Les fonts i el marc de l’Institut-Escola

Amb motiu de la Jornada “Els Instituts Escola, repte i oportunitat” que tindrà lloc a Rosa Sensat el pròxim 29 de febrer, recuperem el número 63 de la Revista Perspectiva Escolar (Març 1982) que compta amb articles de Marta Mata i Angeleta Ferrer i Sensat, entre d’altres, per recuperar i analitzar des d’una perspectiva històrica, de record i de valoració aquest model pedagògic.

Per Marta Mata:

El 9 d’octubre de 1931 un decret signat pel president de la República Niceto Alcalá-Zamora y Torres i pel Ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, Marcellí Domingo i Sanjuán, facultava la Generalitat de Catalunya per organitzar, amb caràcter d’assaig pedagògic, un Institut-Escola «d’acord amb les necessitats i característiques especials de la regió catalana.

El 26 d’octubre del mateix any un altre decret, de la Generalitat de Catalunya, creava l’Institut-Escola i li donava per casa l’antic Palau del Governador del Pare de la Ciutadella. El 3 de febrer de 1932, l’lnstitut-Escola acollia els seus primers alumnes. El gener de 1939 l’Institut-Escola tancava les seves portes. Set anys.

Aquestes dates i aquests noms són prou significatius els uns i els altres en la història de la nostra autonomia, però no podrien, ells sols, explicar la rara perfecció assolida per l’Institut-Escola des de la seva incipiència a la meitat d’un curs, fins al seu acabament a la meitat d’un altre curs, en el caient de la guerra civil; encara no set anys d’obra ben feta… Ni podrien justificar aquest rècord inesborrable i aquesta esperança irrenunciable. Arrels molt profundes i dilatades en el temps i en l’espai han d’explicar-nos el què i el com d’aquella institució modèlica i permetre’ns projectar la seva incidència
en el futur de l’ensenyament a Catalunya.

Una d’aquestes arrels té dates i grans noms en el context de què en podem annomenar l’altra Espanya les dates i els noms de la Institución Libre de Enseñanza. L’altra de les arrels, escampada i indestriable del substrat social de Catalunya forma part de la seva geologia humana: el Moviment de Renovació Pedagògica.

I després hi ha la consideració d’aquell moment polític del 1931 a 1939, als tres nivells: de la II República Espanyola, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona. Anem per parts.

Vols llegir l’article complert?

Accedeix a la revista, on trobaràs aquest article i molts altres articles!

El cinquantenari de l’Institut-Escola de la Generalitat (1932-1939)

Perspectiva Escolar 63 – Març 1982

Índex:

  • El CINQUANTENARI DE L’INSTITUT-ESCOLA DE LA GENERALITAT (1932-1939)
  • LES FONTS 1 El MARC DE L’INSTITUT-ESCOLA, per Marta Mata
  • L’INSTITUT-ESCOLA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA EN El PARC DE LA CIUTADELLA, per Angeleta Ferrer i Sensat
  • El DOCTOR ESTALELLA 1 ELS SEUS COL.LABORADORS, per Maria Cardús
  • L’ENSENYAMENT MITJA, AVUI (per una renovació pam a pam), per lmma Socias
  • MOSTRES DE QUADERNS DE NOIS DE l’INSTITUT-ESCOLA

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!