El Fil de la Vida

Proposta d'acompanyament a centres
Curs 2022-23

Descripció

Aquest és un programa  transversal d’acompanyament a l’escola, que neix per donar resposta a la gestió de les pèrdues i el dol, en àmbits educatius, a través de l’experiència artística i la literatura. És un programa dissenyat per ampliar el coneixement sobre la mort, les pèrdues i el dol en entorns socioeducatius, a partir de la lectura i la conversa, i a través d’un procés artístic de creació, amb la utilització de diferents materials i recursos plàstics. 

Proposem una nova mirada creativa a la mort i al dol, incorporant una visió holística que integra les pèrdues, d’una banda, com a processos naturals de la vida; i, de l’altra, com una oportunitat per a la maduració personal. 

La metodologia es desenvolupa a través de tres blocs temàtics: “Els canvis”, “La pèrdua i el dol” i “Nous projectes” que s’aborden des d’una cuidada selecció de tallers artístics i creatius, i una àmplia selecció de propostes literàries agrupades en epígrafs que tenen com a finalitat l’empatia amb el lector, per poder construir un discurs personal i més aprofundit. 

És possible abordar els tres blocs per ordre o triar els que es considerin més idonis segons el moment que viu la comunitat educativa en concret. La possibilitat d’una diversa conjugació de blocs sempre combinarà el fil conductor conceptual amb les propostes creatives i literàries en consonància. 

 

Objectius: 

  • Aproximar-nos al concepte de la mort i el dol des d’un nou paradigma més holístic, amb propostes creatives, artístiques i literàries, en l’acompanyament d’aquests processos en l’àmbit de l’escola.
  • Augmentar el coneixement sobre els processos de dol: etapes i recursos d’afrontament; i facilitar referents literaris i accions artístiques que permetin als infants anticipar-se a realitats complexes.
  • Fomentar una saludable gestió emocional per consolidar els beneficis d’un procés de dol, explorant les possibilitats de l’experiència artística.
  • Aprendre a generar vincles de relació des de la proximitat, protecció i reducció de la dependència, a través de converses literàries cap a una millor comprensió del procés de dol i una major capacitació per a una saludable presa de decisions i una major autonomia personal, així com afavorir la divulgació de la literatura infantil de qualitat des de la mirada de la pedagogia del dol.

 

A qui va dirigida la formació: 

Va dirigida a docents i membres dels equips directius de centres educatius de primària i secundària, educadors/es, orientadors/es i persones dels àmbits de la pedagogia, psicologia, de l’Administració.

 

Continguts: 

  • Introducció a la pèrdua i al dol. Processos d’aprenentatge vital
  • Com explicar als infants la mort. La comunicació empàtica i el saber estar
  • La mort i la gestió emocional. Saber expressar-les i nodrir-nos de la funció que fan en el nostre organisme i conductes
  • Els vincles afectius. Relacions de proximitat i d’autonomia
  • El procés de dol. Tipologia i recursos
  • Els beneficis de l’elaboració dels processos de dol en termes de salut 

Els continguts s’agrupen en els tres blocs temàtics esmentats: “Els canvis”, “La pèrdua i el dol” i “Nous projectes” i s’aborden des dels tallers artístics i creatius, i des de la proposta literària que promou també l’aprofundiment dels diferents llenguatges (tant el textual com el visual, ja que la majoria dels llibres de la maleta són àlbums) i la seva manera de combinar-se significativament. Si es comprenen les obres amb més detall, més rellevància tenen en el procés d’assimilació de conceptes complexos, com en aquest cas el dol i els canvis.

 

La temporalitat, hores i objectius específics es concretaran amb el centre un cop feta la demanda.

Sol·licita la formació

 

Descobreix la MiniBAT

 

Equip formatiu:

Ricard Díaz (Prosperitas)

Prosperitas elabora programes de formació amb la idea d’ajudar a descobrir com millorar el nostre estil de vida i avançar en el nostre procés maduratiu.

 

Carol Pujadas i Chené Gomez (Creart)

Creart és una organització no governamental, laica, independent i sense ànim de lucre que treballa per millorar la qualitat de l’educació dels nens i les nenes, i les seves condicions de vida, utilitzant l’art com a eina de transformació social.

 

Rosalía Clemente (Rosa Sensat)

Llicenciada en Belles Arts i Mestra d’Educació Infantil amb la menció Biblioteques Escolars. Docent en la UB, en la secció departamental Educació Visual i Plàstica. Tallerista de l’àmbit no formal amb infants i adults. Especialista en literatura infantil, àlbums i llibres il·lustrats.

 


ACOMPANYAMENT A CENTRES

Les formacions als centres que oferim des de Rosa Sensat tenen l’objectiu d’acompanyar i donar estratègies als equips per generar canvis rendibles i signicatius per al seu context, donar a conèixer estratègies d’intervenció que afavoreixin una escola més inclusiva i respectuosa amb els infants i les famílies, i acompanyar mestres i equips en la reflexió i en l’acció, per millorar i transformar les pràctiques educatives.

Totes les propostes d'acompanyament a centres