Bones pensades. Joc lliure i activitat espontània

Urtzi decideix sortir a l’espai exterior. Agafa dos cocos, els col·loca en el banc i es comença a moure per l’espai a la recerca de més objectes. Primer tria unes branques, les parteix i les col·loca en el centre del coco. Després busca unes fulles i les esmicola en petits trossos; tria una pedra i la posa delicadament sobre la base de fulles i branques. Va al sorral, omple la flamera, s’asseu al davant dels cocos i els comença a omplir amb molta concentració i cura. Mentre desborda la sorra li surt un somriure a la cara. Busca un altre envàs, aquest cop un de fusta, l’omple i torna a on hi ha els cocos. Quan acaba de tirar la sorra, fica el dit índex a dins.

Les nenes i els nens aprenen a través dels sentits, realitzen els seus aprenentatges jugant, experimentant, provant i comprovant. El joc lliure i l’activitat espontània neixen de dins, i per mitjà d’això troben estratègies relacionals, afectives, cognitives, racionals. Treuen a l’exterior el que els sorgeix de dins, realitzen connexions, aprenen; en definitiva, viuen.

«El principi de la vida orgànica és la interacció entre l’organisme viu i el seu ambient, en aquesta interacció l’organisme es fa a si mateix.»
Humberto Maturana

Saioa Alzueta, Saioa Belzunegui
i Irati Lautre, Sustraitik Hazkuntza Espazioa-
Espacio de Crecimiento, Pamplona.

 

 

Et necessitem: associa't!

Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!