Editorial. Benvolgut equip

Enguany, la 54a Escola d’Estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat es va dissenyar i va créixer fent visible i donant rellevància a la força dels equips, tant des de la perspectiva comunitària –mestres, infants, famílies, monitors, cuiners…– com la dels equips de mestres que impulsen dia rere dia el projecte educatiu del seu centre des de les seves accions. (A la secció Informacions d’aquest número trobareu redactades les «Conclu­sions de l’Escola d’Estiu 2019».)

A educació infantil, els equips de mestres no són només les tutores o referents dels grups sinó que totes les persones que es relacionen amb els infants d’aquesta etapa han de sentir que formen part de l’equip, des de la tècnica en educació infantil fins a les persones de pràctiques i les persones substitutes. Perquè els equips, al llarg de tot un curs, són vius i flexibles. Ara que comencem setembre, els qui seguim a la mateixa escola veurem cares noves, i també més endavant, quan arribi la persona substituta perquè la companya embarassada s’acull als permisos establerts per gaudir del descans laboral o perquè els imprevistos personals són sobtats i arriben sense avisar.

«Un bon equip necessita bona relació humana, compromís i rigor professional i un lideratge que doni espai i visibilitat a totes les singularitats», expliquen les «Conclusions».

L’equip s’ha de basar en la consolidació dels sabers i de l’ètica professional que reconeix i valora les capacitats personals de cadascun dels seus membres, incloent aquells que tenen una provisió provisional i també els que pateixen de mobilitat elevada al llarg del curs. Perquè precisament aquesta vida activa i diversa dels mestres garanteix que no hi hagi immobilisme i sí la responsabilitat d’adaptar-se al context canviant i a voltes en plena transformació.

En un equip, i trobant l’espai i el temps per fer-ho, s’ha de parlar i s’ha de debatre, amb acords i desacords, però també s’ha de saber escoltar i aprendre a cedir. En un equip s’arriba a consensos i s’harmonitzen les idees, construïdes des del coneixement i des de la confiança i el suport de tothom. L’equip es crea i s’organitza des de la naturalesa de les interaccions i actituds humanes. S’enforteix la participació efectiva de cada un dels membres des de les especialitats i talents compartits, amb l’objectiu d’impregnar l’ambient d’aprenentatge de l’escola dels principis i valors d’una ciutadania democràtica.

Engeguem el nou curs donant veu als companys i companyes que tenim al costat, ja siguin coneguts o acabats d’arribar a l’escola. Tenim encara molts mesos perquè els equips educatius parlin, s’escoltin i participin en l’objectiu comú: quina educació volem per als infants.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!