Geografia de l’educació. l’escola els Til·lers de la Masó

L’escola Els Til·lers de la Masó (Alt Camp) és l’únic dels quatre centres construïts per la Mancomunitat de Catalunya que continua fent la funció pel qual va ser creat. Obra de l’arquitecte Adolf Florensa i Ferrer (1889-1968), és un edifici modest i auster, amb un pati reduït que ara han ampliat amb un camp extens a l’altre costat de carrer. Va ser inaugurada el gener del 1919 i per això, fa dos anys, el 2019, van fer una celebració per commemorar el centenari amb diversos actes, entre els quals una exposició organitzada pels mateixos nois i noies i unes converses amb antigues alumnes. La Maria Teresa, que va assistir a l’escola durant el franquisme, els explicava: «A l’escola parlàvem català, però, com que estava prohibit, uns dies abans que vingués l’inspector la mestra ens avisava i començàvem a parlar en castellà, per practicar». Actualment està integrada dins la Zona Escolar Rural El Francolí, juntament amb els col·legis de la Riba, Picamoixons i Mont-ral. El dia que la vam anar a visitar, l’Aurora Roca, directora de l’escola de la Masó, ens va explicar que el centre té una vintena de xiquets i xiquetes, de P3 a 6è i que treballen a partir de metodologies autònomes, sense llibres de text ni classes magistrals.

Propostes d’autor. Lectures

La tornada a l’escola ens ha de dotar de nous ànims per afrontar un curs que desitgem que tendeixi a la normalitat d’anys anteriors. És per això que val la pena tornar a les nostres lectures i donar continuïtat a una formació que com a professionals no hem de deixar mai de fer. A continuació en teniu algunes propostes.

Vull ser pedagog. Toni Romero Ramos

«Cal construir coneixement per la societat i facilitar la vida per ser feliços. Ajudar en el desenvolupament personal i que tothom trobi el seu propi cam »

Valors. Una mirada feminista a l’educació

Els principis o valors que orienten l’educació feminista travessen la totalitat de l’esfera educativa per desmuntar les inèrcies del patriarcat i construir un espai educatiu emancipat que contribueixi al desenvolupament i al benestar de totes les persones.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!