Peter Moss i l’educació pública davant l’amenaça neoliberal

El professor emèrit de l’Institut de l’Educació de la Universitat de Londresha assegurat que l’extensió del pensament neoliberal en el sistema educatiu és evident sobretot en països com els Estats Units, Suècia o el seu, la Gran Bretanya.

 

Abraham Lincoln parlava d’un govern de la gent, fet per la gent i per a la gent. Peter Moss, professor emèrit de l’Institut de l’Educació de la Universitat de Londres, ha agafat aquesta idea i l’ha traslladat a l’educació pública: «L’educació ha de ser una cosa de la gent, feta per la gent i dirigida a la gent.» A aquesta premissa s’han d’ajustar, segons Moss, els sistemes educatius, una idea que li ha servit per concloure la seva ponència en la seva intervenció a la taula rodona L’educació, una responsabilitat públicaBasant-se en la seva experiència com a docent i investigador, per aquest professor l’educació ha de ser un assumpte d’interès i una responsabilitat de tots els ciutadans. No només dels pares o de les escoles, sinó de tothom.

Ara bé, tot i tenir molt clar que aquest és el camí a seguir, Moss ha volgut fer palès que, encara que aquesta filosofia hagi triomfat amb excel·lents resultats en àrees com la italiana de Reggio Emilia (amb les escoles municipals), l’educació pública s’enfronta a una gran amenaça: el neoliberalisme. Per l’expert, aquest corrent de pensament condueix a la privatització i mercantilització de les escoles, i n’exclou tant aquells alumnes que no se’n poden permetre el cost com els que no són productius. Moss ha assegurat que l’extensió del pensament neoliberal en el sistema educatiu és evident, sobretot en països com els Estats Units, Suècia o el seu, la Gran Bretanya, on ha destacat que «des del 2010 s’ha passat d’un 6% d’alumnes que estudiaven en escoles no públiques a un 60% aquest 2014».

Moss no ha donat cap solució contra l’entrada del neoliberalisme a les aules, però sí que ha donat alguns exemples o accions que podrien arribar a millorar la qualitat del sistema educatiu públic, sobretot en referència als centres i a l’avaluació de resultats. Quant a les escoles, Moss s’ha mostrat partidari de repensar-les i reformar-les per acabar entenent-les com un lloc de trobada d’àmbit local que doni respostes a les necessitats dels ciutadans de cada àrea en concret. «No quedar-se en la visió estreta i tradicional de l’escola concebuda com un lloc per ensenyar als alumnes durant unes hores, sinó que l’escola estigui oberta més estona i dugui a terme una gran quantitat de projectes depenent de la demanda dels ciutadans, com per exemple tallers d’economia, grups de debat, projectes esportius i d’altres», ha dit l’expert.

Respecte a l’avaluació, Moss ha posat especial èmfasi en la necessitat de trobar maneres de fiscalitzar de manera participativa els resultats i les accions en educació. És a dir, que les escoles estiguin obertes als ciutadans perquè siguin ells els qui avaluïn.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!