Per què una carta per a una representació mixta de les joguines

The Pink Project – Jiwon and Her Pink Things, Gyeonggi-do, South Korea, Light jet Print, 2008 ©JeongMee Yoon

“No us penseu que el destí sigui res més que aquesta densitat de la infància”, afirmava el poeta Rainer Maria Rilke. Erigint la infància com a element essencial d’un destí personal, afirmava la importància determinant d’aquest moment en la vida d’un individu.

Des que vaig arribar al Ministeri d’Economia, Finances i Reactivació, no he deixat de treballar contra tots els determinismes, entre els quals, les desigualtats de gènere. Si bé és possible que els prejudicis apareguin des del moment en què la mare està embarassada, en la manera com les persones externes li parlen de l’embaràs segons si espera una nena o un nen, és innegable que es reforcen durant la infantesa, en la família, a l’escola o, d’una manera més generalitzada, en la nostra exposició als relats i a les imatges socials, encara fortament impregnades d’esquemes en què els homes són en la situació dominant.

Per primera vegada en la història política de França, el president de la República va fer de la igualtat entre homes i dones una causa central del quinquenni. El govern s’esforça, en cada política pública, per no agreujar, sinó reparar aquestes desigualtats. Al Ministeri de la Indústria, vaig crear el Consell per a la Diversitat de Gènere en la Indústria el març de 2019. El full de ruta del consell fixa objectius clars i accions concretes, especialment per despertar i ampliar vocacions entre les dones joves enfrontant els prejudicis que les aparten dels sectors científics, tècnics i industrials. Des d’aquesta òptica vam plantejar una Carta per a una representació mixta de les joguines, que l’associació Le Furet va signar.

Aquesta carta afecta els primers anys de la vida de les nenes i els nens petits. Pretén denunciar els estereotips que molt aviat condicionen els infants i els tanquen en postures que potser no s’ajusten al que en realitat són. És una palanca precoç però potent per assolir la diversitat de gènere, sobretot en l’àmbit econòmic, que constitueix un imperatiu d’inclusió i d’igualtat real. França sempre ha sigut un país precursor, observat pel món sencer, pels seus combats a favor de la igualtat, i volem continuar amb aquest compromís per al nostre país i per al món sencer. La diversitat de gènere és a més una clau important per al rendiment de les nostres empreses i la nostra economia, com mostren diversos estudis acadèmics sobre el millor rendiment dels equips mixtos.

 

The Blue Project – Kihun and His Blue Things, Seoul, South Korea, Light jet Print, 2007 ©JeongMee Yoon

Els treballs preparatoris de la carta que es van fer són sorprenents. Més enllà de la distinció entre el rosa per a les nenes i el blau per als nens, que encara perdura, descobrim que el petit ordinador rosa proposa la meitat de funcionalitats que el petit ordinador blau! Així, les nenes no són tractades com a iguals en termes de desenvolupament i de curiositat que els nens.

En firmar aquesta carta, els signataris destaquen la diversitat de les nenes i els nens en la creació, la distribució i la promoció de les joguines. Els compromisos dels signataris abasten quatre àmbits: la concepció del producte, el condicionament dels infants per part dels productes presentats així al mercat, la manera com es fan els catàlegs dels fabricants, i, finalment, la publicitat. El fil conductor de la nostra acció és fer de manera que deixi d’haver-hi categories “masculines” d’una banda i “femenines” de l’altra pel que fa als joguets, i que cada infant pugui tenir accés indiferentment als joguets que li agradin més sense que se li retregui que “no és per a ell”.

Gràcies a la implicació dels signataris s’han dut ja a terme nombroses accions després de la signatura d’aquesta carta, entre les quals formacions sobre els estereotips per a alumnes i per a docents, la difusió d’una campanya a les xarxes socials, la distribució de fitxes tècniques sobre la igualtat als membres d’associacions, kits de sensibilització escolars, tutories i patrocinis destinats a dones joves, però també la relectura de catàlegs i formacions per a venedors.

El conjunt d’aquestes accions participa de la nostra voluntat d’assolir la igualtat real i no només formal entre dones i homes, millorant el lloc de les dones i les projeccions que fan d’elles mateixes en un entorn científic, tècnic i industrial.

Això està en consonància amb el compromís del Govern francès pel que fa a la paritat. El Debat sobre les Violències Masclistes, el setembre de 2019, ja fa palesa aquesta motivació. A escala global, França és líder mundial de diplomàcia feminista. En assumir la presidència del G7 el 2020, França va implicar set països membres en l’aliança de Biarritz per la igualtat, perquè cada país concebi una gran llei a favor dels drets de les dones, i és el que vam posar en marxa concretament amb la proposició de llei sobre la paritat econòmica, adoptada al Parlament en primera lectura.

El conjunt d’aquestes accions participa de la nostra voluntat d’assolir la igualtat real i no només formal entre dones i homes, millorant el lloc de les dones i les projeccions que fan d’elles mateixes en un entorn científic, tècnic i industrial.

La llei no ho pot tot, l’Estat no ho pot tot. Som davant una obra cultural gegantina i ens hem d’aliar, actors públics, privats i associatius, per ancorar el canvi de manera irreversible i difondre la igualtat com una pols fina. Aquesta carta sobre els joguets no és en absolut anecdòtica. Conforma una nova aliança d’actors que es posa com a objectiu alliberar plenament els somnis i les ambicions dels infants, especialment les nenes. L’autocensura –ho sabem– és la pitjor enemiga de la igualtat d’oportunitats.

Agnès Pannier-Runacher, executiva empresarial francesa i política membre de La República En Marxa! (La République En Marche!, LaREM). Actualment és ministra delegada encarregada de la Indústria.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Vols subscriure't a totes les nostres revistes digitals o rebre-les en paper a casa?
Fes-ho ara!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Vols subscriure't a totes les nostres revistes digitals o rebre-les en paper a casa?

Fes-ho ara!