Llibres a mans. Llibres que ens parlen… de llits!

Estimat lector, aquest any 2019 en aquest apartat trobaràs històries on, per una raó o una altra, hi apareix un llit, que el Diccionari català- valencià-balear defineix com un moble «destinat a jeure-hi i dormir-hi, i compost generalment d’unes peces de fusta o de metall per a suport d’un o més matalassos o altres elements evitadors de la duresa, i d’una o algunes teles per a tapar-se el qui jeu».

 

Els dos llibres escollits són:

 

 

Rosen, M. i H. Oxenbury:
Anem a caçar un ós,
Barcelona: Ekaré, 2013.

El poeta i escriptor Michael Rosen –nascut el 1946– va fer una versió poetitzada d’una cançó infantil anglesa molt coneguda i va confiar els dibuixos a Helen Oxenbury –nascuda el 1938–. El llit que va dibuixar Oxenbury en aquest conegut llibre –publicat per primera vegada el 1989– apareix tan sols a les darreres pàgines. Després del dificultós recorregut que fa aquest grup familiar per anar a caçar un ós i trobar-se al davant d’un animal que imposa tant, el més assenyat és iniciar el retorn cap a casa a tota pastilla. La recompensa final arribarà en forma de llit on arraulir-se tots junts i recuperar forces, tapats amb un bon edredó.

 

Briggs, R.:The Bear,
Londres: Peguin, 2016.

Publicat per primera vegada l’any 1994, aquest relat de Briggs –nascut el 1934– exposa l’amistat entre un ós polar i una nena, i un dels seus moments més entranyables és quan, de nit, la nena rep la visita de l’animal bo i ficada dins del llit. Un altre llit! La manera de Raymond Briggs de representar els interiors domèstics és ja coneguda sobretot pel seu llibre El ninot de neu (un llibre publicat per primera vegada el 1978 que compta amb una versió cinematogràfica prou coneguda). En els dos llibres (El ninot de neu i The Bear) l’autor ha recreat l’amistat entre un humà, nen o nena, i un ésser gros, molt més gros que ell o ella, i els adults que els envolten no s’assabenten mai de res.

Hi ha un vídeo de la pel·lícula basada en aquest llibre, una versió de Hilary Audus feta l’any 1998. Argument –ampliat respecte del llibre–, imatges, moviment, música, tot és una delícia!

 

 

Relacionats

Et necessitem: associa't!
Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!

Et necessitem: associa't!

Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!