Més de 170 mestres reconeixen la tasca pedagògica de l’associació

ACTUALITAT

Per commemorar el naixement de Rosa Sensat, més de 170 mestres es van trobar el passat 6 d’octubre a la seu de l’associació per retre homenatge als set mestres fundadors, quatre dels quals (Canals, Codina, Cots i Darder) van intervenir a l’acte, i també per reconèixer totes les persones, mestres o no, que al llarg dels darrers cinquanta anys han fet possible el dia a dia de l’entitat i han treballat per garantir una educació pública, de qualitat, per a tothom.

En la seva intervenció, Maria Antònia Canals es va referir a la creació de Rosa Sensat “com un crit i un gest de resurrecció dels moviments de renovació pedagògica a casa nostra en uns moments molt complicats” i també al testimoni dels “mestres antics”, com Artur Martorell o Alexandre Galí, que van representar “per a tots nosaltres una pauta constant en la manera de concebre la renovació pedagògica”.

Per la seva banda, Maria Teresa Codina va dir que el projecte educatiu i l’equip de mestres són essencials en qualsevol sistema educatiu. Jordi Cots es va definir com a “gent de Rosa Sensat”, i va dir que l’associació continua sent, com en els seus inicis, una escola de mestres. Finalment, Pere Darder va parlar sobre la situació de l’educació actual tot dient que “cal una renovació urgent del nostre present educatiu”.

En l’acte també van intervenir l’expresidenta Irene Balaguer i l’actual presidenta, Francina Martí. Balaguer va fer un recorregut personal per la història de l’associació, aturant-se en la figura de Marta Mata, de la qual va dir que tenia “una manera de fer oberta, rigorosa, amable, valenta, acollidora, generosa, infatigable, al servei de canviar la realitat de l’educació del país, i a més fer-ho col·lectivament”, i va fer una ullada cap al futur tot afirmant que “ens caldrà aprendre a demostrar de manera contundent i clara que tots els postulats del neoliberalisme, tant polítics i econòmics com pedagògics, només condueixen a l’alienació, a la classificació de les persones i a la desigualtat social”.

Per la seva banda, la presidenta, Francina Martí, es va preguntar: “I ara què?”. I va respondre que “ara ens comprometem a mantenir-nos fidels per sempre més al servei dels infants i joves d’aquest poble, url que fa cinquanta anys era més petit i que ara ha crescut i s’ha obert al món”, perquè “avui som compromís, som participació, creativitat, xarxa, recerca, utopia, diversitat, som formació, som acció i emoció, som història, present i futur. Som mestres”.

En el decurs de l’acte, que va finalitzar amb l’emotiva apagada d’espelmes d’un pastís d’aniversari, es va presentar el llibre Vint mestres i pedagogues catalanes del segle XX, a càrrec del coordinador de la publicació, el mestre i pedagog Joan Soler i Mata.

L’àlbum de fotos de l’acte

El recull de tuits (Storify)

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!