Jornada “Fer escola des de la pràctica reflexiva. Un enfocament global de l’aprenentatge”

De la mà del grup de treball: Un enfocament global de l’aprenentatge hem organitzar una jornada per compartir i reflexionar al voltant d’aspectes essencials de l’escolaVolem fer reegir tot un seguit d’experiències i reflexions que contribueixen a fer evident que hi ha aspectes del fer escola als que no podem, ni volem renunciar-hi, essencials.  Amb els tallers podrem aprofundir en el concepte de treball col·laboratiu, veurem  com crear un ambient d’aula on la realitat sigui objecte d’estudi, detectarem processos d’indagació dialògica i farem evident com és d’important afavorir en el procés d’aprendre processos d’autoconeixement i metacognició.

El nostre grup de treball és un espai de trobada d’una colla de mestres, de diverses escoles, diversos nivells i diverses “experteses” que partint de la pràctica indaguem i teoritzem sobre la manera més encertada i rendible de fer escola i d’acompanyar els processos d’aprenentatge dels nens, nenes, joves i adolescents amb els quals treballem cada dia. Vam néixer a l’ICE de la UAB l’any 2007 i actualment forma part dels grups de treball de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Inscripció

Programa

  • 9h – 9:10h | Benvinguda a la Jornada, a càrrec de l’Associació de Mestres Rosa Sensat
  • 9:10h – 9:20h  | Presentació del grup de treball, a càrrec de Maria Balsach.
  • 9:20h – 10:10h | Xerrada inicial “Col·laborar per aprendre i ser millors ciutadans”, a càrrec de Montse Íñiguez, de l’Escola Joan Coromines de Mataró.
  • 10:20 – 10:30 | Descans.
    • 10:30 – 11:45 |Experiències per al debatTaller 1: “Mirem per la finestra: la nostra Muntanyeta” [Primària]
      Taller 2: “El camí del menjar dins el cos” [Primària i Secundària]
      Taller 3: “Teixint moments de convivència menuda” [Infantil]
      Taller 4: “Com podem aprendre tots des de casa?” [Primària]
  • 11:50h – 13h | Exposició de l’experiència “La Natura, una font inabastable d’oportunitats per aprendre”, a càrrec de Patricia Rey i Conchi Lobillo, de l’Escola Samuntada de Sabadell.
  • 13h |Comiat i Tancament de la Jornada

 

Modalitat: A distància

Data: Dissabte 13 de març de 2021

Horari de les sessions: De 9h a 13h

Total d’hores: 4 hores lectives. Certificat d’assistència i participació per part de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Preu: 9€ sòcies | 13€ general

A qui va dirigida la formació: La Jornada està adreçada a mestres de totes les etapes educatives, des de l’Escola Bressol a l’Educació Secundària, però també a persones formadores, periodistes, mares i pares que estiguin interessat en la temàtica.

Connexió i selecció dels tallers de la Jornada: la Jornada es realitzarà a través de la plataforma Zoom. L’enllaç per accedir-hi t’arribarà en un correu electrònic uns dies abans de l’inici de la Jornada. El taller en el que vulguis participar es podrà escollir durant la celebració de la trobada.

 

Descripció dels tallers

  • Taller 1: “Mirem per la finestra: la nostra Muntanyeta”. La Stel·la Bonamusa i l’Elisabet Castillo, de l’Escola Turó de Can Mates, proposen un projecte globalitzat on els nens i les nenes de 3r conviden a la comunitat educativa a participar de les seves descobertes i a col.laborar per la millora del seu entorn proper. A partir d’aquí sorgeixen noves idees i propostes que de mica en mica sacsegen l’escola.
  • Taller 2: “El camí del menjar dins el cos”. La Sílvia Àlvarez, la Sandra Múñoz, la Cristina Rodríguez, el Dani Costa, la Miriam Salazar i l’Alba Reina, de L’Institut Escola el Viver, presenten una experiència d’aula que fomenta la col.laboració entre les i els alumnes. Es treballarà a partir del mètode “d’experts”, una metodologia que promou la participació de totes i tots per tal d’arribar a un objectiu comú. L’activitat s’emmarca dins un projecte d’aula i ens servirà per reflexionar sobre el treball col.laboratiu i l’assoliment d’objectius.
  • Taller 3: “Teixint moments de convivència menuda”. La Mery Camarero i la Mª Àngels Trimiño, de l’Escola Can Sorts exposen com en l’etapa d’infantil apareixen les primeres relacions entre el més petit. És en aquestes interaccions on es crearan els aprenentatges que els acompanyaran al llarg de la vida. Formar part d’un grup ens ajuda a conèixer als altres i conèixer-nos a nosaltres mateixos. En aquest taller volem compartir amb vosaltres un espai de reflexió, de debat, de vivències… Veurem com, a través del joc, els infants van adquirint de manera progressiva, i cadascun al seu ritme, les habilitats socials necessàries per conviure amb els altres.
  • Taller 4: “Com podem aprendre tots des de casa?. La Clara Pelegrín i la Mª Àngels Garcia de l’Escola Joan Coromines ens explicaran un projecte globalitzat dut a terme durant el confinament. Mantenir viu el vincle, el sentimeniment de pertinença i el desig d’aprendre ha estat tot un repte pels mestres al llarg del període de teleaprenentatge. En aquest projecte, les inquietuds i necessitats dels alumnes han esdevingut l’eix vertebrador del seu aprenentatge, entomant-lo des d’un enfocament globalitzat i connectant directament amb la difícil realitat del moment.

Inscripció

Equip formatiu

Maria Balsach: és mestra a l’Escola Collserola de Sant Cugat del Vallès. També és membre de l’equip del grup de treball des de fa anys. Valora positivament compartir amb altres mestres aquests moments de treball, ja que ajuden a obrir la mirada, reflexionar i enriquir-te professionalment i personalment.

Montse Íñiguez: és mestra i cap d’estudis a l’Escola Joan Coromines de Mataró. S’identifica amb aquells mestres buscadors de moments màgics a l’aula on tots els infants es senten partícips del seu aprenentatge, gaudint meravellats quan s’aconsegueix comprendre el món on vivim.

Patricia Rey: és mestra i directora de l’Escola Samuntada de Sabadell. També exerceix acompanyant d’equips en la transició a projectes pedagògics basats en metodologies globalitzades.

Conchi Lobillo: és mestra i cap d’estudis de l’Escola Samuntada. Acompanya equips en la transició a projectes pedagògics basats en metodologies globalitzats. És una apassionada de la natura i la ciència, treballa per transmetre la trepidant aventura que suposa entendre-les, viure-les i veure-les en el nostre dia a dia.

Stel-la Bonamusa: és mestra i cap d’estudis de l’Escola Turó de Can Mates. Sosté, a partir de l’experiència d’haver participat gairebé quatre anys al grup de treball, que aquesta tasca l’ha ajudat a créixer, a qüestionar-se molt, gaudir del treball globalitzat i de les converses i controvèrsies que sorgeixen en les trobades.

Elisabet Castillo: és mestra de P3 del Turó de Can Mates. A partir de la seva experiència, formar part d’aquest grup li ha permès poder incloure la mirada globalitzada pel que fa a l’escola, créixer constantment i promoure nous reptes dins les aules.  

Silvia Álvarez: és mestra de grup multigrau d’EI4 i EI5 a l’Institut Escola El Viver. Des de fa anys participa en el grup de treball, i fermament en el treball globalitzat dins l’aula.

Sandra Muñoz: és mestra d’un grup multigrau de 4t i 5è a l’Institut Escola El Viver. Ha treballat a totes les comunitats de Primària i corrobora que el treball globalitzat és la millor manera de construir coneixement.

Cristina Rodríguez: és especialista d’anglès i mestra a la Comunitat de Mitjans de l’Institut Escola El Viver. Està participant en diversos grups de treball d’enfocament globalitzat per així poder desenvolupar la seva tasca a l’aula.

Dani Costa: és mestre a la Comunitat de Mitjans a l’Institut Escola El Viver. Està duent a terme una formació per integrar el treball globalitzat a la vida de l’aula.

Miriam Salaza: és mestra de l’Institut Escola El Viver. Gràcies a l’experiència que ha adquirit treballant a la Comunitat de Petits i de Mitjans, valora que l’acompanyament del treball globalitzat ajuda a guiar el dia dia a l’aula i  construir conjuntament el coneixement.  

Alba Reina: és mestra a la Comunitat de Mitjans de l’Institut Escola El Viver. És important destacar que la formació contínua dels mestres és un element clau per la millora de la tasca docent.

Mery Camarero: és mestra del grup de 2 a 3 any a l’EBM Els Barrufets de Vallirana. Considera que per a afavorir l’aprenentatge, s’ha de partir dels interessos que mostren els infants i meravellar-nos amb ells de tot el que vivim en el dia a dia a l’aula.

Maria Àngels Trimiño: és mestra a l’escola Can Sorts de Sentmenat. La Maria Àngels afirma que els aprenentatges es donen d’una manera espontània i natural.

Clara Pelegrín: és mestra de referència al Duar de Grans de l’Escola Joan Coromines de Mataró. Convençuda que enfocar l’aprenentatge d’una manera global fa que el dia a dia a l’aula sigui més apassionant.

Maria Àngels Garcia: és mestra del grup de grans de l’Escola Joan Coromines de Mataró.  Considera que la oportunitat de poder treballar des de l’enfocament globalitzat i formar part d’aquest grup fa que es generin aprenentatges i es puguin portar a l’aula.

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!