Índex. Infància 243

Editorial. Novembre, el mes dels drets dels infants

El dia 20 a totes les escoles convindria recordar aquesta diada en què es commemora l’apro-vació de la Convenció dels Drets de l’Infant per part de les Nacions Unides l’any 1989.

Revista Infància

Infància en xarxa. Com valoreu aquest inici de curs? Amb optimisme o amb preocupació?

A Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

Revista Infància

Plana oberta. El temps que donem per fer les coses és temps d’aprenentatge de qualitat

Som a la classe de 3 anys, en un inici de curs marcat per unes mesures sanitàries que ens recorden contínuament que alguna cosa és diferent del que coneixíem. El curs ha començat ple de primeres vegades per a tots, per a tot. Però un cop dins l’aula veiem que el món no s’atura i que els infants segueixen creixent i experimentant amb tot allò que els envolta. Tocar, provar, endevinar, insistir, equivocar-se, descobrir… és la seva manera d’entendre el món, la seva manera de comunicar-se, la seva manera d’aprendre i de deixar petjada.

Núria Puigdollers

Educar de 0 a 6 anys. Kairós i Chronos A la recerca de l’equilibri

Prendre consciència de quin temps tenim a l’escola i quin temps volem pot ajudar-nos a enllaçar Kairós –el temps de les coses especials– i Chronos –el temps cronològic–. No amb la idea que l’un ha d’absorbir l’altre, ni que l’ha de fer desaparèixer, sinó que els dos, vinculats, puguin ballar una dansa harmònica on l’infant es senti ben atès en totes les seves necessitats, però també cobert en interessos i provocacions que li permetin anar més enllà en les seves investigacions.

Pau Sobrerroca, Eva Sargatal

Escola 0-3. Tocar de peus a terra

Parlem de la importància de deixar que els infants vagin descalços. Durant els primers anys de vida els infants exploren i descobreixen el seu cos i el món que els envolta. Els peus són una part primordial per fer aquest descobriment. Anar descalços vol dir descobrir-nos i descobrir el món, i afavoreix el desenvolupament motriu i mental dels infants.

Equip educatiu de l’E.B.M. Els Garrofers

Escola 0-3. Imitar, aprendre i fluir

Un cop més, els infants ens sorprenen i ens captiven amb les seves genialitats. En pensar una proposta de material per a un espai concret –en aquest cas, reutilitzant material–, ens venen al cap diverses hipòtesis sobre allò que els infants poden fer: quines possibles combinacions, quins aprenentatges, quines situacions de relació, quines descobertes…

Dolors Pomés, Marta Torras

Bones pensades. La falda

Recuperem la falda disponible, acollidora, plena de calma, sense presses, la falda de la tendresa.

Núria Parés

Escola 3-6. Quan el plaer és la primera acció…

«Tot té un fi», «Les coses es fan per alguna cosa», «Fer per fer és una ximpleria», «No perdis el temps», «No deixis per a demà el que puguis fer avui», i així podríem omplir pàgines i pàgines amb expressions, dites i refranys que des que naixem es van gravant a foc lent en el més pregon del nostre ésser.

Susana de Íscar

Escola 3-6. Una experiència d’educació literària a l’escola Orlandai

A Orlandai sempre s’ha cregut que els infants havien de créixer estimant els llibres i la lectura. La biblioteca de centre ha funcionat a ple rendiment des del moment de la creació de l’escola.

Mariona Trabal

Entrevista. Conversa entre Eva Sargatal i Natàlia Grifé «Hem de pensar en l’infant que és ara, no com al futur adult que serà demà»

El 20 de novembre d’ara fa un any Eva Sargatal i Natàlia Grifé, mestres d’escola bressol i impulsores del col·lectiu @el03existeix, van organitzar una conversa per Instagram per reflexionar sobre els drets dels infants i la importància de tenir present la Convenció.

Eva Sargatal, Natàlia Grifé

Infant i societat. L’acompanyament als processos de pèrdua i dol Els centres educatius com un espai de referència

La pèrdua d’un ésser estimat molts cops es converteix en una de les vivències més colpidores que haurem d’afrontar al llarg de la nostra vida. Saber atendre i acompanyar la persona en dol des del respecte i el reconeixement a les reaccions i necessitats pròpies és imprescindible si el nostre objectiu és que aquesta experiència sigui viscuda de la manera més adaptativa i integradora possible.

Belén Calafell

El conte. Com la neu va aconseguir el seu color

El fred de l’hivern ens porta un conte popular del nord d’Europa, que ens explica per què la neu és de color blanc. La història ens convida a iniciar un diàleg amb els infants a partir de la reflexió sobre els colors del món natural i a imaginar-nos com veuríem el nostre entorn si els colors de cada cosa fossin diferents. Coneixerem la flor de neu, la primera que floreix a les muntanyes més altes. I, posats en aquest ambient de fred i neu, us convidem a fer una petita manualitat efímera i delicada amb el gel i petits tresors de la natura.

Montserrat Rebollo

Llibres a mans. Els plaers de la descoberta Sisena conversa amb l’Àlex Nogués

A l’informe per a la unesco de la Comissió Internacional sobre Educació per al Segle xxi elaborat el 1996 sota la direcció de Jacques Delors es definien així els quatre pilars d’una educació per al segle xxi: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts, aprendre a ser. Aprendre és, doncs, adquirir consciència, comprendre fets, conceptes, principis, habilitats i actituds mitjançant l’experiència i l’estudi. Aplicar aquest pensament als infants fins als 6 anys ens empeny a preguntar-nos si el primer pas per aprendre a conèixer és desvetllar la curiositat.

Roser Ros

Informacions. Homenatge a Anna Tardos Institut Pikler-Lóczy (Pikler House) de Budapest

Anna Tardos compleix noranta anys. Psicòloga infantil, filla de la pediatra hongaresa Emmi Pikler, ha estat directora fins fa poc de l’Institut Pikler-Lóczy de Budapest (ara anomenat Pikler House), on ha treballat des de 1962 i encara hi col·labora. La seva pràctica professional ha modelat i enriquit l’enfocament pedagògic iniciat per la seva mare.

Revista Infància

Blogs, llibres i més. Sobre els drets dels infants

La Biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat posa a la disposició de docents, educadors i centres diverses maletes de llibres pensats per treballar amb els infants. N’hi ha una dedicada específicament als «Drets dels infants», que neix amb la idea de fomentar la lectura i el diàleg sobre els seus drets amb els infants. La selecció de llibres continguts en aquesta maleta consta de dos grans grups: documentals o informatius i de ficció. Cadascun d’ells és una eina perquè l’infant conegui una mica més un aspecte determinat dels seus drets, incidint en el seu desenvolupament personal i social.

Revista Infància

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!