25 imperdibles

Exposició joc de llibres il·lustrats i àlbums per a infants

L’objectiu d’aquest recurs és donar a conèixer 25 narracions il·lustrades i àlbums on la imatge té una funció rellevant o essencial i que els infants d’educació infantil i primària no s’haurien de «perdre» en la seva etapa escolar. A través d’aquests llibres, volem promoure la lectura atenta de llibres il·lustrats i àlbums i oferir eines perquè els infants desenvolupin el pensament simbòlic.

Exposició joc

El joc que proposa l’exposició consisteix a emparellar 25 llibres il·lustrats i àlbums amb 25 pots de vidre numerats que contenen diversos objectes. Els participants han d’anotar les respostes en un quadernet. Han d’escriure el número del pot dins del cercle que hi ha al costat de la imatge de coberta. En el quadernet, els llibres estan organitzats per cicles (educació infantil i cicle inicial, mitjà i superior d’educació primària). Així, per exemple, els més petits podrien buscar només els pots dels vuit llibres del seu nivell.

Els visitants de l’exposició poden jugar individualment o en grup, segons convingui. I es pot fer l’activitat de manera autònoma o guiada, ja que les instruccions que hi ha als quadernets són suficients perquè els participants puguin fer el joc sense necessitat d’un guia.

Una possibilitat de joc en grup seria: primer llegir i mirar un dels llibres i, entre tots, pensar què hi podria haver dins del pot per representar-lo; després, comprovar i valorar quina és la solució exposada. Seguidament, dividir els participants en quatre grups. Cada grup hauria de relacionar sis llibres i anotaria les respostes en un quadernet. Finalment, es compartirien les solucions i s’anotarien les respostes definitives en un pòster que es facilitarà en format digital.

Per altra banda, es pot oferir als docents de les escoles la possibilitat de llegir els 25 llibres a les seves aules perquè puguin conèixer les obres amb calma.

Material que aporta l’exposició

  • 25 pots de vidre amb objectes que resumeixen l’essència dels llibres.
  • 25 llibres identificats amb un adhesiu amb la imatge d’un imperdible.
  • Pòster digital
  • Quadernet digital

 

Material que aportaria l’escola i accions a fer

  • Impressió dels quadernets per anotar les respostes (A3 imprès en color per una cara), fer-los un tall i plegar-los.
  • Impressió dels pòsters, en el cas que es jugui en grup.

 

Crèdits i antecedents

«25 imperdibles: exposició joc de llibres il·lustrats i àlbums» ha estat ideada per Emma Bosch i Encarna Beltran, docents de la menció en Biblioteques Escolars dels graus en Mestre d’Educació Infantil i Educació Primària de la Universitat de Barcelona, amb la participació dels alumnes de l’assignatura Lectura de la Imatge Aïda Abelleira, Alba Rodríguez, Alicia de Pedro, Amanda Rodríguez, Andrea Moreno, Eva Salmerón, Jordi Alguacil, Laura Casado, Laura Fernández, Laura Martínez, M. Jesús García, Marta Tormo, Mireia Fernández, Míriam Carmona, Miriam Montes, Natalia Martos, Núria Espuga, Núria Térmens, Paula García, Sara Navarro, Sara Palmiero, Sandra González, Yaiza Rosado i Zhara Oukhouyaali.

Per fer la selecció de llibres es va consultar Oblit Baseiria (Llibreria Casa Anita), Amàlia Ramoneda (Rosa Sensat) i Mariona Trabal (Escola Orlandai).

«25 imperdibles: exposició joc de llibres il·lustrats i àlbums» va exposar-se primer a la Biblioteca del Campus de la Universitat de Barcelona (22.11-23.12.2016). Per a la mostra de la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat (21.04-21.07) es van modificar el cartell, el full de registre i alguns dels pots per tal d’adaptar-los a un públic principalment infantil. El primer mobiliari expositiu es va fer gràcies al patrocini de la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat.

Actualment l’exposició itinera per les biblioteques de Barcelona, una rèplica ho fa per les biblioteques de la Diputació, i una tercera rèplica (sense el mobiliari) ho fa per les escoles, gestionada des de la Biblioteca Infantil i Juvenil de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (Amàlia Ramoneda).