Infància en xarxa. Cal incorporar l’aprenentatge de l’anglès a l’educació infantil?

@sonrisitas_taty
D’on sorgeix la necessitat de fer anglès a infantil? D’un desig de l’infant o d’una ordre de la institució? L’anglès l’ajudarà a tenir més habilitats socials? L’ajudarà en la seva autoestima? L’ajudarà en el seu present per algun motiu? Penso que més que una resposta correcta o no, ens hem de plantejar moltíssimes preguntes.

@palau.marcela
En Holanda, país donde todo el mundo habla inglés, ¡se empieza el estudio de este idioma a los 10 años! ¡Y todos tienen un nivel muy bueno!

@eesteermagria74
Abans l’idioma important era el francès, ara és l’anglès, potser d’aquí uns anys serà el xinés. Potser cal centrar el debat en aspectes cognitius, educatius i pedagògics. I no en demandes socials.

@crisbegui
A escola infantil hi ha altres prioritats, hem de proporcionar el coixí perquè l’infant desenvolupi un aprenentatge global.

@crisbegui
Anglès a infantil, per què?

@aidarich6
L’etapa d’educació infantil és una etapa molt rica en aprenentatges motrius, emocionals, cognitius, de relació… Fer anglès dins d’aquesta etapa podria ser un dels molts aprenentatges que es fan el dia a dia a dins l’aula sempre que sigui un aprenentatge vivencial i significatiu per als nens. Un aprenentatge contextualitzat i no un “bolet”.

@m.muntan.o
Que interessant! Encantada de donar la meva opinió. Aquest és un tema latent a les escoles. Considero que a l’educació infantil hem de prioritzar el desenvolupament del llenguatge oral en català, ja que és la llengua de comunicació dels més petits. L’aprenentatge de l’anglès s’hauria de viure i experimentar de forma natural i implicar àmbits més enllà de l’escola. Com, per exemple, oferir pel·lícules en versió original als cinemes, etc. En el cas que l’escola ofereixi aquesta opció, l’anglès s’hauria d’introduir de forma quotidiana. Seria interessant implicar la referent d’anglès en els projectes que es viuen a l’escola, introduint la llengua de forma significativa i funcional. Aquest acompanyament de l’especialista d’anglès hauria de néixer de la reflexió i no d’una demanda social.

@eesteermagria74
L’etapa d’educació infantil és una etapa amb unes necessitats i característiques que li són pròpies. Ha calgut molta lluita per aconseguir que no sigui una etapa “preparatòria” per a primària (preescolar). La necessitat d’incloure l’anglès és per la idea de “com abans millor” i tornem a caure en el parany de preparar perquè a primària portin un “suposat” nivell. Tornem a caure en la demanda social per sobre de les necessitats reals. Estem parlant d’infantil!, on estan adquirint les bases per comunicar-se. Volem prioritzar una “moda” per sobre de la importància de l’aprenentatge que es desprèn de la vida quotidiana del dia a dia. Si es tendeix cap a un aprenentatge globalitzat, i l’organització de l’etapa d’infantil ho permet per aconseguir un aprenentatge significatiu, posem la llengua anglesa com un bolet on els infants no troben les connexions d’aquests aprenentatges amb el seu dia a dia?

M’agradaria poder participar en l’article referent a l’ensenya­ment de la llengua anglesa al 0-3. Soc directora de Llar d’Infants. Fa més de quinze anys que ens vam endinsar en la immersió de la llengua anglesa a la llar, amb un mètode propi. A la llar i dins l’equip educatiu de la llar hi tenim una teacher especialista en llengua anglesa i educació infantil i a més tei. Hi ha una base teòrica (que defuig les modes), motiu pel qual nosaltres vam apostar per aquest contingut. La tasca de la teacher és com la de qualsevol mestra de suport a la llar: dona biberons, canvia bolquers, renta mans, canta, balla, observa, juga, prepara espais, programa, participa a les formacions permanents… La diferència és que el codi que utilitza en la interacció amb els infants és únicament i exclusivament en llengua anglesa. No hi ha interferències, no hi ha canvis intermitents de les llengües. Contextualitza llenguatge amb les rutines i la vida quotidiana, i reforça les activitats de forma paral·lela amb la resta de les mestres en cada una de les estances. Eduquem l’oïda, treballem l’escolta i ho combinem amb la llengua vehicular de la llar, que és el català.

@moreneta8
A l’etapa 0-3 tot hauria de partir de l’entorn proper de l’infant, per la qual cosa no entenc que l’aprenentatge d’una llengua que no és present en la seva vida quotidiana hi tingui sentit. L’aprenentatge d’una llengua estrangera (que no pertany a l’entorn proper) requereix una base consolidada de la pròpia llengua i em pregunto: tots els nens i nenes menors de 6 anys la tenen? Pot perjudicar o interferir en la consolidació de la llengua pròpia? Aquestes qüestions i dubtes em fan pensar que no és necessari introduir l’aprenentatge d’una llengua estrangera abans dels 7 anys, moment en què l’infant està madurativament preparat per assolir conceptes lingüístics més complexos i abstractes.

@de_de6960
Aquesta és una etapa preciosa dels infants, deixem que es desenvolupin de manera espontània i natural.Això permetrà superar aquesta etapa per donar pas a d’altres en les quals ja arribarà l’anglès, el xinès, l’àrab o la llengua que calgui.

@miriam.f.jover
Considero que no és una prioritat, però no trobo res dolent a introduir-la, sempre d’una manera natural, vivencial, sense exigències d’expressió… Per a mi és una aportació més a l’enriquiment de l’entorn, l’anglès o qualsevol altra llengua. L’escola on treballo com a mestra d’infantil amb perfil d’anglès està envoltada per una comunitat de més de 25 llengües estrangeres. L’anglès a infantil és la llengua vehicular que utilitza una de les mestres (jo, en aquest cas) per acompanyar les vivències dels infants en aquell moment que està present a l’aula. Normalment acompanya els moments de més moviment, també proposa contes i cançons i en alguns casos es transforma en una figura de vincle verbal i emocional per als nouvinguts que troben aquesta llengua com l’enllaç més proper al seu món. Comparteixo unes 3 hores setmanals amb cada grup, vehiculant les experiències d’aquell moment, acompanyant amb el cor i el cos primer, però amb l’expressió verbal en anglès; no es proposa com una sessió de continguts en anglès, simplement soc una mestra més d’infantil que acompanya els seus processos d’aprenentatge, però jo m’expresso en anglès o acompanyo en anglès aquell fet verbalitzat.

@eesteermagria74
@miriam.f.jover, i si pel que sigui la teva plaça salta, qui farà aquesta tasca? A la nostra escola ho fèiem com tu dius (i per ser una demanda social, no una reflexió pedagògica) i va saltar la noia que ho feia. Ara s’ha de fer perquè està aprovat. No ha vingut ningú amb perfil d’anglès. I ara què? Quan, a més, era un tema que les mestres d’infantil no vèiem en absolut necessari.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!