Índex. Infància 233

Editorial. Hamelín

Revista Infància

Plana oberta. Loris Malaguzzi, 100 anys

Aquest 23 de febrer s’han complert cent anys del naixement de Loris Malaguzzi (1920-1994). A Correggio, lloc de naixement del pedagog italià, i a Reggio Emilia hem tingut l’oportunitat emocionant de bufar les cent espelmes i de participar en les diverses iniciatives educatives, socials i culturals que s’han organitzat per recordar l’extraordinària actualitat del seu pensament i la seva obra.

Alfredo Hoyuelos

Infància en Xarxa. Com viviu les jornades de portes obertes?

Al facebook de l’Associació de Mestres Rosa Sensat https://ca-es.facebook.com/RosaSensat/  i a Twitter, oferim un espai d’in­tercanvi d’opinions i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

Revista Infància

Plana oberta. Tres escalons i un munt d’historietes

Assegudes a prop de la muntanyeta dels tres escalons podem observar el vaivé de molts infants. Infants enfeinats amb les seves propostes, sols o en petit grup. Veiem com es mouen d’un lloc a l’altre, com exploren les possibilitats implícites en la natura i com satisfan la seves necessitats motrius. Hi ha qui baixa els escalons gaudint d’una passejada per tot el jardí. Amb calma, sense presses, concentrats…

Eva Sargatal

Educar 0-6 anys. L’educació sempre és un discurs polític

Treballar al costat de persones com la Irene va ser clau per transformar la meva visió de l’educació com a pràctica política i, per tant, per obrir-me a un món ric i estimulant de perspectives i narratives alternatives.

Peter Moss

Escola 0-3. Créixer junts a l’escola bressol. Fer visibles les relacions (1)

No diem res de nou quan expliquem l’escola bressol com un escenari educatiu on trobem fonamentalment tres protagonistes: família, mestres i infants, i sempre, tots, en contínua interacció. En aquest sentit, és un context que ens ofereix oportunitats de creixement per a totes les persones involucrades en el procés educatiu, sobretot perquè l’experiència d’escola també creix gràcies a la sinèrgia entre els sabers i les aportacions de tothom. Tractarem les relacions entre infants, que no sempre són valorades amb la intensitat merescuda, i ho farem des d’una perspectiva socioconstructivista, la forma de construcció conjunta i compartida del coneixement.

Berta Vila

Escola 0-3. Créixer junts a l’escola bressol. Fer visibles les relacions (2)

En la primera part d’aquest article, s’exposava que les relacions que s’estableixen entre infants permeten desenvolupar moltes habilitats i estratègies socials, lingüístiques i cognitives, sobretot si es donen en un grup conegut i estable. També, si el context és adequat i ric i en estímuls i desafiaments que pertoquen a l’edat. Hi ha, però, també, altres capacitats que s’activen i que, pel fet d’estar en contacte amb coetanis, es practiquen en molta varietat de situacions perquè posen els nens i les nenes en la circumstància d’haver de buscar estratègies per resoldre reptes que només es poden viure en un context de compartir amb iguals. Ens referim, per exemple, al desenvolupament d’aspectes emocionals i intrapersonals en relació amb els iguals.

Berta Vila

Bones pensades. Mercat Solidari

El curs passat vam començar a reflexionar com a equip i a informar-nos sobre com podem, des de l’escola, contribuir a millorar el nostre planeta.

Equip del CEIF Andreu Castells

Escola 3-6. El moviment dels caragols

Dia de pluja, a fora tot era moll. El nostre pati, senzill, amb un terra irregular, de sorra i grava, s’havia omplert de bassals. Això ens agrada, segur que trobem una estona per calçar-nos les botes i sortir a esquitxar-nos i remoure aquesta aigua fosca de color de xocolata.

Mar Hurtado

L’entrevista. Conversa amb Ángeles Schjaer. «Mai hem deixat de migrar. Som una espècie que migra.»

Proactiva Open Arms, ONG catalana de rescat marítim creada el 2015, ha rebut el Guardó Marta Mata de 2019 en la seva modalitat col·lectiva. Ho aprofitem per parlar amb Ángeles Schjaer, activista d’aquesta organització.

Revista Infància

Infant i societat. El parc central de Nou Barris, un altre rèquiem?

Sort que queden arbres amb troncs bonyeguts i recargolats, arrels al descobert, aigua i desnivells que permeten als infants escapar-se de l’àrea tancada de jocs per anar a jugar.

Sílvia Majoral

Els Drets de l’Infant. Commemorem la Convenció sobre els Drets de l’Infant

Aquesta Convenció va ser aprovada per les Nacions Unides el 1989. L’Estat espanyol la va adoptar el 26 de gener de 1990 i la va ratificar el 6 de desembre del mateix any. La versió que aquí es publica ha estat redactada per als nens, en forma simplificada i reduïda, per P. Benevene, F. Ippolito i F. Tonucci per a la Fundació Basso (Itàlia). La il·lustració ha estat cedida gratuïtament per l’autora.

Revista Infància

El conte. El gall Peret

Donem la benvinguda a la primavera amb una rondalla popular recollida per Joan Amades. La seva estructura acumulativa apareix en molts altres contes que provenen de la tradició oral: per tal d’aconseguir el que necessita, el protagonista de la història demana ajuda a d’altres personatges, els quals li exigeixen successivament una condició. Mentre escoltem el conte, transitem aquest periple d’anada i tornada, ens apropiem de la sonoritat del llenguatge i podem evocar imatges del món tradicional.

Montserrat Rebollo

Llibres a mans. Tornem a mirar aquest llibre?

He formulat així aquesta pregunta, perquè crec que tant pot sortir de la boca d’un infant com d’un gran. Només cal, això sí, que un dels dos mostri algun interès pel llibre en qüestió.

Roser Ros

Informacions

Es convoca el XL Premi

Marta Mata de Pedagogia

L’Associació de Mestres Rosa Sen­sat, amb la col·laboració de la Fun­da­ció Artur Martorell, el Departa­ment d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Bar­celona i l’Institut d’Educació de l’Ajun­tament de Barcelona, convoca el Premi Marta Mata de Pedagogia.

Revista Infància

Blogs, llibres i més. Diversitat

Revista Infància

Portada i crèdits

Revista Infància

 

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!