Escola 0-3. Imitar, aprendre i fluir

Un cop més, els infants ens sorprenen i ens captiven amb les seves genialitats. En pensar una proposta de material per a un espai concret –en aquest cas, reutilitzant material–, ens venen al cap diverses hipòtesis sobre allò que els infants poden fer: quines possibles combinacions, quins aprenentatges, quines situacions de relació, quines descobertes…

Omplir, buidar, transvasar, ple, buit, pesant, lleuger…, conceptes i accions així són els que preveiem que faran i aprendran els infants. I un cop més, els infants ens sorprenen i ens captiven amb les seves genialitats.

En Pau té una idea, un objectiu que el porta a experimentar amb tot el seu cos què pot fer amb aquest material. Possiblement estigui aprenent a dominar el seu cos, a dominar el sentit de l’equilibri.

A alguns companys, també els crida l’atenció el que fa en Pau i com flueix amb tanta concentració i dedicació. Ràpidament descarten altres objectes i busquen gerres per reproduir l’experiència, generant tot un seguit de situacions noves i interessants. Uns cerquen punts de suport, altres intenten subjectar-se en un company…

I la Lorena? Vol imitar, es fixa en el que fa el seu company i, com que no troba el mateix material, també té una idea, fa un pas més enllà. És capaç de buscar i provar de fer el mateix amb un altre objecte. Ens mostra que els processos d’imitació són molt rics.

En aquest sentit, les educadores sovint reflexionem, ens qüestionem quins materials són més adients per generar aprenentatges i que despertin les seves curiositats. Però també cal pensar el paper de l’adult, ja que les nostres intervencions poden interferir en aquests processos d’aprenentatge. I és que, perquè es donin situacions com aquestes, cal un adult que observi amb respecte i doni temps a l’infant per aconseguir el seu propòsit i faci visible la seva potencialitat, la seva força per aprendre.

Dolors Pomés i Marta Torras, educadores
de la Llar d’Infants Els Pins, Figueres.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!