Fons històric digitalitzat

Fons històric de Rosa Sensat a la Memòria Digital de Catalunya

Fons de l’Arxiu històric personal de la mestra Rosa Sensat i Vilà (1873-1961) que inclou els seus diaris, cartes, diaris manuscrits, anotacions de viatges, fotografies, llibretes escolars dels seus alumnes, així com obres i articles publicats a revistes pedagògiques de l’època. Recull els diaris de la mestra, que es componen de vuit quaderns i d’aproximadament 4.000 pàgines manuscrites, on es relaten fets, reflexions i pensaments anotats entre els anys 1914 i 1928 sobre la seva tasca diària a l’Escola del Bosc de Montjuïc. En aquesta col·lecció s’afegeixen també, documents relacionats amb la seva tasca com a mestra de mestres i com a mestra de la dona.

 

Mostra virtual dels 50 anys de l’Associació

Conté documentació digitalitzada del fons de la Biblioteca i de l’Arxiu de Rosa Sensat, que ha comptat en la seva realització amb la col·laboració de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB. S’hi poden consultar cartells de les diferents escoles d’estiu, fotografies, programes, pel·lícules, diaris, revistes i llibres.

 

Revista Garbí

1a èp., núm. 1 (1933) – núm. 5 (març 1934), 2a èp., núm. 6 (abril 1936) – núm. 23 (juny 1936). Barcelona: Escola del Mar, 1933-1936

Revista mensual redactada pels alumnes de l’Escola del Mar de Barcelona. Comença a aparèixer pel novembre de 1933. Publicava contes, narracions de viatges, observacions de llenguatge i gramàtica, meteorologia, música, cròniques de la vida escolar, notícies pedagògiques, bibliografia infantil, informacions sobre la biblioteca de l’escola i un noticiari.

 

Montessori: revista mensual ilustrada

Núm. 1 (gener 1935) – núm. 12 (desembre 1935). Barcelona: Casa Editorial Araluce, 1935

Revista mensual il·lustrada de la Societat Montessori de Barcelona, afiliada a l’Associació Internacional Montessori, i dirigida per Maria Montessori. Publicada per Casa Editorial Araluce. El primer número surt el gener de 1935. És continuació del Boletín de la Sociedad Montessori.

 

Vídeos i pel·lícules 

La Biblioteca de Rosa Sensat ha començat la digitalització del seu fons audiovisual amb la col·laboració de la Universitat de Vic per recuperar pel·lícules dels inicis de l’Escola de Mestres Rosa Sensat i les seves activitats.