La Bet Madera és la Cap de Formació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i ha estat l’encarregada, juntament amb totes les persones que conformen els equips formatius, d’adaptar la proposta de la 55a Escola d’Estiu a un format a distància que permeti condensar l’esperit de comunitat i els espais de reflexió i aprenentatge que caracteritzen l’Escola d’Estiu.
En parlem amb ella per conèixer una mica més què podrem i esperem trobar en aquesta nova edició que porta per títol “Educar en temps de revoltes“, i com han hagut de treballar per transformar una proposta tan extensa i ambiciosa a un nou format.
Com ha estat la transformació d’una Escola d’Estiu presencial amb la dimensió de la de Rosa Sensat, a una virtual?
La situació de la COVID-19 ens aboca a un context imprevisible, i una Escola d’Estiu que estava pensada per a ser implementada de manera presencial ha de passar a ser virtual. El procés va ser ràpid però molt diferent per a cada bloc formatiu. Va haver-hi grups que de seguida van veure que allò era possible, i altres que no ho van tenir tan clar o tan fàcil des del primer moment. Des de Rosa Sensat, però, hi havia una part a la qual no volíem renunciar i era que l’Escola d’Estiu, malgrat que fos a distància, havia de permetre tenir espais de reflexió compartida com els ha tingut fins ara. dnp for sale
En cap cas havia de suposar una formació que, per exemple, es pogués enregistrar tota i que se’n pogués treure el mateix rèdit mirant-la posteriorment a casa com si fos una conferència, sinó que volíem pensar-la com un temps a distància, on materials més sincrònics amb plataformes més asincròniques, o al revés, convisquessin per mantenir l’essència de les formacions, que són espais de reflexió i espais inspiradors.
Ràpidament vam pensar amb unes plataformes que ens permetin el treball asincrònic, com pot ser el Moodle, i altres que ens permetessin replicar un espai presencial. L’estructura mateixa dels equips ho va posar molt fàcil, perquè no són persones que individualment pensen la formació sinó que són equips i treballen, creen i implementen formacions per a totes les etapes educatives, perquè el mateix equip ja el formen quatre persones. Pe tant, aquest acompanyament precís i detallat a tots els assistents d’alguna manera ja quedava garantit abans i ara.
Les formacions no estan pensades per ser una formació online tipus “transmissió de continguts per part d’un expert” sinó que segueixen el lema que la formació no es dóna ni es rep sinó que s’autoconstrueix.
És a dir, és una formació a distància però que requereix la mateixa dedicació i permet les relacions d’una presencial.
Sí. Són moltes les persones que s’han dirigit a nosaltres per preguntar-nos si les sessions quedaran enregistrades. La resposta és que no, perquè perden valor. No estan pensades per ser una formació online on domini la transmissió de continguts per part d’un expert, sinó que segueixen el lema que “la formació no es dóna ni es rep sinó que s’autoconstrueix”, i aquesta part del que pensa, aporta i comparteix la persona que hi participa té un gran valor. Evidentment, cada bloc acabarà concretant les seves propostes amb total autonomia.
Què pot aportar un format com aquest?
Les formacions a distància tenen coses bones i segur que en traiem algunes, i d’altres possiblement seran una sorpresa molt bona. Una de les que preveiem és que les distàncies territorials s’escurçaran i alhora ens dedicarem molt a cuidar els vincles. Per com ha estat creada i pensada, aquesta Escola d’Estiu afavoreix que malgrat la distància, hi hagi un vincle i sensació de comunitat, perquè la gran majoria dels blocs formatis tenen com a rere fons el mateix teló, que és el tema general: Educar en temps de revoltes. A més, hi ha els tres eixos transversals, que teixeixen i connecten cada formació de manera més individualitzada: La força dels equips. Aprendre amb els altres per construir noves solidaritats, Despatriarcalitzar l’educació i Escola i emergència climàtica.
També hem volgut posar cura i intenció en el que seria el ritual per fer constar que es participa en una Escola d’Estiu on, com cada any, hi haurà molta gent, i per això hem organitzat les conferències, que van molt relacionades amb el tema general i que seran un espai d’inspiració de la mà de cinc dones que faran valdre aspectes concrets al voltant del tema “Educar en temps de revoltes”. També tindrem un ritu de tancament amb la projecció de la pel·lícula ‘Espero tu (re)vuelta’ d’Eliza Capai, de la mà de Pack Màgic.
Són temes que ja haguéssim posat en valor si les coses s’haguessin donat com nosaltres pensàvem però hi ha matisos concrets que cuiden la situació actual.
El tema i títol es va decidir ja fa molt, però és molt oportú per al moment que estem vivint. Heu modificat molt els continguts?
El tema es va decidir molt abans que aquest escenari de la Covid-19 es posés en acció i en canvi ha estat més oportú que mai. La veritat és que aquest equip de formació ho ha posat molt fàcil. Els continguts es mantenen, però hem hagut d’ajustar els objectius i metodologia al canal a distància. El que sí que ha passat és que hem dialogat molt per acabar perfilant encara més els objectius a aquesta situació incerta que estem vivint. Són temes que ja haguéssim posat en valor si les coses s’haguessin donat com nosaltres pensàvem, però hi ha matisos concrets que cuiden la situació actual. Li hem donat moltes voltes i hem pensat molt sobre què necessitaran els mestres aquest juliol i quin espai de trobada i formació poden necessitar, i és això el que farem valdre.