Ressenyes i novetats. Adolescents i lectura. El binomi fantàstic


Portell Rifà, Joan; Ruiz Chacón, Gisela. Adolescents i lectura: el binomi fantàstic. O com acostar, treballar i promocionar la lectura entre els joves. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2019. Collecció Créixer Coneixements, 8.

Aquest és un llibre escrit a quatre mans. Per una banda, Joan Portell –pedagog, escriptor, crític literari i professor associat de la UdG i la UAB– ha escrit diversos llibres per a infants i joves. L’any 2017 ja va publicar un llibre relacionat amb el que ressenyem ara, Llegim? Com fer lectors entusiastes, que volia orientar aquelles persones que tenen com a objectiu fomentar el gust per la lectura als infants.
Per una altra banda, Gisela Ruiz Chacón, bibliotecària especialista en literatura infantil i juvenil, llicenciada en medicina i actualment directora de la Biblioteca Elisenda de Montcada i coordinadora de la xarxa de biblioteques de la ciutat. Durant sis anys va treballar a la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa, i el 2016 va fer una estada a diferents biblioteques de Nova York per formar-se en accions que es desenvolupen amb relació als joves.
Tots dos coincideixen en un curs al Consorci de Biblioteques de Barcelona sobre lectura i adolescents, i a partir del neguit compartit, viscut a ciutats tan dispars com Nova York i Tòquio, on s’estaven plantejant com afrontar la davallada de lectors entre els adolescents, es plantegen oferir idees per afrontar el tema de la lectura entre els joves amb «destresa, valentia i decisió» (cita del pròleg del llibre).
El llibre té 144 pàgines organitzades en 7 capítols:
«Què són els adolescents?» A partir d’afirmacions i preguntes que tots ens hem fet sobre aquesta etapa, una de les més importants de la vida d’una persona, els autors ens parlen de les diferents etapes de l’adolescència, dels canvis físics, psicològics i neuronals, dels models d’afecte, de la història de l’adolescència i de la dimensió cultural i antropològica de l’etapa. Aquest capítol ens ajuda a reflexionar sobre quina concepció d’adolescència és la nostra, ja que aquesta concepció condicionarà la nostra relació amb els adolescents i la tasca que desenvolupem amb ells com a pares, bibliotecaris, mestres, mediadors, etc.
«Lectura i adolescents». Ens sentim neguitosos en aquest tema? Teniu la sensació que el vostre fill o filla no llegeix? No defalliu! Els darrers estudis sobre lectura i hàbit lector a Espanya el 2017 ens ofereixen una visió positiva: el 80% dels menors entre 10 i 14 anys són lectors freqüents, i els joves entre 14 i 24 anys segueixen sent el grup de població més lector. Òbviament, hi ha abandonament i desencís: «si a l’adolescent li plantegem les seves lectures en claus de benefici de futur, que, d’altra banda, els queda molt lluny i és incert, de ben segur que ens rebutjaran el pa que els donem» (p. 37). En aquest capítol entendrem millor el significat d’educar en l’adolescència, que no és altre que acompanyar (Jaume Funes), i com la influència dels iguals, de la colla, regularà tot allò que comparteixen: «moda, música, sèries, ideologia… i a voltes també lectures» (p. 44).
«El i els mediadors». Pares, mestres, educadors… Quin mediador podem ser amb els adolescents? En aquest capítol descobrim que els joves no llegeixen sols, sinó que les lectures estan compartides en les xarxes a què pertanyen. Per als adolescents la lectura és consum cultural i no pas prestigi social. Si volem convertir-nos en mediadors caldrà que coneguem bé el context, preguntar-nos si hi som presents, si estem preparats, si tenim en compte la potencialitat de les xarxes socials a l’hora de promocionar lectures entre els joves. «El llibre ha d’esdevenir un element més d’un entorn cultural en el qual la lectura no és necessàriament el centre» (p. 62).
«Adolescents, lectura i institut». «Què fem malament perquè hi hagi tan sovint alumnes que hagin perdut l’hàbit lector durant l’adolescència?» La resposta a aquesta pregunta, lluny de buscar culpables, intenta plantejar canvis en les dinàmiques establertes. La defensa o no de les lectures obligatòries a Secundària i Batxillerat és un bon debat. Potser el que cal és dissenyar currículums literaris personals. Aquest capítol posa també el dit a la nafra preguntant-se on són les biblioteques escolars. A la majoria d’instituts la situació és desoladora; en canvi, les necessitem per garantir l’èxit educatiu de tot l’alumnat.
«Lectura adolescent i biblioteques». Es dibuixa un món ideal on l’adolescent hauria de tenir a l’abast una biblioteca pública, la biblioteca escolar i la biblioteca personal. L’objectiu és la lectura arreu i a l’abast de tothom . Cal, però, un perfil de bibliotecari juvenil, i els autors presenten el decàleg d’aquest bibliotecari (El bibliotecari juvenil: un imprescindible de Júlia Baena, Jordi Bosch i Gisela Ruiz, 15es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, Barcelona, 10 i 11 de maig de 2018, Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya).
«Inspiracions actuals». Aquest capítol recull projectes i propostes d’accions que s’estan fent a Catalunya i a altres països del món.
«Els imprescindibles (més o menys)» Al llarg del llibre s’ha anat ressenyant una selecció de llibres amb garantia d’eficàcia per acostar els joves a la lectura. La tria és molt diversa, també pel que fa al gènere. Aquesta selecció pot ser una bona ajuda per a tota aquella persona que vulgui fomentar l’hàbit lector en adolescents i joves.
Un llibre, doncs, imprescindible per a totes aquelles persones de diferents perfils (pares, mestres, professorat, bibliotecaris, mediadors, llibreters…) que es plantegin com promocionar la lectura entre el nostre jovent. La lectura ens permetrà conèixer la realitat i analitzar-la per tal de trobar estratègies per acompanyar els i les joves en aquest món tan plaent que és el de la lectura.

LEO CARBONELL
Perspectiva Escolar

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!