Índex. Infància 245

Editorial. El 25 % de castellà a les escoles: desobeir les alquímies perverses

Amb l’hivern ens han arribat noves maltempsades… El maleït virus, alimentat per les confusions protocol·làries, ha sacsejat fort la nostra quotidianitat aquests primers mesos de l’any, deixant els equips directius com a gestors sanitaris i, per tant, arraconant la pedagogia i la qualitat als marges del nostre dia a dia.

Revista Infància

Infància en xarxa. Qui has tingut de referent en el teu camí professional?

A Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

Revista Infància

Plana oberta. CAÀREM Un espai per viure les matemàtiques

Els mestres sabem que necessitem estar en formació permanent i continuada. El caàrem és un espai de reflexió per avançar en l’apre­nentatge de les matemàtiques. La importància de la manipulació de materials diversos i específics per assolir coneixements, la relació entre els conceptes matemàtics i les activitats proposades, i l’inter­canvi d’ex­periències fan que aquest espai sigui un lloc de trobada per compartir inquietuds, vivències i per seguir aprenent cada dia.

Josep Curero, Dolors Estrada, Mercè Maeso, Trini Riu

Educar de 0 a 6 anys. Maria Antònia Canals i la formació dels mestres

Maria Antònia Canals ha estat una formadora incansable, que ha fet servir totes les estratègies disponibles. Partint del que considera els pilars fonamentals de la professionalitat dels mestres (actituds, coneixement de la matèria i didàctica), l’article es fixa en algunes de les modalitats de formació permanent dels mestres: el treball d’equip en el propi centre, els grups de treball, els llibres de text i els centres de recursos per a l’aprenentatge de les matemàtiques.

Xavier Besalú

Escola 0-3. La bellesa a l’escola

Parlar de bellesa en els temps que corren pot semblar d’una altra època i fer-nos pensar en cànons i estils que no tenen res a veure amb l’essència de l’estètica i les coses belles. Al llarg de la història, molts autors han parlat de la bellesa. Nosaltres ens quedem amb la idea d’Aristòtil, que la definia com a harmonia, i de Plató, que assenyalava que la seva funció era despertar l’amor. I per això, tot i que la bellesa és als ulls de qui mira, quan parlem de bellesa estètica hi ha només una mirada: la que ens transmet pau, seguretat, tranquil·litat, confiança…

Equip educatiu de l’Aranbizkarra Haurreskola

Escola 0-3. Com podem ajudar els infants en el joc?

El joc satisfà una necessitat interior. El seu contingut, els seus efectes són inseparables de les motivacions interiors que l’han fet néixer. En qualsevol cas, tot i que no comprenguem del tot els mecanismes interiors que són a la base del joc, això no canvia res del fet que el paper del joc en la vida de l’infant depèn, en gran mesura, del significat que té per a ell la joguina que fa servir.

Anna Tardos

Bones pensades. Espais que canvien…

Feia dies que el mobiliari de l’estança semblava que de tant en tant prenia vida: cadires arrossegades amunt i avall per un infant que de seguida era imitat i acompanyat, alguna tauleta lleugera era arrossegada fins que li trobaven una nova ubicació…

Montse Riu

Escola 3-6. Una piscina molt gran d’aigua transparent, brillant i plena de colors

«Una piscina molt gran d’aigua transparent, brillant i plena de colors» és un dels missatges gravats a l’Escola La Farga de Salt, un dels centres més multiculturals de la vila. Una piscina plena de colors on s’amaga el regal més valuós: una gran diversitat d’infants, fills i filles de famílies de més de vint nacionalitats. Un regal ple de riquesa acompanyat d’un projecte viu i dinàmic on destaca, sobretot, el treball en equip, la reflexió i el debat pedagògic, la introducció de metodologies respectuoses amb la diversitat, la importància de les arts i la sensibilitat vers el creixement personal i emocional dels infants.

Marta Ciurana

Escola 3-6. Les formigues a la lluna El repte de presentar conceptes geomètrics als infants més petits

Els infants arriben a l’escola amb un munt de coneixements que van ampliant i modificant a mesura que viuen noves experiències. Cal treballar partint d’allò que ells saben i coneixen, posar-ho en comú, aclarir dubtes, anticipar conclusions, intercanviar idees i arribar a noves conclusions que, alhora, seran la base de noves experiències.

Dolors Brià, Ariadna Comerma, Montse Ginebra

Entrevista. Conversa amb Àngel Alsina. «L’essència de la Maria Antònia: una recerca aplicada, des de l’escola i per a l’escola»

Àngel Alsina és catedràtic de didàctica de les matemàtiques a la Universitat de Girona i director de la càtedra de Didàctica de les Mate­màtiques Maria Antònia Canals de la mateixa Universitat. Les seves línies de treball estan centrades en l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques a les primeres edats i en la formació del professorat. Ha publicat nombrosos articles científics i llibres sobre qüestions d’educació matemàtica, i ha portat a terme múltiples activitats de formació permanent del professorat de matemàtiques a Catalunya, l’Estat espanyol i l’Amèrica Llatina.

Revista Infància

Infant i societat. El temps a l’Espai Familiar

No hem d’oblidar que un factor determinant de la cura és el temps. Deixar temps, dedicar temps, aprofitar el temps, passar temps amb l’altre i amb nosaltres mateixos… Volia compartir alguns pensaments sobre la importància del temps.

David Aparicio

Llibres a mans. Per l’abril, ous mil

Dediquem aquestes pàgines a reflexionar sobre la importància de l’alimentació saludable per al bon creixement físic, educatiu, cultural i social dels infants des d’una mirada etnopoètica i literària.

Roser Ros, Elisenda Llansana

Informacions. Guardons i Premi Marta Mata de Pedagogia

El passat 20 de desembre es va celebrar, a la seu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, l’acte de concessió dels Guardons Marta Mata i del Premi de Pedagogia Marta Mata.

Revista Infància

Blogs, llibres i més. De Maria Antònia Canals

Revista Infància

Poesia. Dos poemes de Lola Casas

Per un any, canviem de gènere. En aquesta secció dedicada a la literatura per als més petits, substituïm els contes per poemes. I el primer problema que ens trobem és quins autors seleccionem. En tenim un munt. N’hi ha que s’han dedicat de ple als més petits i d’al­tres que han compaginat la seva producció destinada als adults amb una de més específica per als infants. Sigui com sigui, solament en podem oferir un tast. Posem la mel a la boca, com a incentiu perquè la poesia ressoni per les escoles, aprofitant que els infants ja l’han tastada, que en porten molta de casa, en forma de cançons de bressol, moixaines, jocs de falda…

Revista Infància

Crèdits

Revista Infància

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!