Llibres a mans. Els plaers de la descoberta. Cinquena conversa amb l’Àlex Nogués

A l’informe per a la unesco de la Comissió Internacional sobre Educació per al Segle XXI elaborat el 1996 sota la direcció de Jac­ques Delors es definien així els quatre pilars d’una educació per al segle XXI: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts, aprendre a ser. Apren­dre és, doncs, adquirir consciència, comprendre fets, conceptes, principis, habilitats i actituds mitjançant l’experiència i l’estudi. Aplicar aquest pensament als infants fins als 6 anys ens empeny a preguntar-nos si el primer pas per aprendre a conèixer és desvetllar la curiositat.

Per obtenir resposta (o qui sap si per generar més preguntes) m’adreço per cinquena vegada a l’Àlex Nogués, un home amb una mirada plena de curiositat, escriptor i geòleg especialitzat en aigües subterrànies i paleontologia que ens ajuda a descobrir l’espectacle de la vida a través dels seus llibres plens de sorpresa i curiositat.

Roser Ros: En aquesta cinquena conversa voldria parlar de tres llibres que ajuden els infants a descobrir i a encuriosir-se per un concepte força abstracte per a les seves ments, però que, amb exemples concrets, els és més fàcilment comprensible. Es tracta de la transformació.
El primer llibre: les transformacions que tenen lloc a la natura.

Giovanna Zoboli
Philip Giordano, il·lustracions
Al prat, Barcelona: Zorro Rojo, 2020.

Llibre imatger en format apaïsat de cartoné estructurat de manera idèntica a cada pàgina: imatge que ocupa la part més gran emmarcada per un fons de color que ressalta la figura que reprèn el text situat a la banda baixa reproduït en el mateix color, o molt semblant, del fons. Cada enunciat té una estructura molt simple i està ben explicat i sempre formulat en català. Permet ser entès pel petit lector, sovint en qualitat d’oient, i potser és repetit per l’infant. Ell assisteix a la transformació de la natura i l’adult, en la seva qualitat d’oient, assisteix a la transformació del llenguatge emprat pel petit.
El segon llibre: els canvis en la relació entre dos éssers que conviuen.

Arnold Lobel
En Gripau i en Gripere van plegats
Blanes: EntreDos, 2020.

Llibre il·lustrat (els dibuixos mai ocupen tota la pàgina, més aviat acompanyen el text) que explica l’amistat entre dos gripaus, una relació plena d’alts i baixos, que es va transformant al llarg del temps i del relat. Un bon moment per descobrir que el que passa a la parella protagonista pot ser que s’assembli al que ocorre als lectors i als oients.
I arribats al tercer llibre, de la teva autoria, deixo, Àlex, que facis tu els comentaris.

Nogués, Àlex
Sílvia Cabestany, il·lustracions
Caracola, Sevilla: Tres Tigres Tristes, 2016.

Àlex Nogués: Qui no ha agafat alguna vegada un cargol de mar i ha escoltat el mar al seu interior? Caracola ens parla d’aquest moment i de tota la fantasia que condensa. Flueix com l’aigua, que va i ve, com les onades a la platja. Es cargola com moltes de les petxines que pots trobar en una passejada a la vora del mar. I el que dic val tant per a la història, que es cargola i flueix com l’aigua, com pel llibre com a objecte: la seva paginació en acordió permet cargolar-lo i dibuixar onades amb les seves pàgines. És un llibre en què el format, com a factor sensorial i narratiu, es converteix en una part molt important i justificada del conjunt.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!