Una maleta per educar en autores, gèneres i identitats

La biblioteca de l’associació Rosa Sensat ofereix als professionals de l’educació la maleta Noies i nois, tants a tants per educar als joves en feminisme, sexualitat, identitats i gèneres

La biblioteca de l’associació Rosa Sensat posa a disposició de professors, escoles i centres educatius la maleta Noies i nois, tants a tants. La maleta conté un centenar de títols i un recull bibliogràfic d’obres importants que toquen els temes del feminisme, l’educació sexual i les identitats i els gèneres.

Llums del nord és un grup de treball que aplega mestres i professionals de l’educació. Aquest projecte, coordinat per Enric Codina, s’ha creat durant el curs 2020-2021 i treballa per analitzar i actualitzar els continguts que conté la maleta amb noves propostes o amb aquelles que s’han quedat penjades pel camí.

Noies i dones valentes

La literatura infantil i juvenil, tradicionalment, ha estat quasi sempre protagonitzada per herois masculins. On queden les històries de les noies valentes i independents, tant o més capaces que els nois? La maleta presenta diversos títols on les nenes i les joves són les protagonistes de les seves històries, sense quedar eclipsades per ningú més.

La Lola se’n va a l’Àfrica explica l’aventura de la Lola, que cansada dels seus tres terribles germans bessons, decideix marxar a l’Àfrica. Acompanyada del xofer de la seva mare, travessa un sorral-desert i navega per aigües plenes de piranyes amb una barca de pedals fins que arriba a la petita illa d’Àfrica. 

Pippi Calcesllargues, la genial història que ha acompanyat les lectures infantils de diverses generacions. Pippi trenca els rols tradicionals i de gènere mostrant una nena que s’ha rebel·lat contra el model tradicional imperant a la societat vivint sola i no necessitant a ningú més per sobreviure.

 

Biografies per canviar el món

La societat i la història, com a matèria i ciència, han amagat moltes vegades el paper que les dones i obres han tingut en el progrés de la humanitat: Mary Anning, Emmy Noether o María Zambrano. Aquesta secció de la maleta busca mostrar a les dones oblidades o amagades, però també aquelles històries que pels temes que tracten s’han censurat arreu del món.

Yo, Jane és a la vegada una petita biografia i un homenatge a la vida de Jane Goodall, l’etòloga anglesa que ha dedicat la seva vida a l’estudi dels ximpanzés. El llibre parla de Jane, una nena anglesa que somia a marxar a l’Àfrica per conèixer els animals que ha vist en els seus llibres. 

L’Amy i la biblioteca secreta narra la història de la Amy, una noia que veu com a la seva escola, mestres i pares estan censurant els llibres que estima i decideix rescatar-los i organitzar el seu propi espai de lectura. Aquest llibre no és una biografia d’una persona, sinó dels llibres que recentment han estat censurats a Hong Kong, a Singapur o als Estats Units.

Respondre a l’educació sexual

Educar als nens en sexualitat és una tasca apassionant, però a la vegada esgotadora pel gran volum de preguntes que poden arribar a plantejar. A Explica-m’ho i Explica-m’ho tot, la segona publicació d’aquesta sèrie de llibres, la pedagoga sexual Katharina von der Gathen respon a moltes de les preguntes que alumnes de primària li han fet als tallers que imparteix a les escoles.

Parlar de la menstruació és encara avui dia un tema tabú i està estigmatitzada tant a l’escola com a casa. El vermell mola, de l’autora Lucia Zamolo, vol respondre a preguntes, desmitificar la regla i desmentir les creences que els hi poden sorgir a les persones que estan a prop o ja han tingut el primer període a través d’un llibre a cavall entre un diari, un manual, un llibre informatiu i una novel·la gràfica.

 

Identitats i gèneres

Fa poques setmanes, l’autor i il·lustrador Bernat Cormand, que també havia dirigit la revista Faristol malauradament va morir. El cap als núvols és la seva última obra, publicada aquest mateix any, en la qual narra amb sensibilitat l’enamorament entre dos nois joves. Un llibre que dóna visibilitat a l’homosexualitat, però que a la vegada té un caràcter universal a l’hora de parlar de l’amor i l’amistat.

La guionista Catherine Castro, a través del còmic Llamadme Nathan, explica la història del jove trans del mateix nom que amb dotze anys comença a veure els canvis que pateix el seu cos i prendrà decisions importants per arribar a ser ell mateix. Una obra que narra el procés de canvi, les etapes i les dificultats que nois i noies han de vèncer per ser feliços amb el seu cos. 

 

Maltractaments i relacions tòxiques

Les relacions tòxiques i els problemes de maltractaments i violència a la parella encara avui dia segueixen sent un problema molt estès, tant entre adults com entre joves. Ensenyar aquests temes als adolescents els pot ajudar a identificar-los més fàcilment i així prevenir-los, a més d’evitar que ells mateixos repeteixin dinàmiques pròpies d’aquestes relacions.

Laura Dean me ha vuelto a dejar és un còmic que tracta una relació tòxica entre dues noies. La Freddy, la protagonista, està completament enamorada de la Laura, que exerceix sobre ella un vincle dominant basat en uns sentiments inestables. A poc a poc, la Freddy anirà caient en una espiral de dependència de la qual mirarà de sortir-ne gràcies a les mans amigues que l’ajudaran.

L’obra amb més de 300 anys Barba Azul és una història en la qual les relacions de poder queden ben patents. Barba Azul, tot i els rumors que corren sobre ell, ha conquistat el cor de la Kate i s’hi ha casat. Quan marxa en un viatge, li entrega a la seva dona un joc de claus de les habitacions de la seva mansió i l’adverteix que mai utilitzi la clau d’or que hi penja.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!