Llibres a mans. Tornem a mirar aquest llibre?

He formulat així aquesta pregunta, perquè crec que tant pot sortir de la boca d’un infant com d’un gran. Només cal, això sí, que un dels dos mostri algun interès pel llibre en qüestió.

També vull fer notar que, expressament, he fet servir el verb tornar en primera persona del plural del present d’indicatiu. Tornem vol dir que el llibre ja ha estat compartit, almenys una vegada, però la demanda és clara: ho hem de tornar a fer de manera compartida, sisplau! També he fet servir el verb mirar en comptes de llegir per emfasitzar com n’és d’important mirar a les primeres edats (ep!, però també més endavant). És una acció que grans i petits sabem fer i, per tant, no exclou ningú durant aquesta estona compartida. Tan­mateix, és quan la compartim que n’aprenem ambdós, afinem la mirada i també l’oïda.

Dic això, i no ignoro que hi ha un moment en què l’infant demana explícitament llegeix-me aquest llibre. Obrant així, el menut traspassa a l’adult el poder de descabdellar la història, per bé que s’assegura que es faci sota la seva atenta mirada i oïda que, dit sigui de passada, no perdona cap desviació sense el seu permís! Però, insisteixo, de llegir només en sap el que és més gran; en canvi, de mirar en sabem tots, tots!

O no? Vet aquí algunes propostes, tres llibres per ser més exactes, cadascun dels quals forma part d’una categoria diferent:


Fons d’armari

Ponti, Claude: L’àlbum de l’Adela, Madrid: Lata de Sal, 2015.
Aquest llibre de mida gran i apaïsat i que a casa nostra podem trobar sense entrebancs des de fa (només!) quatre anys, és ja antic (Gallimard el va publicar el 1986), i també ho és el seu autor, amb una trajectòria més que consolidada. L’àlbum no té ni un mot i, tanmateix, ofereix una gran profusió d’imatges que augmenten de volum a mesura que es passen la pàgines i, per tant, van disminuint en quantitat. Aquest panorama permet teixir nombroses històries que es repetiran o variaran a gust dels qui s’aventurin per les seves pàgines. Per cert, en cap moment del recorregut és possible descobrir la cara de l’Adela!

Temporada passada
Newman, Ben: Boo!, Londres: Flying Eye Books, 2016.
Més jovenet que l’anterior, aquest llibre de tres anys d’edat i amb onomatopeies transcrites amb grafies, representa una colla d’animals que tenen por uns dels altres fins que… Les il·lustracions són ben interessants, gens convencionals. El nom del llibre i la portada conviden a entrar-hi sense dilació i descobrir el secret del llibre.

Marca tendència
Iriyama, Satoshi:
Samba Panda amb l’Osset i Samba Panda amb el papa, Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2019.
Aquests dos llibres, concebuts pel japonès Iriyama com un manual de dansa per als més petits, és una novetat editorial a casa nostra (la col·lecció va ser editada primer per Kodansha Ltd. el 2017) i és una bona proposta il·lustrativament parlant. Fons blanc amb els personatges en negre i l’aparició d’alguns objectes acolorits discretament i de tant en tant, cartoné, mida apta per ser manipulats per mans matusseres, fan d’aquests llibres una bona aposta per augmentar la biblioteca amb llibres dels capaços de marcar tendència.

Nota important
Llevat de la tercera categoria, les altres dues, Fons d’armari i Tem­po­rada passada, no són en cap cas inamovibles, ja que és probable, possible, i fins i tot recomanable, un canvi de consideració que faria posar el llibre en una altra situació.

Formar la biblioteca que configurarà el gust lector dels infants és una tasca de gran responsabilitat i, a la vegada, un privilegi, perquè ens ajuda a construir-nos a nosaltres, adults, com a lectors i com a mediadors literaris.

Aquesta proposta per al març i l’abril ofereix un arc variat d’estils il·lustratius, arguments, personatges i formats de llibre i de papers de qualitats diverses que proporciona una dieta literària i llibresca rica i variada.

 

 

 

Relacionats

Associa't!
Encara no ets sòcia de Rosa Sensat? Ara i fins a l'Escola d'Estiu ampliem la quota jove fins els 30 anys. Associa't i matricula't a qualsevol formació per només 70€!
Fes-te'n ara!

Associa't!

Encara no ets sòcia de Rosa Sensat? Ara i fins a l'Escola d'Estiu ampliem la quota jove fins els 30 anys. Associa't i matricula't a qualsevol formació per només 70€!
Fes-te'n ara!