LLibres a mans. Llibres a la falda

Aprendre a reconèixer olorant, escoltant, tocant, gatejant, mastegant; expressar-se a través del balbuceig, emetre els primers sons, afanyar-se perquè sonin les primeres tires fòniques; fer-se entendre plorant, rient, somrient, marranejant; bavejar amb l’arribada de les dents, embadocar-se davant l’ampli món; imitar, inventar, experimentar; voler créixer… Aquests són només alguns dels treballs de l’infant durant els tres primers anys de vida. Qui gosaria negar-li el dret a gaudir de bons llibres?

Vet aquí sis llibres per compartir còmodament asseguts en un lloc confortable, com ara damunt la falda protectora d’un adult.

Costenau, O.: ¿Y tú cómo duermes?, Barcelona: Combel.

Que els animals també dormen és un fet ple d’interès per a aquells infants a qui els costa de fer-ho. Manipular aquest llibre i acompanyar-lo de paraules és una bona manera d’ajudar l’arribada de la son.

 

Homelund, E., i M. Sendak: Osito, Pontevedra: Kalandraka, 2015. 

Aquest és un llibre de falda, o sigui per ser compartit amb l’infant instal·lat confortablment damunt l’explicador. És ple d’històries breus i entranyables creades el 1957 a quatre mans per Homelund i Sendak. El petit os protagonitza aquests relats, que l’any 1968 van ser adaptats per la televisió canadenca.

 

Coumont, M. L.: La ronde, Nantes: Memo.

Comptar amb els dits de la mà és una activitat sovintejada pels més petits. I si es proposa de fer-ho amb uns companys animals que a més els són fàcils de reconèixer? L’autora els va crear amb teles.

 

 

Ponti, C.: L’àlbum de l’Adela, Madrid: Lata de Sal, 2015.

Pro­tagonitzat per l’A­de­la (la carona de la qual no veurem en cap d’aquestes pàgines), amb aquest àlbum Claude Ponti ofereix a tots els lectors un ric entramat d’imatges d’objectes –com joguines, animals i altres estris– en diferents posicions i escenaris que donen molt de joc per a les converses, les endevinalles, les mides, les localitzacions, les repeticions, etc. Llibre de mida gran, també es deixa mirar damunt una taula.

 

Dé, C.: Compte sur tes doigts,París: Les Grandes Personnes.

Amb aquest llibre en cartoné, Claire Dé ha creat un objecte ple d’imatges fotogràfiques per acostar als més menuts. És petit, és bonic, és poètic i ajuda a comptar de manera lúdica, com ho han fet des de sempre els jocs de dits de la tradició oral de tots els pobles.

 

Vaugelade, A.: Patos,Sant Joan Despí: Corimbo, 2013

De cinc aneguets, n’hi ha un amb ànima d’aventurer que no li permet tornar a prop de la mare. Una història que podria passar, però que fa de bon escoltar ben endinsat a la falda d’alguna altra mare, encara que no sigui ànega. El relat deu el seu origen a una cançó popular anglesa.

Roser Ros

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!