L’audiovisual com a canal per reflexionar sobre temes socialment rellevants

Es poden tractar temes socialment importants amb l’audiovisual? Mestres de totes les etapes educatives han treballat en equip per idear diferents activitats per fer-ho possible. Ha estat durant la formació ‘La Comunicació Audiovisual com a eina didàctica i de creació’ on el professorat ha pogut ampliar els seus coneixements per aprendre noves dinàmiques que siguin més atractives, útils i diferents per l’alumnat. 

Diversitat, inclusió, violència o l’estigmatització del gènere són algunes de les propostes per reflexionar. Perquè sigui més efectiu, les activitats han de tenir una part de reflexió però també d’una de realització. És a dir, tot i la importància de reflexionar sobre els temes, cal dissenyar una activitat que també permeti a l’alumnat explorar l’audiovisual de primera mà.

Per exemple, l’encarregat de portar la formació, Andreu Gabriel i Tomàs, ha ensenyat el curtmetratge ‘The Consequences of feminism’, fet el 1906 per Alice Guy, on s’atribuïa a cada gènere actituds i comportaments que, normalment, relacionem amb l’altre. És a dir, es veien dones amb actituds que establim al gènere masculí i al contrari. Resulta interessant com a eina didàctica perquè podem reflexionar amb l’alumnat sobre els estereotips de gènere i per què no veiem amb els mateixos ulls certes actituds quan les fa l’altre gènere.

 

Aquestes han estat algunes de les propostes que han pensat els mestres durant la formació:

  • La representació de Barcelona als mitjans: com reflecteixen la ciutat els anuncis? Com ho fan les notícies? I YouTube? Amb aquesta activitat es pretén fer reflexionar a l’alumnat sobre Barcelona i que facin les seves pròpies creacions per veure les diferències que hi ha.
  • La violència: debatre a l’aula sobre què és la violència, quants tipus hi ha i el paper que juga al món audiovisual. Es pot demanar a l’alumnat seleccionar talls de vídeo de pel·lícules, anuncis o vídeos d’internet on hi hagi violència i després exposar davant la classe perquè les han seleccionat. Així com després buscar alternatives on no s’opti per la violència.
  • El gènere en les professions: anàlisi i debat a través d’un vídeo. Si es vol fer l’activitat amb infantil o primària es pot fer mitjançant dibuixos: demanar que dibuixin diferents professions i després fer una reflexió sobre per què relacionem determinades professions amb un gènere en concret.
  • El gènere en les joguines: anàlisi previ dels anuncis actuals, observar els rols de gènere que apareixen i després demanar als nens i nenes que realitzin els seus propis anuncis corregint el contingut.

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!