Proposta d'acompanyament a centres
Com podem acompanyar i entendre les emocions a través de les diferents propostes artístiques?
Com podem fer que la creativitat sigui un element essencial de l’aprenentatge?
Quines estratègies creatives ens permeten acompanyar els infants en la situació postpandèmica?
Aquesta proposta formativa consisteix en 5 tallers on es reflexiona al voltant de com acompanyar i atendre aspectes directament relacionats amb l’educació emocional i en valors a través de diferents propostes artístiques, i posa en valor la creativitat com a element essencial de l’aprenentatge.
S’ofereixen estratègies creatives per acompanyar mestres, infants i joves en el context actual i millorar-ne la seva salut emocional a través de les cures.
La metodologia que seguirem serà socioafectiva, vivencial, activa i reflexiva, i permetrà elaborar teoria a partir de la mateixa pràctica. Té en compte tota una sèrie de mecanismes que s’han de posar en marxa i que tenen a veure amb l’estat del grup: mitjançant els tallers, generarem dinàmiques de cohesió, participació i transferència al centre. Treballarem des de la metodologia de Creart en la qual posem en joc les emocions i l’experiència per fer que l’aprenentatge sigui especialment significatiu.
Objectiu general:
Promoure el treball sistemàtic de l’educació emocional entre el professorat i amb els infants i joves.
Objectius específics:
- Introduir o consolidar les metodologies artística i la creativitat per al treball socioemocional als currículums de Primària i Secundària.
- Crear espais participatius i de presa de decisions segurs (que parteixen de la responsabilitat, l’escolta i el respecte) que permetin posar en joc competències relacionades amb el consens i la cooperació.
- Reforçar els equips de mestres i els claustres d’escoles i instituts.
- Contribuir a millorar la salut emocional d’infants, joves i mestres.
- Entendre el rol de la comunicació en els conflictes i com les emocions intervenen en aquests processos.
A qui va dirigida la formació:
A equips de mestres d’Educació Primària i Secundària.
Continguts:
Els continguts de la formació s’estructuren seguint l’escala de la provenció: aquesta és una eina procedent de l’educació per la pau que, a través de set esglaons consecutius, facilita la creació d’un clima de convivència positiu i participatiu, alhora que prepara al grup i docents per a la transformació positiva del conflicte i la construcció de relacions saludables.
- Aprenentatge socioemocional i l’art.
- La creativitat com element essencial per a l’aprenentatge.
- La confiança
- Estima i autoestima
- Comunicació i respecte
- Consens i cooperació
Avaluació. Requisits certificació:
Haver realitzat de manera satisfactòria totes les tasques d’aprofitament més amunt esmentades.
Sol·licita la formació
La temporalitat, hores i objectius específics es concretaran amb el centre un cop feta la demanda.
Equip formatiu
Carol Pujadas i Chené Gomez (Creart)
Creart és una organització no governamental, laica, independent i sense ànim de lucre que treballa per millorar la qualitat de l’educació dels nens i les nenes, i les seves condicions de vida, utilitzant l’art com a eina de transformació social.
ACOMPANYAMENT A CENTRES
Les formacions als centres que oferim des de Rosa Sensat tenen l’objectiu d’acompanyar i donar estratègies als equips per generar canvis rendibles i signicatius per al seu context, donar a conèixer estratègies d’intervenció que afavoreixin una escola més inclusiva i respectuosa amb els infants i les famílies, i acompanyar mestres i equips en la reflexió i en l’acció, per millorar i transformar les pràctiques educatives.
Totes les propostes d'acompanyament a centres