Escola. Escola, família i entorn: la diferència suma

Com aconseguir que l’entorn afavoreixi l’aprenentatge dels nostres alumnes? Què podem fer perquè les famílies se sentin l’escola com a seva? Des de l’escola Àgora fa temps que hi reflexionem i busquem complicitats per aconseguir una verdadera comunitat il·lusionada i ben avinguda.

 

D’on venim?

L’escola Àgora (abans Mare de Déu del Mont) és un centre públic d’educació infantil i primària situat al barri de Sant Narcís de Girona. Estem convençuts de la necessitat d’implicar la comunitat i l’entorn. Només així podrem desenvolupar amb garanties un projecte educatiu eficient, eficaç i compromès amb els infants.

Ja des de 1999, les AMPA de diferents escoles del barri, entitats i associacions de veïns van detectar la necessitat de treballar conjuntament amb els centres educatius a fi de col·laborar en el desenvolupament integral dels infants. Calia organitzar una xarxa d’intervenció efectiva per reforçar l’assoliment de dos objectius imprescindibles: l’equitat educativa i la cohesió social.

Aquesta proposta es va concretar amb la constitució del Pla d’educació i convivència, el Pla educatiu d’entorn i el Pla de barris.

En aquest sentit, es va promoure l’organització d’activitats dirigides a l’atenció dels alumnes i les seves famílies dins i fora de l’horari lectiu.

On som ara?

La Coordinadora d’AMPA encara està fent possible que s’ofereixin algunes de les activitats. Els tallers d’estudi assistit, la subvenció d’algunes activitats extraescolars i la biblioteca oberta en serien alguns exemples. No obstant això, la majoria de les accions fetes en anys anteriors s’han perdut.

Malgrat l’èxit i els beneficis contrastats de les diferents propostes, el moment viscut, amb relació a la crisi econòmica i la voluntat política dels últims anys, no hi ha ajudat.

Com a escola, en la mesura del possible hem volgut continuar amb les dinàmiques que es van engegar des dels diferents plans. Tot i la falta evident de recursos (suplerts amb el sobreesforç dels professionals), seguim creient en la necessitat d’oferir les possibilitats i oportunitats que els nostres infants i famílies necessiten.

Comissió mixta patis

Procés de canvi

Pels volts de l’any 2012, l’equip directiu entrant va dur a terme una diagnosi de centre i va detectar la necessitat de fer una sèrie d’intervencions per millorar l’estat de la cohesió de la comunitat educativa i els resultats acadèmics dels alumnes.

En l’aspecte pedagògic, l’equip docent va entendre la importància d’integrar activament les famílies i l’entorn proper a l’escola per millorar les relacions i els resultats. En aquest sentit, i perquè la proposta encaixés amb el funcionament habitual del centre, es van haver de replantejar alguns aspectes metodològics i organitzatius. De fet, aquest és un treball que encara perdura, ja que per garantir l’èxit de la transformació cal la implicació i el compromís de tot el claustre.

Sabem que els canvis profunds en pedagogia, aquells que són sistèmics i afecten les arrels de les institucions, no poden fer-se, en cap dels casos, sense el consens de tots els qui els hauran d’aplicar.

A continuació es presenten alguns dels projectes que ja s’ofereixen des del centre, que preveuen la intervenció efectiva i afectiva de les famílies i de l’entorn proper.

 

Projectes singulars

L’hort, un tresor a l’escola!

És una proposta de treball del medi natural compartida amb l’escola bressol El Tren, on les famílies dels alumnes participen en les actuacions que es fan. Cada curs té una tasca a desenvolupar amb una correspondència curricular directa. Així doncs, hi ha els encarregats dels cereals, dels llegums, del compostatge, de les remeieres… A més, els alumnes de Cicle Superior són els responsables d’ajudar a plantar als companys de l’escola bressol i d’Educació Infantil.

Escacs: «Observo, penso, jugo»

Aquest projecte d’escacs es porta a terme a Cicle Inicial i Cicle Mitjà. A més de les competències de matemàtiques que porta intrínseca la proposta, es posa en valor tot un treball de respecte, paciència, empatia… Les famílies dels alumnes poden participar en l’activitat amb l’únic compromís d’assistir, cada setmana, a les sessions a què es van comprometre.

Escacs amb famílies

Art integrat

És el projecte més recent de l’escola.

Cada curs treballa l’art des d’una disciplina diferent, amb la col·laboració i participació de les famílies i d’agents externs.

Educació infantil: Modelatge. Els més petits de l’escola aprenen a modelar el fang amb la Bàrbara (LaBGC), una artista professional que enguany col·labora amb l’escola.

1r curs: Cartellisme. Els nens i nenes participen, juntament amb l’associació de comerciants de Sant Narcís, en l’elaboració de cartells per als comerços del barri.

2n curs: Coral. L’Escola Municipal de Música de Girona acompanya la proposta. Els alumnes d’aquest curs aprenen cançons pròpies del repertori tradicional català. A final de curs, fan una posada en escena de totes les cançons que han après.

3r curs: FAMA: Els alumnes fan sessions d’expressió corporal i teatre musical amb el grup FAMA Girona. El fil conductor de les classes parteix, sempre, d’un dels projectes que fan els alumnes del curs.

4t-5è curs: Els alumnes d’aquests dos cursos, i gràcies al conveni amb la Fundació Yehudi Menuhin, durant un trimestre fan classes de teatre amb una actriu professional. Per Sant Jordi s’estrena l’obra.

6è curs: Audiovisuals. La proposta per a l’últim curs està encarada a realitzar un documental. El curs passat, per exemple, va ser Memòries de Sant Narcís, conjuntament amb els artistes de La Volta. El visionat es va fer al centre cívic per a tota la comunitat educativa i per a tot el barri.

Laboratori matemàtic

Aquest és el projecte de participació família-escola més antic del centre.

En aquest espai, els alumnes de 2 anys i de parvulari conviuen en grups reduïts i internivells amb la finalitat de poder jugar, investigar i descobrir conceptes propis de l’àmbit matemàtic. Una bona part dels materials els fan les comissions mixtes de famílies i mestres de les dues escoles, que cada sis setmanes, aproximadament, es reuneixen per elaborar els jocs.

Tallers de pares a l’aula

És una proposta on les famílies que ho desitgen poden organitzar i dinamitzar sessions a la classe dels seus fills. Les activitats que es presenten són pactades prèviament amb el tutor. Els tallers de rebosteria, jocs tradicionals d’altres països, experimentació… en podrien ser alguns exemples.

Club de lectura

És un grup organitzat per les famílies de l’AFA, que es troben quinzenalment al local de l’associació que hi ha a l’escola, amb la finalitat de compartir i comentar les lectures proposades.

Biblioteca oberta a la tarda

Dos dies a la setmana, la biblioteca de l’escola s’obre a tota la comunitat educativa de 16.30 a 17.30 perquè els alumnes que ho desitgin puguin quedar-se a acabar els deures, llegir o compartir un temps i un espai amb les seves famílies. Trimestralment, la comissió de biblioteca de l’escola organitza una sessió de contacontes.

Delegats d’aula

Dos pares o mares representants de cada classe col·laboren en la difusió de les notícies més destacades que es van generant al centre. Els delegats, juntament amb la Junta de l’AFA, fan una feina imprescindible per al bon funcionament del centre.

Comissions mixtes

Són grups de treball que s’organitzen, puntualment i segons les necessitats, per tractar temes d’interès. En aquest sentit, s’han articulat:

Comissió de patis: grup organitzat per elaborar les propostes de jocs dins la convocatòria de l’Ajuntament («Activa el teu pati»).

Canvi de nom: comissió que va sorgir de la idea de canviar el nom del centre (Festa del Somni). Els components van recollir les propostes i organitzar la tria.

 

Creiem fermament i de manera honesta que la intervenció activa de les famílies en el procés educatiu fa que els alumnes entenguin la funcionalitat dels seus aprenentatges, els posin en valor i els dimensionin correctament.

 

On volem anar?

L’escola té la voluntat de continuar treballant, conjuntament amb les famílies, el barri i la ciutat, per garantir l’equitat en l’educació dels infants de l’escola i, a la vegada, dels infants dels centres del nostre territori.

Podem dir que, amb la feina feta aquests últims anys, tenim la certesa que només amb el compromís de tots podrem aconseguir que els nostres alumnes puguin realitzar-se integralment i esdevenir ciutadans compromesos, actius i, sobretot, feliços.

 

 

Montse Marquet

Directora

Joel Aranda

Cap d’estudis

Anna M. Prim

Secretària

Equip directiu de l’escola Àgora de Girona

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!