Antoni Benaiges va prometre als seus alumnes que a l’estiu anirien a veure el mar. La Guerra Civil va truncar aquest somni i es va endur la vida d’aquell mestre, com tants somnis i tantes vides. El fotògraf i historiador Sergi Bernal ha seguit la pista d’aquell mestre que havia dut una nova manera de fer escola a un poblet de Burgos.
Gertrúdix, Sebastián, i Sergi Bernal: Els vaig prometre el mar, Barcelona: A. M. Rosa Sensat, 2020.
www.rosasensat.org/producte/els-vaig-prometre-el-mar/
Els nens i nenes de Bañuelos de Bureba mai no havien vist el mar i, el gener de 1936, el seu mestre els va animar a imaginar-lo i a descriure’l. El resultat va ser un quadern monogràfic sobre la immensitat blava. «El mar deu ser molt gran, molt ample i molt profund». Així és com s’imaginava el mar un dels nens d’aquest poble de Burgos. Les descripcions es repetien: «El mar deu ser…», «El mar deu ser…».
El mestre Antoni Benaiges, que revolucionà la seva escola donant la paraula als alumnes amb l’ajut de la impremta Freinet, els va prometre que a l’estiu anirien a Mont-roig del Camp, a casa de la seva família, per veure’l per primer cop i poder dir: «El mar és…», «El mar és…».
Però el somni d’aquelles criatures i la promesa del seu mestre van quedar truncats per sempre el 18 de juliol del 1936, amb l’esclat de la Guerra Civil.
El mestre que va prometre el mar
https://desenterrant.blogspot.com/2022/10/antoni-benaiges-el-maestro-que-prometio.html
Ha finalitzat la pel·lícula dirigida por Patrícia Font i protagonitzada per Enric Auquer i Laia Costa. La película es basa en la història d’Antoni Benaiges, desaparegut durante la Guerra Civil.
Mapa dels mestres Freinet
https://sergibernal.eu/Escuelas_Maestros_Freinet/
Martínez Sancho, Javier, i Sergi Bernal: La promesa, Vallvidrera: Naturart, 2022.
https://blume.net/fotografia/2255-la-promesa-9788419499011.html
L’endemà de la rebel·lió militar de juliol del 1936, el mestre català Antoni Benaiges va desaparèixer. Feia dos anys que havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba. Hi va portar les noves tècniques que Célestin Freinet havia aplicat a la Provença, en petites escoles rurals, una innovadora metodologia pedagògica basada en el rebuig de l’escola autoritària i apostant per la participació dels alumnes i l’ús de la impremta. Javier Martínez Sancho ho converteix en una novel·la gràfica.