Infants i adults, una xarxa de relacions i aprenentatges

Formadores: Lídia Esteban, Pilar Trabal, Xavi Rodríguez i Anna Ramis (Coneix l’equip formatiu)

Dies i hora: de dilluns 5 a divendres 9 de juliol de 15h a 18h

Ens imaginem trobar-nos amb un grup de persones per parlar, discutir i reflexionar sobre la presència dels infants, les famílies i les persones que treballen a l’escola (com a mestres i també amb altres funcions). Estrenarem el bloc a partir de la pregunta: com construir una escola democràtica? En fer-ho, considerarem els tres agents de la comunitat educativa reconeixent el lloc de cadascú.

Obrirem així una reflexió sobre la funció que té l’escola per aprendre a viure junts, les diverses persones que formen la comunitat escolar: alumnes, docents, PAS, famílies. Aportarem elements que ens donin pistes de com la convivència i la participació democràtica es porten a terme en alguns centres.

Ens centrarem en la imatge que tenim dels nens i nenes, les seves relacions i els vincles que estableixen, el que sabem sobre com aprenen, els escenaris i els temps que ho possibiliten alhora que també considerarem les actituds dels adults i els compromisos que es plantegen els equips de mestres. Intentarem atendre les qüestions que puguin sorgir tot buscant que les paraules que expressem estiguin plenes de significat per les persones participants. Mitjançant diferents dinàmiques, buscarem paraules i significats que ens permetin argumentar allò que ens agradaria portar a terme.

Ens deixarem acompanyar per aquest interès permanent, que descobrim en els infants, d’aprofitar qualsevol ocasió per aprendre. Ells no tenen un lloc específic per fer-ho, la seva curiositat prescindeix d’horaris i seqüències.

Per arribar a algunes propostes senzilles i clares que defineixin l’essència d’un projecte democràtic que pot no ser finit i que serà subjecte d’anàlisi i de la seva posterior adequació.


Objectius:

  • Compartir significats al voltant del concepte Educació Democràtica, idees i processos participatius que se’n deriven.
  • Repensar l’escola tenint en compte els aspectes relacionals, els afectes i els vincles que es construeixen entre i amb les persones que l’habiten.
  • Projectar espais acollidors i seqüències de temps llargs que comptin amb la presència d’adults oberts a l’aprenentatge i disposats a compartir l’experiència d’aprendre amb els infants i les famílies.

 

Em vull inscriure! 

Si tens algun dubte, pots consultar les FAQ’S de l’Escola d’Estiu. 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!