Experiència. Cuines, un projecte de l’escola Octavio Paz

Text de Xavier López, Carme Rodríguez i Elena Guillén
Mestres de l’escola Octavio Paz de Barcelona

El projecte Cuines apropa infants, mestres i famílies a l’ampli món alimentari i culinari des de diferents perspectives, inquietuds i necessitats. Ho fa amb l’ajuda d’experts en el tema com són la Fundació Alícia, el restaurant Semproniana, els mercats de Barcelona, la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso.

El projecte Cuines és l’eix principal de recerca del curs 2021-2022 que dinamitzem, des de l’escola Octavio Paz, a través de les franges de treball globalitzat que vertebren el projecte educatiu. Enguany la proposta Cuines s’emmarca en la franja de projectes de recerca i en cursos posteriors s’incorporarà als laboratoris de llenguatges. El treball per projectes de recerca té per finalitat que infants i mestres aprofundeixin, de forma cooperativa, sobre un aspecte concret de la temàtica de l’escola, a través del mètode científic, per tal de motivar-los en l’aprenentatge. La investigació del projecte ha de tenir caràcter d’aprenentatge-servei per confirmar i canviar des de la investigació les hipòtesis i les idees prèvies, fent que les conclusions tinguin un impacte positiu en la comunitat i la societat.

Cuines neix amb l’objectiu d’establir un compromís conjunt entre l’escola i les institucions de prestigi entorn de la pedagogia de la cuina i l’alimentació. Aquest compromís referma la idea de crear sentit de comunitat amb l’entorn proper i repta mestres i professionals a fer un procés conjunt i transformador d’aprenentatge vivencial i significatiu que generi canvis a curt i a llarg termini. Facilita, des d’una mirada holística, la personalització de l’aprenentatge, el pensament científic i democràtic, l’efecte social i transformador, la diversitat de llenguatges, l’aplicabilitat al dia a dia i l’obertura de l’escola a l’entorn. A més, garanteix una presència transversal al currículum escolar de manera que les idees i l’experiència tinguin un efecte de permeabilitat en el temps, més enllà de l’entorn escolar.

Amb Cuines aconseguim que als nostres infants se’ls desperti l’esperit d’autosuperació i la consciència per un consum just i saludable. Volem que eliminin prejudicis de discriminació de gènere i de diversitat cultural, així com també que se’ls despertin actituds curioses i emprenedores. El full de ruta del projecte de recerca recull tres grans trams (motivació, recerca i comunicació-avaluació) que tota la comunitat de l’escola porta a terme simultàniament els dimarts i els dijous.

El desenvolupament del projecte Cuines implica el compromís i la participació activa dels principals agents. Els infants esdevenen uns investigadors de la cuina posant en pràctica les capacitats d’escolta, de diàleg, d’observació, de ser crític, de treballar en equip, d’acceptar l’error, de respectar els punts de vista dels altres i de curiositat per aprendre. Els mestres i educadors afavoreixen un clima de motivació i curiositat facilitant recursos i estratègies de recerca perquè els infants es plantegin preguntes sobre les temàtiques tractades i les possibilitats educatives alimentàries de la ciutat. Les propostes pedagògiques tenen com a característica principal l’experimentació, la descoberta i un enfocament competencial.

El rol de les famílies
Les famílies, més enllà de l’horari lectiu, són part d’un ecosistema educatiu que redueix les desigualtats i respecta la diversitat. El rol d’aquest sector de la comunitat educativa és clau per donar un sentit de 360 graus al projecte. Els agents culturals i experts, per la seva banda, dinamitzen línies d’investigació i aporten dades i metodologies des del vessant científic i professional. La seva expertesa ens ajuda a enriquir els mapes de recerca i a crear coneixement compartit, dissenyant i facilitant la formació setmanal de l’equip de mestres, alhora que l’escola també generarà contingut cultural. Les principals aliances de col·laboració són la Fundació Alícia, el restaurant Semproniana d’Ada Parellada, els mercats de Barcelona, la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso.

Amb Cuines es pretén apropar infants, mestres i famílies a l’ampli món alimentari i culinari des de diferents perspectives, inquietuds i necessitats amb l’ajuda dels agents culturals i experts. La creació de l’espai d’investigació permanent sobre la cuina i els aliments esdevé un entorn d’aprenentatge amb identitat que, d’aquesta manera, es converteix en una font de coneixement de referència habitual per als nostres infants. Els objectius del projecte s’han gestat des d’una mirada interdisciplinària del currículum, que inclou l’estudi de la gastronomia des de diverses perspectives. Cuines s’ha creat respectant la programació i l’organització del desenvolupament del projecte educatiu, amb tres moments àlgids: fase de creació, fase de desenvolupament i fase de celebració. A l’inici es fan diferents propostes de motivació que connecten amb coneixements previs, perquè infants i mestres s’engresquin a plantejar-se preguntes sobre el tema treballat i surtin de la zona de confort. Les preguntes-repte han d’anar més enllà de la curiositat i han de construir coneixement. De les diferents preguntes elaborades, el grup en selecciona una per tal de definir hipòtesis i establir el repte que voldran superar. A continuació, es concreta el pla de recerca per determinar què faran i quan ho faran per refutar o confirmar les hipòtesis, qui ho portarà a terme, quins experiments es duran a terme i quina serà la connexió amb la cultura, la quotidianitat i l’actualitat.

A partir d’aquest moment, es comença la recerca mitjançant l’experimentació, l’observació, la recollida i anàlisi de dades, i la comprovació d’hipòtesis, per tal d’arribar a unes conclusions i a l’elaboració de coneixement. La primera fase de comunicació conclou amb la presentació del repte i les hipòtesis a la resta de comunitat a la jornada pedagògica Tastets, una mostra de performances, instal·lacions artístiques i pòsters creatius i científics.

Al final del projecte celebrem els aprenentatges amb l’acte de l’Open-Day, durant el qual es comparteixen les conclusions obtingudes mitjançant diferents llenguatges: pòster científic, vídeo i performances. En aquest acte es presenta la revista anual OP-magazine, creada amb la finalitat de documentar tots els aprenentatges més significatius i totes les aliances amb les quals hem fet la recerca al llarg del projecte.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!