Monogràfic. Teatre i educació. Presentació del monogràfic

Us oferim un recull d’articles sobre teatre i educació.

El gener passat, l’actor Oriol Pla guanyava el Premi Gaudí al millor actor secundari per la pel·lícula Incerta glòria. Recollia el premi tot donant les gràcies a la seva escola de Primària perquè allà la poesia, les arts plàstiques i la música tenien el mateix valor que altres assignatures.

En aquest monogràfic esperem recollir reflexions i experiències confiant que altres alumnes agrairan en el futur als seus mestres i professors haver-los donat l’oportunitat de gaudir tot fent teatre.

La quotidianitat del teatre, com ha comentat en algun moment Ignasi Roda, la tenim ben integrada en els projectes educatius de centre? Sovint hem fet teatre a l’escola, l’escola va al teatre…, però ens cal fer una aturada entre actes per reflexionar sobre el que s’està fent com a projectes d’escola, com podem fer-ho més interdisciplinari, i escoltar les veus d’actors opinant sobre la seva experiència.

Comptem amb uns primers articles de fonamentació teòrica sobre el tema: la visió de Joan Solana sobre el teatre com a art i oficis, i la d’Ignasi Roda, amb les seves reflexions fetes a partir de la seva dilatada praxi en aquest món, que ens aporten una visió crítica de la situació del teatre a l’educació.

Magalí Frappant ens planteja les arts com a mètode educatiu, basant-se en fets reals i experiències de teatre a les escoles. Ens ofereix un recull d’enllaços per ampliar les possibilitats de conèixer altres experiències, festivals i altres.

Continuem amb tres experiències d’escoles de Primària, una de Barcelona, El Segrer, i dues de les terres gironines, l’Escola L’Aulet de Celrà i l’Escola La Farga de Salt en col·laboració amb La Perla Petita. A l’Escola L’Aulet ens mostren el projecte interdisciplinari del procés i la representació de l’obra amb l’organització de tot el claustre i la implicació de les famílies. A l’Escola La Farga ens apropen a l’experiència de la creació d’un llibre i la seva adaptació teatral amb la participació de tota la comunitat educativa.

A nivell de Secundària, comptem amb una experiència interdisciplinària per potenciar l’anglès a La Salle de Sant Celoni, a quart d’ESO, mitjançant un projecte de teatre musical. «La vida és teatre» és el títol de l’article, que acaba amb un consell d’Oscar Wilde per ser tu mateix.

Acabem el monogràfic amb una entrevista als actors Joel Joan i Anna Sahun, amb interessants reflexions que ens confirmen el que encertadament ens recomana Ignasi Roda: «El teatre ha de ser un acte voluntari i de festa».

Apagueu els mòbils que aixequem el teló!

Elena Noguera

Coordinadora del monogràfic

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!