Monogràfic. La diversitat afectivosexual en un institut

A l’IES Politécnico de Vigo un grup de professores, coordinades per la companya Eva Pinya, ens hem encarregat d’organitzar totes les activitats del programa d’Atenció a la Diversitat Afectivosexual i de Gènere, que s’inscriu dins del Pla d’Igualtat del centre.

Ana Ojea Alonso

Professora de Dibuix a l’Institut d’Ensenyament Secundari Politécnico de Vigo (Galícia)

En ser jo l’única lesbiana visible del grup organitzador del Programa d’atenció a la diversitat afectivosexual i de gènere  i del centre he sol·licitat aquest curs ser la tutora LGBTIQA (lesbiana, gai, bisexual, transsexual, intersexual, queer, asexual) de l’institut, càrrec que ja exercia de forma oficiosa.

En aquest àmbit, el curs passat programàrem una sèrie de xerrades informatives sobre diversitat afectivosexual, impartides per l’associació Nós Mesmas, dirigides a tot l’ESO, Cicles Mitjans de Formació Professional i 1r de Batxillerat. En aquestes xerrades es van definir els conceptes bàsics sobre la diversitat afectivosexual per conscienciar l’alumnat en l’empatia i el respecte.

Al començament la idea era crear un grup d’alumnat sensibilitzat amb la diversitat LGBTIQA, però ells mateixos van ser qui van proposar constituir-se com a grup de suport per a la resta de l’alumnat LGBTIQA del centre. El seu origen va ser un grup de Whatsapp obert a tot l’alumnat i començàrem a organitzar-lo perquè es poguessin conèixer i ajudar entre ells i elles. Per a això vam establir «comissions» on l’alumnat del grup podia apuntar-se per formar-ne part. En aquest moment existeix la comissió bisexual, la gai, la lesbiana i la transsexual. Quan apareix algun cas, es remet a la comissió o comissions específiques. Decidim organitzar-ho d’aquesta manera perquè a la fi del curs passat, el grup de suport estava compost per 60 alumnes voluntaris (ara ja són 70) i no resultava gaire operatiu oferir suport partint d’un grup tan ampli. Procurem que sigui el més autogestionat possible, que es coordinin i s’ajudin entre ells en una pràctica similar a la Tutoria entre Iguals.

Per a aquest grup concret realitzem dues xerrades més específiques amb Nós Mesmas, dirigides sobretot a mostrar estratègies d’intervenció en els casos que sol·liciten ajuda. Aquestes xerrades van ser molt necessàries ja que, durant el primer mes d’existència del grup, van sol·licitar ajuda dos alumnes trans de 3r d’ESO.

Aquesta labor de suport per part de l’alumnat i de jo mateixa, és fonamentalment un exercici d’acompanyament, de no-qüestionament de la seva situació, i d’escolta activa. Generalment és suficient, almenys en els casos que han vingut a demanar ajuda. En casos més complicats, els remetem a diverses associacions on els poden donar una atenció o informació més especialitzada.

Per poder portar tot això a la pràctica, sol·licitem al centre un espai i vam crear una aula segura de convivència plural i diversa. En aquest espai és on es reuneix l’alumnat entre ell i amb mi quan algú sol·licita una entrevista. Aquest espai s’utilitza actualment un esbarjo a la setmana en què ens reunim i tothom parla del que vol. Cada setmana s’hi afegeix alumnat nou i procurem que s’hi senti còmode i s’expressi amb tota llibertat. És l’únic ús que es dona a aquest espai, ja que l’objectiu general que tenim dins del Programa d’Atenció a la Diversitat Afectivosexual i de Gènere, i que estem duent a terme cada dia, és que tot el centre constitueixi un espai segur. L’alumnat LGBTIQA no només se sent segur en una aula concreta sinó que a cada passadís, a cada lavabo, en definitiva a cada racó del centre pot ser lliure, visible i respectat.

Aquest objectiu l’estem aconseguint, ja que al centre es respira un ambient de llibertat i respecte i no hem tingut cap conflicte ni problema fins ara.

A l’entrada d’aquesta aula hem col·locat un tauler d’anuncis i una bústia on poden escriure, de forma anònima o no, i hem creat un compte de correu electrònic on també poden posar-se en contacte amb el grup.

A més, vam organitzar la I Setmana de la diversitat LGBTI del centre la setmana següent al 17 de maig de 2017, Dia Internacional Contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia.

En l’organització d’aquesta setmana va ser inestimable l’ajuda de la meva companya Carmen Adán, que va contactar amb tots els ponents per impartir xerrades sobre diversos temes com la literatura dissident, per Iolanda Castaño, els orígens medievals de l’homofòbia, per Carlos Callón, i sobre la perspectiva homoeròtica en l’obra de Rosalía de Castro, per Francisco Rodríguez.

Es van portar a terme també unes xerrades de presentació del grup de suport a l’alumnat LGBTI, plantejades per l’alumnat mateix.

Aquesta activitat va suposar un enorme impacte a tot el centre, amb ella va visibilitzar-se un nombrós alumnat LGBTI i va entrar a formar part del grup.

Durant aquesta setmana es va dur a efecte en els passadissos del centre una exposició d’il·lustracions LGBTIQA realitzada per alumnat del centre.

Finalment, es va fer una exposició fotogràfica a l’entrada de l’institut titulada «Somos» realitzada per la fotògrafa i professora Ana Fresco, que mostra la diversitat afectivosexual en l’alumnat, de la qual es va fer també un muntatge audiovisual: <https://www.youtube.com/watch?v=kn_ysem31re>.

Aquest curs, a més de continuar amb les activitats promogudes el curs passat, hem ampliat el club de lectura per incloure lectures LGBT i comencem a portar a la pràctica el punt 2 de l’article 8 de l’ordre del calendari escolar del curs 2017/2018 de Galícia, en el qual diu:

«[…] para favorecer a visibilidade e integrar de forma transversal a diversidade afectivo-sexual, os centros docentes sostidos con fondos públicos realizarán actividades específicas próximas ás datas de celebracións internacionais relacionadas co recoñecemento efectivo do dereito destas persoas».

Com es pot observar, al contrari que en altres commemoracions, no especifica cap data concreta; per tant, deixa a la mercè de cada centre triar les dates, prova, al meu entendre, de la inconcreció legal amb què ens trobem habitualment quan es tracta d’aquestes qüestions. Nosaltres hem triat les següents commemoracions:

Dia Internacional de la Sortida de l’Armari, que celebrem l’11 d’octubre.

Dia per la Despatologització Trans, que és el penúltim dissabte d’octubre.

Dia de la Visibilitat Lèsbica, que és el 26 d’abril.

Dia contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia, que és el 17 de maig i, per coincidir amb el Día das Letras Galegas, ho celebrem la setmana següent, en la qual esperem organitzar la II Setmana de la Diversitat LGBTI de l’institut.

D’altra banda, ja hem realitzat les xerrades de presentació del grup de suport a l’alumnat, amb el mateix bon acolliment que el curs passat i l’agraïment de l’alumnat nouvingut al centre.

Finalment, volem ampliar les xerrades informatives i de conscienciació que imparteix l’associació Nós Mesmas i dirigir-les a les famílies. Aquesta qüestió és una de les majors demandes del grup de suport d’alumnat LGBTIQA, ja que en molts casos, diria fins i tot en la gran majoria, la primera opressió que viu l’alumnat és a casa seva. Tenim nombrosos testimoniatges d’alumnat que a casa seva no pot expressar-se ni pot compartir amb els seus éssers estimats la seva condició LGBTIQA, i que arriben a afirmar fins i tot que només a l’institut se senten lliures, senten que poden ser ells mateixos, la qual cosa considerem que genera una ferida realment difícil de cicatritzar i és fonamental que les famílies en siguin conscients i que deixin a un costat la ignorància, els prejudicis i la por i acceptin la realitat dels seus fills i així, entre tots, puguem ser una societat més feliç.

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!