Índex. Infància 236

Infància en xarxa. Quina és la ràtio més adequada?

A Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer

de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

Revista Infància

Educar de 0 a 6 anys. L’educació emocional de 0 a 6 anys

Gairebé sempre oblidem que l’educació, igual que les plantes, creix en dues direccions: primer cap a dins –avall–, les arrels –el que és personal, el jo, l’esfera individual–, i després cap enfora –amunt–, les fulles i les flors –el que és social, col·lectiu–. De la mateixa manera, el creixement de l’infant és un tot orgànic. El seu desenvolupament emocional, físic i cognitiu és inseparable i interdependent. I, de la mateixa manera que algunes plantes necessiten més o menys aigua, més o menys sol, cada infant és diferent i té necessitats diferents.

Begoña Ibarrola

Escola 0-3. Històries (in)visibles

El plaer de conquistar reptes. Cadascú ho fa a la seva mida, cadascú ho fa al seu moment. Que fàcil que és quan la mirada de l’adult l’acompanya i li dona seguretat per continuar. L’arc espatllera, més que un element motriu, és un element per créixer i viure.

Cristina Martí, Ana María Jaramillo

Escola 0-3. Els cordills

El joc que els infants fan a l’interior, a l’estança o al laboratori té una continuïtat i una coherència amb el joc que l’infant desenvolupa a l’exterior, al jardí. En aquest cas, parlaré d’una experiència al laboratori de la llar d’infants.

Montse Baliarda

Bones pensades. Es reconeixen en les ombres?

Cada dia el sol entra per les finestres. Les ombres són presents i són motiu de curiositat i de joc. A més, van observant com el sol «es va movent» a través de l’aula.

Maria Vendrell

Escola 3-6. Capbussar-se a jugar

Sabem que l’infant juga per viure i la seva necessitat innata el porta a aprendre. El joc és el que el posa en relació amb l’entorn i és en aquest context on estableix les primeres relacions amb les persones que l’envolten.

Eva Sargatal

Escola 3-6. I si hi posem una botiga?

L’Èlia i la Lucía, de 4 anys, parlaven de posar una botiga en un espai de la classe. Era una conversa privada, entre elles, mentre jugaven. De fet, feien joc simbòlic i ja representaven una botiga. L’endemà al matí, a la trobada, ho proposen als seus companys.

Pilar Trabal

Entrevista. Conversa amb Anna Lia Galardini i Sonia Iozzelli Créixer amb plena autonomia

El juliol del 2019 es va organitzar la Jornada Internacional de Educación Infantil, Pensando con Irene Balaguer. D’Itàlia, hi van assistir Anna Lia Galardini i Sonia Iozzelli. I, aprofitant l’ocasió, Maite Pujol, del Consell de la revista Infància va poder parlar-hi breument i recollir la seva visió actual de la infància. Aquestes mestres i pedagogues han fet del sistema municipal integrat de les escoles del 0-6 de la ciutat de Pistoia un lloc de trobada i d’intercanvi, d’experimentació i de creació i sempre obert a la ciutat i la natura.

Maite Pujol

Infant i salut. Visca les‌ ‌amanides! ‌Aprenem menjant i mengem aprenent

Poca gent es pot creure que els infants de 2 a 6 anys celebren la varietat d’ingredients de les amanides que se’ls ofereixen a les nostres escoles, ingredients que a alguns adults fins i tot ens costa acostumar-nos als seus sabors i textures. Hi ha tècniques i trucs per aconseguir-ho.

Ignacio Marín

Drets de l’infant. Commemorem la Convenció sobre els Drets de l’Infant

Aquesta Convenció va ser aprovada per les Nacions Unides el 1989. L’Estat espanyol la va adoptar el 26 de gener de 1990 i la va ratificar el 6 de desembre del mateix any. La versió que aquí se’n publica ha estat redactada per als infants, en forma simplificada i reduïda, per P. Benevene, F. Ippolito i F. Tonucci per a la Fundació Basso (Itàlia), www.fondazionebasso.it. Es convida les administracions locals, les escoles i les associacions a utilitzar lliurement aquesta versió, per afavorir la màxima difusió i comprensió d’aquest document fonamental entre els infants i els joves.

Revista Infància

El conte. El jove cranc

El proper 23 d’octubre es compleixen cent anys del naixement de Gianni Rodari, el gran geni de la fantasia. I ho volem celebrar amb un conte, un poema i un joc que va crear aquest escriptor meravellós.

Montserrat Rebollo

Llibres a mans. Tornem a mirar aquest llibre?

He formulat així aquesta pregunta perquè crec que tant pot sortir de la boca d’un infant com d’un gran. Només cal, això sí, que un dels dos mostri algun interès pel llibre en qüestió.

Roser Ros

Informacions. Conclusions del Tema General de la 55a Escola d’Estiu de Rosa Sensat

Manifestem el compromís de l’Associació de Mestres Rosa Sensat per contribuir a fer possible el dret a una educació més justa i més humana, des de l’educació pública. Els principis i les idees que presentem van més enllà de concrecions de cara al curs que ve, i són l’horitzó que ens fa moure i perseguir la utopia des de la incertesa.

Revista Infància

Blogs, llibres i més. Infants i mòbils

Partim d’una pregunta: mòbils i tauletes a l’abast dels infants? I es presenta com un toc d’alerta a les famílies i als adults en general. Sempre és millor compartir el temps amb els més petits que deixar-los endollats a les pantalles. Cosa, és clar, que els fascina i que, sovint, és un recurs que permet deixar de sentir-los, tenir-los distrets, evitar que molestin.

Revista Infància

Portada i crèdits

Dues nenes i un bassal. Un dia de pluja ens permet poder ser testimonis d’un conjunt de fets quotidians que poden anar molt més enllà de sortir a trepitjar bassals.

Revista Infància

Plana oberta. Cada casa és un món

Em vaig fer mestra per canviar el món. Vaig pensar que aquesta feina em permetria ajudar a educar nens i nenes perquè fossin capaços de construir el seu propi futur. La veritat és que no me’n penedeixo gens. M’ho he passat molt bé amb els infants i, juntament amb ells, he après molt.

Sílvia Majoral

Relacionats

Et necessitem: associa't!
Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!

Et necessitem: associa't!

Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!