Escola de Primavera de Rosa Sensat 2022: Inscripcions obertes!

«Només la crítica que es converteix en praxi pot escapar de la utopia alhora que s’hi encamina. Per aquesta praxi no hi ha receptes. Cada mestre, cada classe, cada centre educatiu, cada societat, han d’aportar el seu esforç en funció dels seus problemes i de les seves possibilitats.» Palacions, 1979, p. 39 ‘No som aquí per rendir nos’,  Xavier Besalú

L’Escola de Primavera 2022, fem un salt als obstacles, omplim l’escola de llibres amb els Minibats, amb l’equip reflexionem a partir de la pràctica amb els acompanyaments a centre, trobem un oasi tranquil per compartir amb altres mestres en els cursos a distància. T’hi esperem!

 


Us portem a l’escola les nostres biblioteques ambulants: una acurada selecció de llibres al voltant d’uns temes específics que articulen i faciliten l’ambient lector a partir de textos i il.lustracions suggerents i interessants.Un recurs d’altíssima qualitat per afavorir la lectura, el debat i la formació literària a Educació Infantil, Primària i Secundària.

 

Tothom a taula. Qui menja què, com, on, quan i perquè… però EP! 

Impulsar la lectura, el debat i l’educació per a una alimentació sostenible, justa i saludable a l’educació infantil i primària. Llibres, de tipologies ben diverses i per a totes les edats, que tenen com a nexe el protagonisme de diferents àmbits de l’Alimentació Sostenible.
Més informació


Drets dels infants

Donar seguretat i protecció als infants és competència dels adults, però en el dia a dia veiem que aquesta norma es transgredeix contínuament. Poder llegir, mirar, sentir, pensar i parlar per construir un discurs propi democràtic, ser més solidari, empàtic, crític… és el repte que ens proposem amb aquesta selecció de llibres valents.
Més informació


Noies i nois, tants a tants

Una mirada i una reflexió en favor de la igualtat d’oportunitats, la superació dels estereotips de gènere, culturals i socials, i la defensa de la dignitat personal. Aporta recursos als docents per treballar la coeducació a totes les etapes educatives.
Més informació


Camins i cruïlles: art i artistes en els llibres per a infants

Selecció de llibres que articula aspectes ben diversos de l’univers de l’art: galeries i museus; les vides de pintors, els seus temes preferits, les tècniques que utilitzen; pintures que ens expliquen històries, materials diversos que ens conviden a investigar, a provar, a canviar el món que ens envolta.
Més informació


Guerres que no s’acaben

Maletes de llibres especialment creada per impulsar la lectura a partir de llibres que ens parlen i narren històries que ens fan imaginar i conèixer persones i col.lectius desplaçats amb realitats ben diverses.
Més informació


Once upon a time…

Hi havia una vegada… una maleta d’àlbums en llengua anglesa. L’objectiu és donar recursos als mestres, professors i mediadors que vulguin gaudir i despertar l’interès dels infants a través dels llibres i la narració.
Més informació


25 imperdibles. Exposició joc de llibres il·lustrats i àlbums per a infants

A cada llibre la imatge té una funció rellevant o essencial els infants d’educació infantil i primària no s’haurien de «perdre» en la seva etapa escolar. A través d’aquests llibres, volem promoure la lectura atenta de llibres il·lustrats i àlbums i oferir eines perquè els infants desenvolupin el pensament simbòlic.
Més informació

 

Cada acompanyament es concreta partir de la demanda de l’escola amb l’equip formatiu, un cop tramitada la vostra sol·licitud i feta la reserva de l’acompanyament. Les propostes d’aquest tercer trimestre estan pensades per unes 15 hores de treball. L’horari es concretarà a partir de les franges senyalades.

Educació en valors i emocions des de l’Art: oportunitats i reptes de l’educació per a la justícia global

Com podem acompanyar i atendre les emocions a través de diferents propostes artístiques? Com podem fer que la creativitat sigui un element essencial de l’aprenentatge? Quines estratègies creatives ens permeten acompanyar els infants en la situació post-pandèmica?
Més informació


El treball globalitzat a l’escola: una oportunitat per millorar la pràctica educativa i per fomentar els aprenentatges significatius

Què vol dir treballar per competències i capacitats? Quines eines i instruments d’avaluació podem emprar en el treball globalitzat i competencial? Quins mètodes i propostes afavoreixen la motivació i l’interès dels infants i joves?
Més informació


El pati de l’escola una porta oberta al món 

Com és el nostre pati? És un espai d’aprenentatge per als infants? L’espai interior i exterior de l’escola són coherents entre si? Quina visió tenim l’equip de mestres sobre el nostre pati? I els infants?
Més informació


L’adult com a acompanyant respectuós   

Quin és el paper de l’adult en relació amb el tracte amb l’infant? Com podem aprofundir en una pedagogia plenament respectuosa amb els infants? Com és la nostra comunicació amb els infants?
Més informació


Les relacions a l’Escola Bressol 

Quina actitud d’observació i escolta tenim amb ells? Com acompanyem les capacitats dels nostres infants? Establim una presència asseguradora a través de les cures quotidianes de qualitat?
Més informació


L’actitud de l’adult en la cura de l’infant: cercant detalls de la nostra pràctica educativa en el marc de l’Escola Bressol (amb el seminari de reflexió Pikler-Lóczy)

Com és l’actitud de l’adult en la relació amb els infants? Com són les actituds dels equips que defineixen l’escola?
Més informació


Organització d’espais i material per a la organització de la vida quotidiana a l’Escola Bressol 

Quin és el valor de la vida quotidiana dins l’Escola Bressol? Com podem aprofundir en una pedagogia plenament respectuosa amb els infants? Quines eines i recursos ens poden ajudar a aplicar la reflexió individual a la nostra vida professional?
Més informació

 

Més informació i sol·licitud

 

NOVES PROPOSTES PER AL CURS VINENT(properament donarem més detalls)

  • Una escola lliure d’estereotips de gènere
  • El llibre a l’escola
  • L’avaluació com a procés de regulació de l’aprenentatge
  • El marc teòric que alimenta els projectes educatius a les Escoles Bressol
  • Com acompanyar les famílies que formen part de l’Escola Bressol
  • Metodologies globalitzades a Educació Secundària

 

EL FIL DE LA VIDA
Adreçada: a mestres i educadors de totes les etapes, així com professionals del lleure 
Organitza: Rosa Sensat i Creart
Dia i hora: Dissabte 28 de maig, de 9,30 a 14,30 hores

Per què és important educar per la vida i educar per la mort? 

L’escola com a institució que aprèn ha de fer conscient la necessitat de fer present les pèrdues que porten implícites totes les persones que hi habiten. Posarem la pràctica artística al servei de les persones per fer fluir aspectes controvertits que formen part de l’educació de tots nosaltres. La selecció de llibres com a mediadors de converses i atmosferes suggerents i necessàries per acollir les pèrdues dins la cultura del centre.
* Pròximament més informació i inscripció!

Lideratges per a transformar 

Entenem que el model de lideratge pedagògic és un factor clau perquè el centre educatiu esdevingui un ecosistema amb una repercussió directa en el procés de construcció d’aprenentatges dels infants i adolescents. És per això que teixirem un relat amb evidències i debat d’idees per tal de fer aflorar els principis bàsics del líder educatiu.
Més informació


Els àlbums canònics de la literatura infantil (0-8) 

Al llarg de 5 setmanes podreu descobrir els àlbums canònics de la Literatura Infantil, les raons per les quals esdevenen obres de referència, i els elements per legitimar-les. L’objectiu principal és conèixer els millors àlbums clàssics i moderns. També es presentaran les millors novetats editorials dels darrers anys per a destinataris dels 0 als 8 anys. 
Més informació


L’acollida dels infants en els espais oberts

Un espai de diàleg i reflexió sobre els espais oberts a l’escola bressol, per poder recollir dins d’un marc teòric i compartit entre les persones assistents un acompanyament respectuós, conscient i autèntic. Volem que aquest sigui un espai per a facilitar el diàleg i contextualitzar des d’una mirada respectuosa, coherent i transformadora per créixer.
Més informació


Sóc Aquí! L’adult com a acompanyant respectuós

Reflexionarem sobre com és el tracte amb l’infant, donant valor a la comunicació verbal i no verbal (els gestos, la paraula, el tacte o la mirada), per fer de cada situació un moment de qualitat. Es donarà molta importància al diàleg per tal de reflexionar sobre la tasca diària i conèixer altres maneres de fer dins l’escola bressol
Més informació

 

* FAQ’s* Les formacions de l’Escola de Primavera s’esdevindran entre el 2 de maig el 7 de juny de 2022.
Totes les formacions que programem es presenten amb la descripció, metodologia i els objectius del curs en concret, a més de l’avaluació que es correspongui.
Habitualment, els continguts de la formació i la seva bibliografia (si és el cas) es faciliten a l’inici del curs. En cas de tenir qualsevol consulta sobre els cursos ens podeu escriure a formacio@rosasensat.org i us ajudarem.
Les formacions de l’Escola de Primavera 2022 es duran a terme a distància, a través de la plataforma Zoom. A cada formació s’especifica el calendari i horari de les sessions que es duran a terme, a més del total d’hores (incloent-hi hores en directe i hores de treball personal).

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!