Presentació del monogràfic “A jugaaaar… a l’aula!

El propòsit de qualsevol activitat docent ha de ser que els alumnes aprenguin de la millor manera possible. I per fer-ho, s’ha de despertar i/o mantenir la motivació i la curiositat de l’alumne per seguir aprenent. En aquest sen­tit, les sessions que incorporen elements del món del joc hi poden ajudar enormement.

La majoria dels docents a qui ens encanta jugar i juguem habitualment amb la família i els amics, hem utilitzat jocs o elements i mecàniques propis del joc en les nostres pràctiques docents. Perquè introduir jocs a l’aula, omplir de continguts didàctics jocs que ja existeixen i utilitzar elements lúdics en les experiències d’ensenyament-aprenentatge no és res nou. El que sí que són noves són les etiquetes –en anglès, of course– que els darrers anys han aparegut en l’àmbit educatiu: game-based learning, serious game, gamifi­cation, escape room, breakout EDU

Hi ha moltes maneres d’entendre el binomi joc i educació i, per tant, molts nivells d’aplicació del joc a l’aula. Proposar reptes, establir regles, determi­nar recompenses, promoure la competició entre els participants… podria relacionar-se amb un aprenentatge més conductista. Per altra banda, aplicar els coneixements per afrontar els reptes proposats, aconseguir els objectius definits gràcies a la col·laboració dels participants… es relacionaria amb l’aprenentatge basat en projectes.

Sigui com sigui, utilitzar el joc a l’aula té molts punts per garantir l’èxit. Però, si tots els docents gamifiquessin les assignatures, aquesta metodologia no funcionaria perquè una de les claus de l’èxit és la seva singularitat i la sorpresa que provoca. En la nostra opinió, els infants haurien d’experimentar diferents aproximacions al coneixement: lliçons magistrals eloqüents, treballs per projectes amb sentit, ús de llibres de text ben editats, activitats d’apre­nentatge gamificades… En totes les etapes educatives –des de l’educació infantil fins a la formació permanent dels professionals– s’han de viure totes les metodologies possibles. Ni a qui ens agrada jugar podríem suportar tota una vida educativa jugant.

Així que el títol del monogràfic no és una ordre. Els articles d’«A jugaaaar… a l’aula!» només pretenen donar a conèixer una manera de fer que els darrers anys s’ha posat de moda, i aportar recursos a aquells docents a qui agrada

jugar perquè ho facin a les aules. Fer-ho comporta molt de temps i esforços, però us assegurem que val la pena.

Obre el monogràfic Joan Tomàs Pujolà, professor de la Universitat de Barcelona, amb l’article «A què juguem?: Diversitat d’experiències lúdiques en educació», en què defineix algunes de les tècniques actuals en l’àmbit de la gamificació. A continuació, Xavier Moratonas, formador de l’empresa Lu2, amb el text «Consells per a la creació de jocs de taula en l’educació», anima els docents a uti­litzar aquesta metodologia en tots els nivells educatius. En l’àmbit universitari, Marielena Arias i Encarna Beltran descriuen com introdueixen el joc com a recurs educatiu a la Facultat d’Educació en l’article titulat «L’aprenentatge en joc: gamificació i creació de jocs amb futurs mestres». La mestra Sandra Villullas, amb el text «De la ficció a l’aula… Juguem a ser mags a l’aula d’educació física», ens explica la seva primera experiència gamificadora que valora molt positivament. Seguidament, Maria Casals i Carles Mesa, també mestres de Primària, descriuen a «Escapa dels contes: l’escape room dels contes populars» un projecte on són els alumnes mateix qui creen un joc utilitzant eines informàtiques. Els membres del grup de recerca RealTIC, Jaume Batlle, Vicenta González i Joan-Tomàs Pujolà, en l’article «Gamelex: a gamificar se n’aprèn gamificant», presenten un curs gamificat destinat a professors de llengües estrangeres. Tot seguit, els mestres Manel Ballesteros i Santi Garriga, components del grup de treball «Jo gamifico», comparteixen les seves reflexions a «Nosaltres gamifiquem!» Els mateixos autors ens presenten referents, bibliografia i eines a «Recursos per iniciar-se en la gamificació». Finalitza el monogràfic l’entrevista feta per Nora Tarnow als propietaris de la botiga JugarxJugar, Alfred Garcia i Jordi Ciprés.

Emma Bosch

Coordinadora del monogràfic

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!