Columna. Mirem enrere i caminem endavant

Seny, mesura, ironia i continuïtat. Són, segons Josep Ferrater Mora, els trets essencials de Catalunya que defineixen la nostra manera de ser. Dels quatre estils de viure que Ferrater descriu a Les formes de la vida catalana, la continuïtat és el que senyoreja per sobre dels altres. El nostre país, diu el filòsof barceloní, és substancialment tradicionalista, si per tradicionalisme entenem una manera de respectar el passat i de voler que perduri.

Amb aquest número 411 inaugurem una nova etapa de la revista Perspectiva escolar. La trobareu diferent. Hi hem fet canvis –entre els quals la periodicitat, que ara serà quadrimestral–, però continuarà sent una publicació dedicada a la pedagogia i al seu estudi; una eina útil de formació per als docents, sobretot d’educació primària i secundària; una porta oberta a la mirada internacional; un mitjà de difusió de la innovació educativa al nostre país, i una plataforma de difusió de les activitats, les publicacions i els grups de treball de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

La perduració del passat en el futur no ha de ser entesa com un obstacle. «La consciència vigilant fa possible que no es comenci cap nova acció sense que les accions passades hi estiguin presents d’alguna manera», diu Ferrater Mora. Nosaltres som conscients que venim de lluny i ens en sentim orgullosos, d’aquesta trajectòria. I la reivindiquem.

A l’editorial del número 0, datat el desembre del 1974, la revista es declarava hereva dels Quaderns d’Estudi mancomunals del 1915, del Butlletí dels Mestres del 1922 i de la Revista de Psicologia i Pedagogia de la Universitat de Barcelona del 1933. Mirem enrere, doncs, amb agraïment i caminem endavant amb il·lusió, sota l’advocació orsiana de la Santa Continuïtat, per tal de seguir recollint les palpitacions –en aquest cas, pedagògiques– dels temps.


David Pujol amb el músic Lluís Albert,
nebot de Víctor Català, a la seva casa museu.
© Miquel Bataller.

 

David Pujol i Fabrelles
Director

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Vols subscriure't a totes les nostres revistes digitals o rebre-les en paper a casa?

Fes-ho ara!