Propostes d’autor. Lectures

Malgrat la situació que vivim, la incertesa que ens tenalla, l’immobilisme que ens regna, hem de perseverar en la nostra voluntat de canviar, de créixer i de saber. És per això que l’oferta proposada des de l’Associació de Mestres Rosa Sensat contribueix a seguir aportant coneixement i a reptar el lector amb textos compromesos i clars per millorar en la nostra tasca com a educadors. Us n’oferim alguns exemples.

Joan Portell Rifà

 

BREU PANYELLA, Ramon (2021). TràvelingCAT.
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Col·lecció Dossiers, núm. 86)

Ramon Breu és garantia de qualitat. I és per això que celebrem molt especialment un nou títol de la seva factoria: TràvelingCAT. En aquest títol Breu ens ofereix una mirada sobre el cinema de ficció històrica o el cinema documental, uns documents que constitueixen unes eines útils per a la investigació històrica i per a l’aprenentatge de les ciències socials. A través de les pàgines d’aquest TràvelingCAT, un llibre multicompetencial, polivalent i especialment estimulant, desfilen 16 propostes de treball sobre 16 produccions cinematogràfiques que ens apropen a la història més recent de Catalunya, aplicables, a través de diferents gradacions en l’aprenentatge, des dels darrers cursos de primària fins al grau universitari d’Història. TràvelingCAT ens acosta de manera dinàmica i motivadora al coneixement del passat recent. Un recorregut històric a través de pel·lícules que de ben segur ajudaran els alumnes a entendre millor l’actualitat.

 

BROSSA, Agnès i GRODÓVIL, Amalia (2020). Compartir la vida educa.
Vic: Eumo

Les psicòlogues Agnès Brossa i Amalia Grodóvil ens ofereixen la mirada positiva de la pandèmia: el confinament com a motiu de creixement familiar, molt especialment pel que fa a les relacions personals, a voltes oblidades al calaix de les urgències. A partir dels comentaris d’alguns pacients, nens i nenes que han viscut de ben a prop la Covid-19, han pogut comprovar que per a alguns infants, lluny d’observar la pandèmia com una tragèdia, «el confinament ens ha anat molt bé com a família». Un llibre que, basat en l’experiència personal de les dues autores, d’anècdotes meravelloses que les famílies els explicaven, ens ofereix una mirada en què les petites coses boniques que han passat serveixen per a l’aprenentatge. I, en paral·lel, d’aquestes anècdotes també n’han nascut una llista de les qüestions importants que s’haurien de tenir en compte en la criança dels nostres fills i de les nostres filles i en la convivència que hi mantenim.

 

DDAA (2020). Escrits en temps de coronavirus.
Barcelona: RELLA (Associació de Mestres i Professorat Jubilats)

Amb el subtítol «Records d’un temps viscut en la incertesa, records d’un temps aturat», el col·lectiu RELLA, format per mestres i professors jubilats, ha publicat un bell document en què cada un dels membres de l’associació, de manera voluntària, ha plasmat a partir d’un escrit, un dibuix o, fins i tot, una fotografia, la seva mirada del temps de confinament. La mostra de testimonis que conformen el llibre són un ventall de reaccions a aquesta situació provocada, sobtada, desconeguda, insòlita, imprevisible… Com diu el mateix pròleg, «tothom hi diu allò que viu i com ho viu. Anem des de l’observació fins a la imposició d’allò que vivim; des de la reflexió fins a la rebel·lió d’allò que suportem; des de la incomprensió fins a l’anàlisi d’allò que no volem…». Un document testimonial, bellament il·lustrat amb múltiples i crítics acudits visuals, que convida a la reflexió per convertir aquest temps perdut en un temps personal enriquit. El podeu adquirir a: www.rella.cat

 

DDAA (2020). La cultura transforma l’educació. Barcelona: Fundació Carulla (La Nadala, núm. 54)
Des de fa anys, concretament 54, la Fundació Carulla publica una preciosa Nadala en forma de llibre –sempre amb temes d’índole diversa– amb la qual felicita el Nadal i és, amb la venda entre els socis i benefactors, la principal font d’ingressos per a la posterior dotació econòmica dels Premis Baldiri Reixac. Enguany ens ha tocat la grossa, ja que com diu la portadella: «Aquest any, la Covid-19 ha afectat de ple el món educatiu. I volem estar especialment al costat de les escoles catalanes perquè disposin de més eines per fer front, des de la cultura, a les noves necessitats creades per la pandèmia». I amb aquest objectiu la Nadala acull enguany 18 extensos articles, d’autors diversos i tots ells destacables, que glossen la importància de la cultura com a motor de transformació, i molt especialment en l’educació, a partir d’una mirada en què cultura i educació s’hibriden en un sol món, una nova mirada, noves formes de vida més sostenibles.

 

SOUSA POZA, Julia (2020). Sexisme: la violència de les mil cares. Barcelona: Editorial Octaedro (Col·lecció Periodisme i Drets Humans)
La periodista Julia Sousa Poza, amb més de 40 anys d’experiència en el món de la comunicació, ens ofereix un text directe i sense concessions sobre el sexisme i la violència que li és associada. Un document punyent, que toca directament a la nostra consciència amb la lloable finalitat de revertir la idea, tan estesa, de pensar que això, a mi, mai no em passarà. Perquè «la violència de gènere és subjacent a milers d’expressions quotidianes, relacions de parella, programes de televisió, pel·lícules, anuncis publicitaris, ofertes de feina o en una simple conversa de cafè. Perquè la violència de gènere, que en la seva mateixa definició ja ha comportat moltes deliberacions, està per damunt de professions, i de classes socials, i de ciutats, pobles i països». L’autora ens fa un primer passeig per la història del sexisme per portar-nos, pas a pas, cap a la definició dels perfils de les dones maltractades i dels homes maltractadors, amb uns capítols finals de recursos i ajudes.

 

CINEMA/ SÈRIES

 

ZIEGLER, Jean (2020). El capitalisme explicat als joves i als no tan joves. Barcelona: Viena Edicions
L’autor suís Jean Ziegler (Thun, 1934) ha elaborat un document que, amb l’aparença de ser un diàleg amb la seva neta –a qui dirigeix el subtítol: «Conversa amb la meva neta (tot esperant que en vegi el final)»– ens ofereix un document amè, de fàcil lectura, totalment comprensible per als qui l’economia sempre ha estat un autèntic galimaties. Amb una claredat meridiana l’autor posa el focus en les incomprensibles desigualtats que genera el sistema capitalista, que deixa més de 1.000 milions d’éssers humans en una misèria extrema. Davant d’aquesta situació Ziegler no es queda de braços plegats i, acusant el sistema de caduc, ofereix eines per desactivar aquest sistema caníbal. I és que, com bé ens recorda l’autor, parafrasejant Victor Hugo, «el paradís dels rics està fet de l’infern dels pobres». Perquè el capitalisme no es pot reformar, cal destruir-lo.

 

This is us. Sèrie de Dan Fogelman.
Estats Units, 2016. 5 temporades de 18 episodis d’entre 45 i 60 minuts de durada. Disponible a: Amazon prime

Jack i Rebecca Pearson –Milo Ventimiglia i Mandy Moore– són una parella blanca i jove que perden en néixer un dels tres trigèmins que esperaven. Malgrat la tragèdia, però, de l’hospital surten amb tres bebès –Randall, Kate i Kevin–, ja que adopten un nen que ha estat abandonat, aquella mateixa nit, a les portes d’una caserna de bombers propera. A partir d’aquí la sèrie ens va oferint pinzellades de la vida de la família, de l’educació dels fills des de la més tendra infància fins a l’edat adulta, i les dificultats que van superant per mantenir-se com a família en una societat americana plena de prejudicis. Des de la mirada de l’educació, la sèrie ens mostra com no sempre els testos s’assemblen a les olles, com la consciència cultural i educadora de dos pares novells se sobreposen als estereotips, i ens conviden, com a espectadors, a plantejar-nos el nostre dia a dia, a no prejutjar i a deixar espai al debat, al diàleg i a l’exposició de les posicions. No us la perdeu!

 

Mart. El mirall vermell
Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), fins a l’11 de juliol del 2021. C/ Montalegre, 5. 08001 Barcelona

Aquest 2021 Mart està de moda. La proximitat amb el nostre planeta ha fet que de sobte, amb poques setmanes de diferència, aquest primer trimestre del 2021 hi hagin «amarciat» tres ginys. I amb aquesta excusa el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ofereix l’exposició Mart. El mirall vermell. Com diuen els mateixos organitzadors, «des de les primeres civilitzacions, Mart ha estat mirall, metàfora i font d’inspiració dels humans. L’exposició desplega els múltiples relats que s’han generat al voltant de Mart, des de l’antiguitat, passant per la ciència i la recerca actuals, fins a l’impacte que l’imaginari marcià ha tingut en la ficció. La mostra també obre espais de reflexió i coneixement sobre què podem aprendre del Planeta Vermell, la crisi climàtica i la vida humana en un hipotètic planeta B». L’exposició presenta més de 400 objectes, que inclouen, fins i tot, un meteorit marcià.

 

Publicacions 
de l’Associació
de Mestres
Rosa Sensat

Darreres novetats

 

BREU PANYELLA, Ramon
TràvelingCAT
Col·lecció Dossiers, núm. 86

 

BLANCO, Vicente; CIDRÁS, Salvador
Dibuixar el món
Col·lecció Premis, núm. 16

 

TORMO, Pilar
Històries que he viscut
Col·lecció Testimonis, núm. 18

 

GERTRÚDIX, Sebastián; BERNAL, Sergi
Els vaig prometre el mar
Col·lecció Referents, núm. 17

 

VALERI, Maria Eulàlia; RIFÀ, Fina
Notxa
Col·lecció Mars

www.rosasensat.org

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!