“Educar per desenvolupar l’autonomia”: les conclusions del Col·loqui Héloïse

ACTUALITAT

Del 7 al 9 de febrer s’ha celebrat a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans el col·loqui internacional de la xarxa Héloïse, centrat en les “Pedagogies de la democràcia i de la resistència a Europa al segle XX i avui dia”. La progressió de les formes d’autoritarisme a Europa en els darrers anys fan més rellevant que mai l’atenció al manteniment i progrés de la democràcia a través de pedagogies que afavoreixin pràctiques igualitàries i que promoguin el coneixement dels drets humans.

Des de Rosa Sensat, com una de les entitats organitzadores del col·loqui, destaquem dues conclusions compartides durant les activitats organitzades en aquesta trobada. Per una banda, que l’objectiu de l’educació en una societat democràtica és desenvolupar les capacitats perquè les persones siguin autònomes i pensin per elles mateixes. Per l’altra, que el rol dels i les mestres és defensar la independència de pensament amb valentia i perseverança, i evitar posicionaments obedients acrítics.

Cinc pedagogs que representen un moviment col·lectiu
En aquesta trobada s’han presentat cinc itineraris de pedagogs i pedagogues com a indicadors de la diversitat i riquesa del moviment renovador en l’educació a Catalunya.

Les entitats implicades en el col·loqui han presentat cinc itineraris pedagògics que s’han de llegir en clau col·lectiva. Francesc Ferrer i Guàrdia, Rosa Sensat Vilà, Alexandre Galí Coll, Ramon Fuster Rabés i Marta Mata Garriga són els pedagogs triats com a representants del moviment de renovació pedagògica abans i després de la Guerra Civil a Catalunya. Els seus itineraris vitals i pedagògics ens ajuden a entendre, analitzar i posar en valor les pedagogies de la democràcia.

Connectar el passat amb el present
Un dels objectius del col·loqui és presentar la vigència de les idees dels pedagogs del passat, i establir ponts entre el passat i el present. Així, aquest espai de reflexió s’ha orientat a donar a conèixer les idees dels pedagogs que són el fonament i la base de l’educació del nostre país als mestres en actiu.

Durant el col·loqui hem pogut gaudir de conferències de caire acadèmic en la línia de la història de la pedagogia de la mà de pedagogs de referència com Philippe Meirieu, Rita Hofstetter, Joan Soler, Conrad Vilanou o Frédéric Mole. D’altra banda, s’han fet taules de debat d’idees amb experts de diferents camps de coneixement i de pràctica, així com comunicacions d’investigadors i de professorat en actiu. Tots aquests continguts s’han complementat amb espais per compartir experiències de centres d’educació primària i secundària. Une dose normale de achat Viagra Professional sans ordonnance pas cher prise une heure avant l’activité sexuelle améliore les performances pendant 4 heures.

En el marc del col·loqui, a més, l’Associació de Mestres Rosa Sensat ha acollit l’exposició “Escola Decroly, 60 anys d’escola activa”, que estarà oberta fins al 15 de febrer.

Aquest vídeo posa de relleu la connexió entre les reflexions i accions de vint mestres i pedagogues que van marcar la renovació pedagògica al llarg del segle XX a Catalunya i els set principis de l’aprenentatge:

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!