Editorial i introducció

Editorial

Benvinguts al primer número d’Infància a Europa avui. El projecte vol ser la continuïtat de la revista Infància a Europa, que va ser publicada per primera vegada l’any 2001. La iniciativa, com s’explicava en els seus primers editorials, volia promoure l’intercanvi d’idees i experiències per tal de mostrar la realitat de les escoles a Europa, celebrant la diversitat i apropant-la als lectors.

Avui reprenem el projecte amb el màxim respecte envers el llegat que ens ha deixat, al llarg de vint-i-nou números publicats. Després d’un temps repensant el projecte, ens sembla necessari continuar oferint un espai de debat i reflexió, una oportunitat per a l’anàlisi de perspectives, contextos i experiències pedagògiques diverses.

En el marc d’aquest projecte, volem també promoure iniciatives que facin extensiu el debat encetat en cada número de la revista i el treball en xarxa, tot creant grups de treball, visites o intercanvis pedagògics entre realitats diferents.

En aquest sentit, cal destacar com la xarxa europea d’educadors ConCrit[1] (CONstructive CRITicism) i l’equip d’Infància a Europa avui van col·laborar per tal de fer extensiu el debat sobre el concepte d’infància a la trobada de mestres i educadors que es va celebrar a Barcelona durant el mes de maig del 2017.

Aquesta trobada va centrar les seves reflexions entorn del concepte d’infància, el mateix tema que ens ha semblat rellevant per encetar el primer número d’Infància a Europa avui.

Bona lectura!

Marta Guzman i Jens Klennert
[1]http://concrit.nu/

 

Introducció

El tema d’aquest número és la Infància. Per fer-lo, hem cercat inspiració a tot Europa amb articles que d’una manera o una altra amplien les nostres nocions del que pot ser la infància. Hem inclòs tant debats teòrics com reflexions pedagògiques de pràctiques concretes.

En aquest número hi trobareu dos articles, un d’Alemanya i un de Grècia, que ens recorden que dins les fronteres europees existeixen moltes infàncies diferents. Massa infants han experimentat ja en els seus primers anys la guerra, l’exili, el patiment i el dolor. Una vivència que no podem ni volem ignorar a l’hora d’analitzar les infàncies a Europa.

Algunes de les experiències que presentem es basen en qüestions molt locals, mentre que d’altres miren molt enllà. Un equip de pedagogs francesos han viatjat per països d’Europa per trobar llocs on s’atorgui molta més importància a la vida a l’aire lliure de la que se li atorga en les institucions franceses tradicionals. El viatge es converteix en una descoberta de la novetat, però alhora en una reflexió fructífera sobre els tòpics instal·lats dins la pròpia tradició.

La música és internacional. Flueix lleugera entre fronteres. Hem inclòs en aquest número un exemple de com l’artista britànic David Bowie ha servit d’inspiració per a una pràctica pedagògica en una escola infantil portuguesa.

Finalment, però no menys important, podeu llegir les “set afirmacions sobre les infàncies”, que obre un espai de debat sobre com els infants poden esdevenir actors de la seva pròpia infància.

Esperem que gaudiu de la lectura i que hi trobeu temes de debat per compartir amb companys i amics.

ConCrit

El maig de 2017, la xarxa ConCrit va celebrar una trobada a Barcelona a la qual van assistir diversos dels autors dels articles d’aquest número. Això els va donar l’oportunitat de debatre entre ells i amb la resta de participants al ConCrit, reunits per debatre sobre infàncies. En aquest número hi trobareu un article escrit per un educador que va participar a la reunió. El maig de 2018, la revista Infància a Europa avui ha celebrat una altra trobada en col·laboració amb la xarxa ConCrit. La trobada ConCrit ha tingut lloc a Lisboa els dies 25 i 26 de maig, i ha girat al voltant de “Natura i sostenibilitat”

Per a més informació, visiteu www.concrit.com.

Junta editorial del primer número:
Marta Guzman, Espanya
Jens Klennert, Alemanya
Claus Jensen, Dinamarca

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!