Col·lectius i persones guardonades amb els premis Marta Mata

2002

Francesc Vila Rufas, CESC, en reconeixement a l’àmplia trajectòria artística a favor dels infants i dels joves i al servei de l’educació i l’escola pública.

L’equip de Nous Formats de Televisió de Catalunya, TV3, en reconeixement a la professionalitat i sensibilitat que han demostrat en el capítol «Lourdes i Berta: Amor de mare», de la sèrie Amors.

2003

Joan Barril, com a director de l’espai «La Pissarra» del programa La República de Com Ràdio, per donar la paraula als mestres i fer possible una difusió continuada dels valors positius de l’educació en un mitjà de comunicació.

L’equip Cromosoma, responsable de la sèrie d’animació Comença l’aventura, per la qualitat i sensibilitat amb què contribueix a facilitar als infants i a les seves famílies el moment d’anar a dormir a una hora adequada i a fomentar l’ús del conte com a porta oberta a la imaginació.

2004

Jordi Cots, per la seva actuació decidida, infatigable i propera com a primer adjunt al Síndic de Greuges de Catalunya per als infants; per la seva acció difonent la Convenció sobre els Drets dels Infants i per la seva profunda, delicada, precisa i llarga trajectòria en favor dels infants.

L’equip del Servei Educatiu de L’Auditori de Barcelona, pel rigor i la qualitat de l’activitat Concerts en família, que ha apropat la música als infants i joves, oferint-los la possibilitat de conèixer, gaudir i compartir l’audició en directe.

2005

El vostre fill, pel que ha significat d’orientació, seguretat i competències a moltes generacions de mares, pares i mestres, i per la idea global que dona de l’infant en tots els vessants de la seva vida. Pel concepte de salut que transmet i per la idea de societat, o millor, de família, que conté. La corresponsabilitat en la cura, criança i educació dels fills, ja explícita en el seu títol, és una idea que ha penetrat en la nostra societat i ha esdevingut una pràctica més pròpia d’avui que de fa quaranta anys, quan el van escriure.

L’exposició «Personatges a la vista. Llibres que fan lectors», que ha organitzat la Generalitat de Catalunya, al Palau Robert de Barcelona, amb motiu de l’Any del Llibre i la Lectura. Per la gran qualitat del contingut, pel format i per la dimensió pedagògica que ha aconseguit i que ha fet que infants, joves, adults i famílies gaudeixin del plaer de la lectura.

2006

Vicenç Navarro, catedràtic d’Economia i de Ciències Polítiques, per la defensa de l’escola pública en el marc de l’Estat del benestar.

Titelles Marduix, pels trenta anys creant espectacles a través dels quals ha apropat els infants i els joves a la nostra cultura.

2007

Maria Dolors Bonal Falgàs, per tota la seva trajectòria en favor de l’educació musical de diverses generacions, molt especialment per la seva dedicació teixint una àmplia xarxa de corals infantils per tot el país. Per la seva tasca, que ha fet possible que durant més de 40 anys els infants i joves de Catalunya descobrissin, a través de les cançons, la cultura més enllà de la música, el plaer de cantar junts, el gaudi de l’intercanvi i l’acollida. Per la seva acció continuada, tenaç, pel fet d’oferir el millor, pensant i treballant sempre per a tots, amb el seu compromís personal, que n’ha generat un de col·lectiu, i ha fet realitat un servei públic sense exclusió, des del voluntariat.

Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, per la feina feta des dels seus inicis en favor d’una educació activa i cívica, apropant infants i joves a la natura quan encara ningú estava preocupat per l’ecologia ni la sostenibilitat del medi ambient.

Per la feina que fa actualment acollint infants i joves procedents d’altres continents sense exclusió, i per tant contribuint a articular una nova societat multicultural i cohesionada.

Perquè ha estat i és una acció voluntària de joves, de noies i nois que aporten la seva dedicació i les seves qualitats a la societat del seu temps, inquiets i sempre a punt per a la transformació social.

2008

Ramon Plandiura Vilacís, per la seva trajectòria professional i humana com a advocat, defensor dels drets individuals i col·lectius, amb una total disponibilitat per lluitar sempre al costat dels mestres. Per la seva sensibilitat, capacitat i intel·ligència per combinar les lleis i la realitat del país, per contribuir a l’emancipació de les persones i la societat. Pel seu especial compromís amb l’escola pública, l’escola que no discrimina per raons d’edat, ni de gènere, ni de procedència, ni de creença, ni de capacitat, l’escola de totes i tots.

Circ Cric i Pallassos Sense Fronteres, per la delicadesa, finor, ironia del seu art, per l’emoció, la sorpresa i la provocació que durant tants anys han generat els seus espectacles. Per la capacitat d’emocionar-se i emocionar a través de la seva mirada sobre la vida, l’amor i la tendresa que es poden trobar en les petites coses de cada dia, una capacitat pròpia de l’ofici de pallasso, com del de mestre, i que demana estar disposat a estimar. Per la seva acció oberta al món a través d’un art generador de cultura, d’una cultura oberta, que ens ajuda a ser més humans, encara que només sigui per uns instants, sense fronteres entre grans i petits.

2009

Mercè Escardó Bas, directora de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa de Parets del Vallès, per tota la seva trajectòria professional en favor de les biblioteques per a infants i joves, com a referent cultural i de joia per a tots. Per la seva tasca com a bibliotecària, oberta a compartir la pròpia experiència amb els altres, participant activament en diferents àmbits de formació i reflexió. Per la seva acció continuada, tenaç i imaginativa per fer de la biblioteca un espai públic d’acolliment, creant uns espais i un clima que conviden a gaudir de la lectura i de la relació amb el que cada llibre explica.

MBM Arquitectes (Oriol Bohigas, Josep Martorell, David Mackay, Oriol Capdevila i Francesc Gual), per tota la feina feta durant gairebé cinquanta anys dissenyant per Catalunya i Europa escoles i instituts com a espais educatius. Perquè els seus espais contribueixen, faciliten i afavoreixen fer realitat una nova educació, més flexible, que fomenta la trobada en petits grups i convida a establir un diàleg amb l’exterior. Perquè són un equip i sempre que ha estat possible han compartit el seu treball amb equips de mestres, una manera de treballar on el diàleg adquireix forma en els espais.

2010

Soledat Sans Serafini, pintora, fundadora i responsable del Taller de Plàstica Municipal Carrau Blau de Sant Just Desvern. Per la seva vàlua com a pintora que ha treballat amb tenacitat, creativitat i imaginació per contribuir a desenvolupar les potencialitats creatives dels infants a través de les experiències realitzades al Taller de Plàstica Municipal Carrau Blau de Sant Just Desvern. Per la seva tasca de formació de mestres a través de cursos i publicacions, al servei de la millora del coneixement i la cultura dels llenguatges plàstics i creatius. Per la trajectòria de 30 anys de treball al capdavant de l’equip del Taller de Plàstica Municipal Carrau Blau de Sant Just Desvern.

Museu del Cinema de Girona, col·lecció Tomàs Mallol. En distinció a un museu que fomenta l’apropament i el coneixement especialitzat de l’art, la tècnica del cinema i la ciència de la imatge a través d’una proposta museística rigorosa i atractiva, tant per la natura de les instal·lacions com per les propostes educatives adreçades a infants, joves i adults.

2011

Pere Corberó i Comas, per la seva constant defensa de l’escola pública. Corberó ha estat fundador i president de la Fundació Propedagògic i expatró de la Fundació Artur Martorell.

La revista infantil Cavall Fort, que des de l’any 1961 està al servei dels infants i joves, i que fomenta el gust per la lectura i estimula la creativitat dels seus lectors.

2012

Agustí Corominas és autor d’una extensa filmografia relacionada amb el món de l’educació i l’escola. Segons el jurat del guardó, Corominas «ens recorda la història per afrontar el futur, coherent amb una manera, no només de fer pel·lícules, sinó d’entendre la vida, una vida compromesa amb la defensa de l’educació pública a Catalunya i al món».

L’Associació d’Exalumnes i Amics del Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona, «tant per la seva trajectòria generosa, mantenint viva la memòria del que va significar per a tots ells ser deixebles de les Escoles del Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona, com per la tenacitat i el compromís cívic amb la societat i el país, amb una clara responsabilitat amb l’esdevenir de l’escola i l’educació. I per la seva infatigable i alegre constància, que ha estat capaç d’acollir i  contagiar entusiasme als joves mestres que avui treballen en les velles escoles d’aquell Patronat que aquest any en fa noranta que es va crear i de l’obra del qual encara en tenim enyorança».

2013

Eulàlia Valeri (Barcelona 1936), traductora, adaptadora de contes, mestra i bibliotecària.

Moviment de la Comunitat Educativa de les Illes Balears, pel fet de ser un moviment social a favor de l’educació pública i en defensa de la llengua del poble, que ha produït i ha significat un desvetllar d’alegria. Alegria de veure tanta empatia i col·laboració en diferents àmbits, perquè ha augmentat la confiança entre els mestres i les famílies, perquè s’ha visualitzat que l’educació és inseparable de la cultura, perquè s’ha vist tanta gent en moviment a favor de l’educació, perquè grans quantitats de persones estan dient de maneres diferents que l’educació és important. Un moviment ciutadà tan potent que ha fet possible recuperar la dignitat d’aquells que cada dia treballem per fer la feina ben feta a favor dels infants i joves.

2014

Francesco Tonucci (Itàlia, 1954), pedagog, perquè com a investigador ha estat sempre lluitant per transformar la realitat, per la defensa de l’escola nova, oberta i pública per a tots els infants i joves del món. Pel seu compromís per donar a conèixer la Convenció dels Drets de l’Infant i fer-la comprensible i propera a tothom. I amb ell, a FRATO, la creació d’un personatge que ens interpel·la perquè sempre està a favor de les necessitats i dels drets de la infància.

El centre de música i escena del Raval Xamfrà. Ara fa deu anys el Raval era el barri de Barcelona que rebia de manera imprevista una veritable allau de persones procedents d’altres països del món. Per tant, proposar-se treballar en una nova realitat social complexa per desconeguda és el primer gran mèrit de l’equip del Xamfrà.

Durant aquests deu anys Xamfrà, com a centre de les arts, és el canal de comunicació en el qual els infants, els joves i les seves famílies tenen la possibilitat de viure el respecte a la seva cultura, de valorar i conèixer la dels altres així com la comuna, un mestissatge artístic que permet reconèixer en la diversitat una font de riquesa per a tots.

A través de les arts, l’equip de Xamfrà vetlla per afavorir l’autoestima dels infants i joves, tot prenent consciència de la responsabilitat individual i col·lectiva, la dignitat de cada persona i la seva condició de ciutadans. El seu treball de clara emancipació cultural i social ha contribuït a enfortir la convivència al Raval.

2015

Carles Capdevila (els Hostalets de Balenyà, 1965), pel seu tractament respectuós de la infància i l’adolescència, i per la seva valoració ponderada de mestres i professors. En el seu toc d’humor, en la seva sensibilitat, en la seva manera amena i a la vegada rigorosa de fer periodisme, hi ha una mirada considerada envers els infants i tot allò que els és propi: drets, escola, família, lleure… aquesta mirada ens transmet emoció i quasi sempre ens fa reflexionar sobre la importància d’educar, ja sigui des de l’àmbit familiar o des de l’escolar.

Cantània, perquè aquesta activitat musical es converteix en una experiència col·lectiva que ajuda els infants a gaudir i estimar la música. L’activitat ha aconseguit que les escoles s’impliquin en un projecte musical en el qual el procés és tant o més important que l’acte en si mateix, activitat en la qual tots aquells que participen es veuen immersos en una vivència compartida que formarà part dels seus records més preuats.

2016

Joaquim Carbó, perquè ha encomanat a infants i joves el seu entusiasme per l’escriptura i la  lectura a través de la seva obra literària i del contacte directe visitant escoles i instituts. Joaquim Carbó és un autor de referència per a diferents generacions; els seus llibres estan presents a les biblioteques escolars perquè a més de la qualitat literària traspuen humanitat i bonhomia, un reflex de la seva manera de ser i de la seva manera d’entendre la vida i el món.

Diari de l’Educació, perquè ha ajudat a posar l’educació en el centre de l’actualitat amb reportatges ponderats que defugen les obvietats i els tòpics d’aquest camp. L’entusiasme per la feina ben feta i l’exercici d’un periodisme fresc i compromès són els trets d’identitat d’aquesta publicació digital que, malgrat la seva joventut, s’està consolidant com una publicació de referència en l’àmbit de l’educació.

2017

Mariano Dolci, en reconeixement per la seva feina i en agraïment pel vincle que des de fa molts anys ha construït amb Catalunya, la seva llengua i cultura, amb la ciutat de Barcelona, amb Rosa Sensat, i amb moltes persones que treballen a les escoles del nostre país.

Programa informatiu adreçat als infants InfoK, per tractar amb rigor i amb imparcialitat temàtiques d’actualitat política amb l’objectiu d’afavorir la reflexió crítica i el debat a l’interior de les famílies, donant sempre la veu al punt de vista dels infants, així com en agraïment pel coratge a l’hora d’afrontar les temàtiques d’actualitat, i pel fet de generar un material audiovisual que és un magnífic recurs per a mestres i professorat de tot el país.

2018

Carme Solé Vendrell. Il·lustradora, dibuixant i artista, Carme Solé Vendrell ha deixat la seva empremta inconfusible en un gran nombre d’àlbums il·lustrats, animacions i llibres de text des de fa cinquanta anys. És autora de llibres que avui són una referència en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil internacional i del nostre imaginari col·lectiu.

Projecte de Circ Social de l’Ateneu Popular 9 Barris. Amb més de quaranta anys de funcionament, l’Ateneu Popular 9 Barris ha estat un espai on moltes criatures i adolescents han après diverses tècniques vinculades al món del circ, i s’ha convertit en una oportunitat per afavorir la cohesió social a través d’aquesta pràctica artística.

2019

Yayo Herrero. Antropòloga ecofeminista espanyola que va ser reconeguda en agraïment i reconeixement pel seu compromís per la millora social i educativa, amb l’objectiu de transitar cap a un model de societat més justa, pacífica i sostenible.

Proactiva Open Arms. La ONG va ser guardonada pel seu projecte Educació per a la llibertat, adreçat a totes les etapes educatives, per explicar i denunciar la situació que viuen moltes persones migrants als seus països d’origen o acollida i durant el trànsit per mar.

2020

Marina Garcés. És filòsofa, assagista i professora, que compta amb una llarga trajectòria dedicada, entre altres, a qüestionar i ampliar les bases que sustenten les bases de l’aprenentatge, des de la perspectiva de l’emancipació. Percep la filosofia com una pràctica vinculada no tan sols al món acadèmic, sinó que, també, relacionada amb els moviments socials i culturals i defensa la filosofia com una forma de vida, un art que neix al carrer i que continua sense interrupció a l’espai íntim i invisible. El seu pensament destaca per la seva visió del comú, l’anàlisi d’alternatives per enfrontar-nos a les crisis actuals, les perspectives feminista i postcolonial. 

Catorze.cat és un mitjà digital cultural que va néixer l’any 2014, impulsat per la periodista i escriptora Eva Piquer, que n’és l’editora i directora i que destaca per la seva qualitat artística, així com per la seva proposta renovadora tant de continguts com de formats i d’autors i autores. Ha rebut diversos premis, entre ells el Premi Nacional de Cultura del 2018. Catorze és tant un mitjà de divulgació d’allò que es fa en l’àmbit cultural com una plataforma per a la creació artística. L’educació és un dels àmbits temàtics als que Catorze sempre ha prestat sempre una especial atenció, considerant-la part essencial del món cultural..

 

2021

Elisabet Pedrosa. Periodista i escriptora, ha estat reconeguda i premiada pel programa que dirigeix a Catalunya Ràdio, L’Ofici d’educar. Un programa on s’aposta per la reflexió de pares, mares, educadors i la veu de l’experiència, els nens i nenes. Es pot escoltar en directe cada diumenge a les 06.00 hores. 

Fundació Privada Pere Closa pel seu compromís amb la formació i la promoció dels infants i dels joves gitanos en època de pandèmia. La Fundació Privada Pere Closa dedica els seus esforços i il·lusions a aconseguir la formació i promoció del poble gitano a Catalunya i a potenciar la seva imatge positiva, preservar el seu ric llegat cultural i donar-lo a conèixer a la resta de la societat. 

 

2022

Sergi BernalFotògraf i documentalista que posa la mirada en una educació que necessita ser vista i valorada, recuperant la memòria històrica del país, de l’escola i dels mestres. Bernal fa anys que s’interessa per les històries humanes de “protagonistes que treballen per un ideal”. 

Associació Punt de Referència  per afavorir la plena emancipació i la igualtat d’oportunitats del jovent extutelat en risc d’exclusió social, en el seu procés personal. 

 

2023

Assumpció Lisson, bibliotecària escolar. Per la seva dedicació a la biblioteca escolar i la seva defensa com a agent per fomentar el gust per la lectura d’infants i joves.

Editorial Joventut, un referent del món editorial amb una trajectòria de 100 anys dedicada a la publicació de llibres que arriben a vàries generacions de lectors.