Cada dia hi ha més escoles que se sumen a transformar els seus espais i combinar lleure i recerca per donar als nens la millor experiència educativa possible.
Escoles com l’Àngel Baixeras, l’Escola Bressol El Gargot o l’Escola Teresa Miquel i Pàmies han capgirat el concepte de «classe». Ensenyen fotografies i expliquen com han fet una rentada de cara a un edifici que per a l’infant passa de penitenciari a paradís. Han agafat barracons, patis amb runa i passadissos foscos i els han convertit en aules amb tobogans, jardins frondosos, espais amb sorra, joguines per distreure un centenar de criatures i tot tipus de sofàs, cadires i cadiretes en què fins i tot el més gran voldria seure.
Una classe no són metres quadrats; són hores, és temps, són memòries. Ja que hi són, que valgui la pena. El racó dels dinosaures és possiblement el millor que et pot passar quan ets petit: una taula amb totes les bèsties del juràssic per jugar, tirar, mossegar o el que sigui, però hi són. El que no tens a casa però ho tenen a la joguineria, doncs a l’escola també. Sorrals infinits en què, per torns i en ordre, tothom juga i s’arrebossa fins a les orelles. A l’Escola Bressol El Gargot, si plou, donen als nens katiusques perquè saltin als bassals. Abans, si plovia, et quedaves a classe, menjant-te l’entrepà assegut en una cadira.
Els espais organitzats ens agraden a tots. Les mestres també gaudeixen i ensenyen millor en una aula que, de manera orgànica, convida els infants a anar a un lloc o a un altre. Els adults, els qui hi treballen, els qui escullen on va cada cosa, es trenquen el cap per fer d’arquitectes i donar vida a un sistema obsolet. Donar sentit i significat a cada espai és una tasca més fàcil del que sembla. Com millor és l’aula, més feina hi ha al darrere i més diners. De manera fascinant, escoles de màxima i alta complexitat han aprofitat els diners per construir l’escola del segle XXI i convertir-se en els mestres del present.
Quan un veu aquestes escoles, abans de pensar: «Òndia, que maco», pensa: «Qui tornés a tenir cinc anys». Aquests canvis, aquesta evolució, aquestes ganes de fer-ho tot bonic, acollidor i divertit, l’únic que creen és una enveja sana: enveja perquè tant de bo fóssim infants per anar-hi, però sana perquè és el nostre sistema, són les nostres escoles, és el nostre futur qui gaudirà d’aquests espais. I el més important: potser som nosaltres els qui en un temps, o ja el dia d’avui, no ens haurem de barallar amb els nostres fills per fer-los anar a col·le.
No és ni el què ni el com, és el perquè. Està més que demostrat que aprendre i divertir-se no només funciona, sinó que és el millor. Aquestes escoles, que es deixen la pell per fer virgueries amb les quatre parets que tenen, demostren que a les criatures se’ls han de posar les coses fàcils, se’ls ha de fer gaudir. Perquè ja tindran temps per ensumar la naftalina de les aules fosques amb taules que ballen i fluorescents intermitents. Els queden molts cursos, molts anys, molts instituts i universitats en què, tret que estudiïn arqueologia, no tindran mai més un racó dels dinosaures.