Grups de treball de la Biblioteca

El Punt de Lectura

Coordina: Assumpció Lisson

Col·laboren: Centre rural de documentació i experimentació Àngels Garriga de Mata a Saifores (Baix Penedès) i Màster d’Entorns d’ensenyament i aprenentatge amb tecnologies digitals de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona. És un projecte impulsat per la Fundació Artur Martorell i l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

El Punt de Lectura es dedica especialment a impulsar el desenvolupament personal i social de mestres i alumnes a través de la lectura (narracions, contes, curts cinematogràfics i poesies) i el comentari de les novetats de llibres per a infants i joves, així com a determinar les possibilitats de lectura entre els lectors (tria per la qualitat literària, edat de lectura recomanada).

Objectius del projecte

  • Contribuir al foment de la lectura en un sentit ampli: la comunicació personal i amb els altres i la construcció de coneixements i actituds.
  • Aprofundir en la comprensió i l’expressió de coneixements, emocions, sentiments i desigs, tot analitzant les pràctiques actuals i fent propostes de millora.
  • Afavorir el desenvolupament intel·lectual, afectiu i social de la persona a través de la comunicació, l’expressió i la creació, és a dir, de la competència comunicativa (lingüística i audiovisual), a través de la lectura, l’escriptura i les interaccions orals.
  • Tenir en compte les possibilitats de comunicació i intercanvi, des de la biblioteca/mediateca, les entrevistes, els debats, l’explicació de contes i narracions, viscudes directament o presentades a través de mitjans de comunicació o plataformes d’Internet.
  • Desenvolupar progressivament la competència comunicativa en textos de més complexitat, en diferents suports i formats.

 

L’experiència i la participació dels responsables de la Biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Pau Raga i Amàlia Ramoneda, així com els serveis, els materials i les instal·lacions són la base per portar a terme aquest projecte.

El Punt de Lectura està organitzat en cinc grups de recerca i innovació on es fa una feina cooperativa de professorat de tots els nivells educatius, des d’infantil a universitari:

  • Biblioteca Escolar – Coordinació Rosa Securún
  • Competència Informacional – Coordinació Jordi Quintana
  • Competència Mediàtica – Coordinació Joan Ferrés
  • Desenvolupament Personal i Social – Coordinació Pere Darder i Assumpció Lisson
  • Llegir i escriure – Coordinació Artur Noguerol

Més informació al blog El Punt de Lectura

 

Seminari de bibliografia infantil i juvenil

Coordinen: Assumpció Lisson Quirós i Amàlia Ramoneda Rimbau

El Seminari de bibliografia infantil i juvenil de Rosa Sensat està format per una vintena de professionals de diferents disciplines (bibliotecàries,  pedagogs, mestres i professors) que es reuneixen setmanalment a la biblioteca de l’associació per tal de llegir, valorar, classificar i recomanar les novetats editorials infantils i juvenils tenint en compte la qualitat literària i/o científica del llibre.

Els títols seleccionats, classificats per edats i tipologies i amb comentaris, es presenten periòdicament agrupats mitjançant un catàleg i també serveixen per formar part de la tria dels llibres que s’ofereixen a la botiga digital quinsllibres.org.

Des del començament del seminari, als anys seixanta, s’ha anat elaborant una base de dades amb tots els llibres treballats, que actualment ja té més de vint mil títols.

Membres del Seminari:

Emma Bosch, Dolors Carrió, Montse Codina, Montse Colilles, Teresa Font, Mariona Garcia, Xavier Graells, Anna Herranz, Mercè Laplana, Assumpció Lisson, Cecília Lladó, Meritxell Margarit, Miquel Massaguer, Carme Pardo, Jordi Parés, Laura Parés, Amàlia Ramoneda, Núria Sagarra, Françoise Samuel-Lajeneusse, Mariona Trabal, Sadurní Tudela i  Montserrat Valero.

 

Per participar en algun dels grups de treball de l’Associació contacta amb la persona responsable d’aquell que t’interessa seguint aquest enllaç.

Si tens una pregunta general sobre els grups de treball pots enviar-nos un missatge a: grupsdetreball@rosasensat.org.