Editorial. Infància immigrada i refugiada a europa

Benvolguts lectors i benvolgudes lectores,

Quan una família abandona casa seva, en la majoria de casos no ho fa voluntàriament. La fam, la pobresa, la guerra i el canvi climàtic estan obligant infants i adults a trobar un nou lloc on poder tenir una vida millor. Cada vegada són més els infants que deixen les seves famílies i emprenen sols un viatge perillós cap a Europa. Arreu del món, trenta-cinc milions de persones que actualment estan fugint o en situació de refugiats tenen menys de 18 anys.1  Aquests infants i adolescents sovint pateixen danys psicològics profunds, han passat per experiències traumàtiques i ara han de trobar el seu camí en un lloc totalment estrany. En aquest número d’Infància a Europa avui presentem la situació dels infants immigrants a diversos països europeus. Com són les seves condicions de vida? Què fan els polítics i com respon la societat europea? Què podem fer per als més petits? Com els podem ajudar a arribar i oferir-los una nova llar? Sobre aquestes i moltes altres qüestions hem tractat amb diversos autors la qüestió de la “fugida i la migració” i hem recollit les seves aportacions en aquest número.

En el primer article, de Jeroen Aarssen, coneixerem quines mesures d’integració i educació son efectives als Països Baixos. Què cal millorar encara? Richard Sancho Andreo es pregunta en el seu article si les polítiques franceses donen resposta a les necessitats dels infants refugiats. Defensa que cal reforçar els drets dels infants per tal de millorar les condicions de vida de tots ells. Niki Bibudis ens parla des d’un centre de recepció a Grècia i ens ofereix una visió dura de la vida diària de les famílies refugiades. Jutta Gruber i Andreas Münzer, que ens informen sobre els horts comunitaris a Alemanya, ens aporten més esperança. Gràcies als horts, una gran diversitat de persones es reuneixen i comparteixen en pau. El concepte de les històries d’aprenentatge que es va originar a Nova Zelanda enriqueix avui la tasca educativa de molts centres d’Europa. En el seu article, Kornelia Schneider i Jutta Gruber expliquen de quina manera les històries d’aprenentatge enforteixen les identitats dels infants. 

L’educació de la primera infància s’hauria de pensar cada més a escala global i regional, perquè sobretot per als infants refugiats i gitanos, cal una xarxa que doni resposta a les necessitats especials d’aquests joves. L’Associació Internacional Step by Step (ISSA) ens ofereix una visió dels reptes i les possibles estratègies de solució. Cada vegada més infants són detinguts en les fronteres exteriors. Françoise Kempf critica aquesta perspectiva irresponsable per part d’Europa i exigeix que s’aturin immediatament aquestes detencions.

Filippo Miraglia descriu fins a quin punt el coronavirus complica les condicions de vida dels immigrants durant la crisi a Itàlia. La difícil situació econòmica exacerba la discriminació racial contra els immigrants i divideix la societat. Per a nosaltres, com a equip editorial, encara queda esperança per a una solidaritat il·limitada i la cohesió a Europa abans que s’acabi aquesta edició. Cuideu-vos i mostreu la vostra solidaritat. Esperem que gaudiu de la lectura.

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!