament han generat un candi dels espais i l’ús que en fem i com sabem, les aules no n’han estat una excepció. El treball des de casa, de manera digital, s’ha fet molt difícil entre alumnes i mestres. Com apuntava l’Íngrid Guardiola, a les interaccions virtuals han desaparegut la comunicació no verbal i els entreactes, els moments “no productius” però fonamentals en la construcció de la persona. L’adaptació a l’entorn digital genera uns nous reptes que potser aquesta setmana de l’Escola d’estiu és un moment idoni per plantejar.

Reconeixent les dificultats, un dels objectius de la formació és que l’escola sigui espai d’intercanvi, amb la intenció que mestres i professorat siguin actors de les dinàmiques i que entre tots i totes, trobem la manera d’adaptar-nos a aquest nou espai, preparades per mantenir una acció educativa conscient i de qualitat.

Per això, en aquest primer dia d’aterratge, els formadors han convidat les persones assistents a compartir les seves experiències entre elles per remarcar la importància de què el retrobament de setembre es dugui a terme d’una manera tranquil·la i fusionant, sense pressa perquè el temps s’ha transformat, però no s’ha perdut.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!