Blogs llibres i més. Uns referents sòlids

Bastardes, Montserrat: Les escoles bressol de l’Ajuntament de Barcelona
Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2018.

Ara fa més de vuitana anys, l’any 1932, l’Ajuntament de Barcelona inaugurava la seva primera escola bressol. D’aleshores ençà la xarxa s’ha estès, els equipaments educatius per als més petits han evolucionat, s’ha aprofundit la manera d’entendre’ls, s’ha afinat moltíssim en les necessitats que cal atendre i com, i els que participen de la seva educació segueixen treballant per millorar l’atenció als infants. Però, a més a més, ara disposem d’un llibre que recull com ha estat el viatge extraordinari que, gràcies a l’empenta de tanta gent, han portat les escoles bressol de l’Ajuntament de Barcelona a convertir-se en un equipament exemplar.

Diu l’autora: «Si teniu aquest llibre a les vostres mans és senyal que, d’alguna manera, vàreu viure o esteu interessats a reviure o entendre l’apassionant història de la Coordinadora de Guarderies de Barcelona, de les guarderies municipals i també de la Coordinadora de Guarderies de Catalunya, unes històries plenes d’emocions i sentiments». El llibre conté tot això i més. Va als fonaments, explica amb meticulositat tot el que s’ha fet i permet pensar en allò que encara queda per fer. És, doncs, una eina bàsica per a tothom qui estigui interessat en l’educació dels més petits, la d’ahir i la de demà.

Soler, Joan: Vint mestres i pedagogues catalanes del segle XX, Barcelona: A. M. Rosa Sensat, 2015.

El pensament educatiu anarquista, l’escola nova, el mètode Montessori, Decroly, les escoles catalanes que van seguir treballant malgrat l’opressió franquista, Freinet, l’escola bressol, la renovació pedagògica, la renovació de les escoles de magisteri, tot això i molt més en el camp de l’educació han tingut al darrere impulsores infatigables.

El llibre recorda vint d’aquestes heroïnes que han deixat una empremta inesborrable en l’educació d’aquest país durant el segle xx. Les trobem darrere la manera com avui entenem l’educació, i darrere de les xarxes que s’han consolidat entre aquells que hi treballen, i darrere de com centenars de milers d’infants,, joves i adults observen el món i intenten entendre’l.

Una més una més una més moltes han armat uns fonaments de pedra picada que sostenen el nostre sistema educatiu i li ha permès aguantar embats cavernícoles en les pitjors circumstàncies.

 

www.mrp.cat

La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya agrupa associacions del professorat de nostre país que tenen per objectiu impulsar la innovació i la millora educativa. Els associats són educadors de tots els nivells educatius, des de l’escola bressol fins a la universitat i les escoles d’adults, i tant de l’educació formal com de l’educació no formal.

La Federació va néixer amb la voluntat de coordinar els Moviments de Renovació Pedagògica, definits el 1983 a les I Jornades de Roses. Associacions democràtiques, sense afany de lucre, plurals i unitàries, formen part de la comunitat educativa i treballen per enfortir els vincles entre tots els sectors, nivells educatius i les seves entitats representatives.

Cada moviment actua autònomament en el seu àmbit territorial. Organitza escoles d’estiu, jornades pedagògiques, debats, grups de treball, intercanvis, etc., i s’implica en els projectes educatius municipals o comarcals, per tal de fer progressar el caràcter educador de les ciutats i dels pobles.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!