Fem memòria: Diari d’un alumne de l’Escola d’Estiu de 1931

La Biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat ha incorporat recentment una nova peça al seu fons històric: el diari original —i el seu respectiu esborrany— de Pere Climent Ferran, alumne de l’Escola d’Estiu de 1931, organitzada pel Consell de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i celebrada a Barcelona.

Aquest diari, meticulosament redactat, recull les reflexions del mestre sobre la importància de formar part d’iniciatives com l’Escola d’Estiu: un espai d’aprenentatge, d’intercanvi d’experiències i de construcció d’una pedagogia més democràtica i centrada en l’infant. Un fragment destacat del document ens revela aquesta visió:

«Sols quan la inquietud arriba al punt àlgid, el mestre es pot preocupar de les transcendentals qüestions d’aquest curset. Quines hores podrien ser més escaients que les que ofereix l’Escola d’Estiu en les quals els mestres anem a rebre ensenyances i a saturar-nos d’emocions? L’espina del turment ens ha estat posada.»

Aquestes pàgines ofereixen una mirada única a les metodologies educatives de l’època, moltes de les quals continuen sent plenament vigents avui dia. En el diari, Climent reflexiona sobre la llibertat a l’escola, un debat que encara perdura en l’actualitat:

«La llibertat a l’escola sembla cosa utòpica. Tothom critica els procediments que tendeixen a adquirir per a l’infant una certa llibertat que es judica aparent, irrealitzable. (…) Aquí hi ha la tragèdia de l’escola: la funció docent requereix llibertat i aquesta llibertat no es pot donar.»

El diari de Pere Climent Ferran constitueix, doncs, un testimoni clar d’aquest període, i permet aprofundir en la comprensió de l’impacte que l’Escola d’Estiu va tenir en la formació de generacions de mestres compromesos amb la transformació pedagògica.

Tanmateix, un dels aspectes més rellevants del diari és el testimoni directe de les classes impartides pel pedagog Alexandre Galí, una de les figures més destacades del moviment de renovació educativa a Catalunya. L’autor recull detalladament les dinàmiques participatives i el pensament innovador que Galí va transmetre als seus alumnes.

Alexandre Galí: Pedagog i Referent de la Renovació Educativa

Alexandre Galí (1886-1969) va ser un destacat pedagog, lingüista i escriptor català, que va jugar un paper fonamental en la reforma educativa del país. Director de l’Escola de Mestres de la Mancomunitat de Catalunya i fundador de l’Escola Blanquerna, Galí va defensar una pedagogia activa, centrada en l’alumne i en la formació integral de la persona. La seva tasca no es va limitar a l’aula, ja que també va contribuir decisivament en la configuració d’un model educatiu modern i arrelat als valors democràtics i nacionals.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!