“Noies i nois, tants a tants” maletes de llibres per potenciar la coeducació

La Biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat posa a disposició de les escoles i els instituts de Barcelona, en forma de préstec, tres maletes amb una acurada selecció de llibres de ficció infantils i juvenils, que posen en mans d’infants i joves d’educació infantil, primària i secundària obres que els permeten una mirada i una reflexió en favor de la igualtat d’oportunitats, la superació dels estereotips de gènere, culturals i socials, i la defensa de la dignitat personal, i aporten recursos als docents per treballar la coeducació.

Cada maleta conté un centenar de títols així com un recull bibliogràfic per poder aprofundir i seguir investigant sobre el tractament de gènere en la literatura infantil i juvenil, proporcionar els elements necessaris a partir dels quals es pot seguir treballant de manera autònoma, i actualitzar la selecció de lectures.

El treball bibliogràfic i de recerca ha estat desenvolupat per Rosa Mut Carabasa i Amàlia Ramoneda  Rimbau. Per aquest treball, la Biblioteca de Rosa Sensat ha obtingut aquest any el Premi 8 de març-Maria Aurèlia Capmany de l’Ajuntament de Barcelona en la XXV edició.

El projecte “Noies i nois, tants a tants” parteix de la idea que els llibres de la literatura adreçada a infants i joves no són un material pedagògic i que per tant s’han de valorar per la seva qualitat narrativa, ja sigui textual o icònica, i no tant pel missatge que volen transmetre. Els nois i noies volen bones històries, valoren les narracions ben construïdes, amb protagonistes ben definits. Des de ben petits saben molt bé quan són davant d’una narració que emociona, diverteix, fa pensar… o d’una lliçó, un advertiment davant d’una actitud concreta.

En aquest sentit, l’elaboració d’una selecció bibliogràfica com “Noies i nois, tants a tants” és una activitat d’animació a la lectura i, com totes les activitats de foment de la lectura, té l’objectiu últim d’incidir en la formació d’hàbits lectors, que cada dia es llegeixi una mica, que aquesta mica cada vegada sigui més gran i que un llibre porti a un altre llibre, així com que la biblioteca escolar sigui, també, un centre de debat generador d’idees.

Per tant, a l’hora de fer la selecció de la maleta s’ha tingut en compte que els llibres tinguin una qualitat literària i plàstica, centrada en la capacitat de seducció per atrapar lectores i lectors. I per tal d’involucrar mestres i professorat, hem volgut donar pistes per dur a terme un altre aspecte bàsic de la lectura, com és la creació d’opinió, i fer-ho mitjançant l’exposició de les lectures, compartir-les amb les companyes i companys a través de la conversa i el debat i l’intercanvi d’idees i d’opinions.

En definitiva, a través de les maletes, Rosa Sensat vol potenciar la igualtat d’oportunitats, la superació de clixés de gènere, culturals, socials, el respecte a les diferents maneres de ser, i remarcar la visibilitat del paper de les dones al món, la vivència dels amors i desamors, les noves masculinitats, el rebuig de la violència masclista i la defensa de la dignitat personal.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!