Escola 0-3. Benvinguts!

«Benvinguts a casa vostra»: aquesta frase hauria de figurar a totes les escoletes del món, perquè l’escola és un espai públic i un lloc de convivència de famílies i mestres.

Potser és una apreciació molt personal, però sovint percebo l’escola bressol com un lloc massa institucionalitzat, malgrat que el nostre discurs digui el contrari. Parlem de l’infant com a ésser únic, però no sempre hi és mirat i tractat en consonància. Encara és massa evident la tendència a unificar, a agrupar. Amb les famílies aquest posar tothom al mateix sac s’agreuja, segurament amb la bona intenció de no afavorir ni perjudicar ningú. Amb l’afany d’oferir un tracte igualitari acabem no tractant adequadament les necessitats particulars i diverses de cadascuna.

Les mestres ens esforcem per ser bones professionals, però sovint acabem utilitzant un discurs que frega l’expertesa, tot i que amb pinzellades d’amabilitat i senzillesa. No ens adonem que el més professional a l’hora d’apropar-nos a les famílies és, precisament, confiar que també tenen molt a dir sobre la seva criatura. Famílies i mestres disposen de sabers diferents, però igualment útils i valuosos. Les famílies, més lligat a la vida quotidiana i a l’infant, i les mestres, als coneixements professionals. Per això, més que oferir solucions, hem de fer camí plegats, compartint les incerteses, els neguits i les reflexions que vagin sorgint. L’escolta activa, de què tant parlem a l’educació infantil, l’empatia, la capacitat de ser proper, respectuós, assertiu i honest, han d’existir realment i s’han d’evidenciar.

 Per tant, les reunions amb les famílies haurien de ser una oportunitat més d’acollida. A part de la tutora del grup, seria molt positiu que hi assistissin totes les persones del centre implicades en l’educació dels infants: direcció, personal de suport, educadora complementària. Tot i això, no podem oblidar que el moment privilegiat de relació i intercanvi és el de l’acollida que es du a terme cada dia quan rebem l’infant i qui l’acompanya i, per tant, és molt important preveure com la gestionem, com es fa, el temps i l’espai on es fa, per ajudar a crear un vincle sòlid basat en el respecte i la confiança mútua. Aquest hauria de ser un debat recurrent en els equips docents. Cada centre, partint del seu context i les seves necessitats, requerirà unes estratègies determinades. Ara bé, les reunions, entrevistes i altres trobades entre els diferents adults de referència dels infants, els de casa i els de l’escola, tenen un gran valor per poder establir, conjuntament, estratègies educatives per a l’infant.

Preparar les reunions i entrevistes amb famílies és una bona manera de reflexionar en equip sobre aspectes rellevants de les relacions família-escola: pensar en cadascun dels infants i les seves famílies, repensar el nostre rol com a docents, analitzar les sinergies que es generen en el dia a dia, les problemàtiques detectades, etc. Aquesta ha de ser una tasca compartida on totes les mirades conflueixin en benefici d’un objectiu comú: facilitar la construcció d’una relació de cordialitat i confiança entre les famílies i l’escola que, a més de garantir els intercanvis i la comunicació quotidiana, ofereixi seguretat a l’infant.

Quan preparem la reunió amb les famílies, sovint ens centrem en allò que volem dir i no tant en com donar veu a mares, pares i tutors… Volem informar de tot!, aspectes pedagògics, normatives… En canvi, poques ocasions són tan ideals per obrir un diàleg on la majoria de les famílies són presents. Escoltem les seves veus i sabrem quins són els dubtes, quines les expectatives, i quins els neguits.

Si el contacte i traspàs d’informació diari és suficientment ric, si com a escola sabem ser prou transparents i fer arribar el que es cou, fer traspuar el que es viu, potser no caldrà incidir gaire en alguns temes sobre els que es pot anar informant durant el curs.

Llavors… i si repensem les reunions amb les famílies i les plantegem des d’un vessant relacional, proposant-nos com a objectiu crear lligams i estrènyer llaços que propiciïn la complicitat i ens ajudin a confiar els uns en els altres? Si partim d’aquest concepte, ens preguntarem com podem dur a terme un propòsit tan ambiciós. Possiblement la resposta la trobarem si comencem punxant la bombolla on tenim ben resguardada l’escoleta i ens obrim de debò a l’entorn. Només cal observar com ens relacionem a la nostra vida quotidiana: quan volem xerrar amb un amic, retrobar-nos o compartir una estona agradable, ho fem dinant, sopant o fent un cafè. El menjar és un magnífic aliat per crear un ambient distès i proper. Un berenar, per exemple: no és el mateix deixar un carro amb sucs i galetes en un racó, que ningú no toca, que oferir un berenar al voltant d’una taula, que intentarem no sigui «de despatx», guarnint-la amb unes tovalles, un gerro amb flors i uns plats i coberts d’allò més casolans. D’aques­ta manera estarem mirant les famílies cara a cara, apostant per un tracte de tu a tu, que permeti compartir informacions i punts de vista sobre l’educació dels infants.

Atès que moltes escoles han adoptat el lema «fem tribu», per què no tenim cura de tots els membres de la tribu? Els que xerren, els que callen, els que volen participar, els que prefereixen passar desapercebuts, els que dubten, els que confien…, creem un espai comú on tothom pugui sentir-se còmode.

En definitiva, cada família s’ha de sentir acollida. I es tracta d’una tasca molt complexa, perquè haurem d’escoltar, comprendre i acompanyar, primer individualment, per, a continuació, propiciar la relació entre tots els membres de la comunitat. Caldrà saber respectar els diferents estils educatius familiars i a la vegada aportar informació sobre el desenvolupament infantil de manera senzilla i planera, per tal d’afavorir que els pares i les mares se sentin segurs en la presa de decisions sobre l’educació dels fills. D’aquesta manera estarem fent camí perquè l’escola sigui realment casa de tots.

Sara Gómez, mestra d’escola bressol
municipal, Barcelona

Et necessitem: associa't!

Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!