Rosa Sensat rep la Placa d’Honor de l’Orde Civil d’Alfons X El Savi

La Ministra d’Educació Isabel Celaá ha fet entrega aquest dimecres, durant una cerimònia al Ministeri d’Educació, de la Placa d’Honor de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi a l’Associació de Mestres Rosa Sensat. La presidenta de l’Associació, Francina Martí, ha recollit també els reconeixements a les mestres vinculades a Rosa Sensat Pilar Benejam i Maria Teresa Codina, que en aquest cas han estat condecorades en categoria de Comanda en placa. La Placa d’Honor de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi reconeix entitats i projectes que han contribuït a la millora de l’educació al país.

Des de l’Associació de Mestres Rosa Sensat recollim aquesta distinció com a reconeixement a la dedicació de tots aquells mestres que han treballat i treballen dia a dia per la millora de l’educació. Una educació pública, democràtica, d’arrel republicana i diversa, amb un fort accent en la importància de la llengua i la cultura catalanes per a la vertebració de la nostra societat. Francina Martí, presidenta de l’Associació, ha destacat la dimensió col·lectiva d’aquest reconeixement: “Rosa Sensat és un projecte col·lectiu que va néixer amb la voluntat de recuperar els valors de l’escola republicana. Una escola democràtica que promou l’educació per la llibertat, ja que, tal com afirma Pilar Benejam: ‘No hi ha democràcia sense els coneixements que permeten entendre el món'”.

“Des de Rosa Sensat esperem que aquest reconeixement representi un compromís polític a favor de l’educació pública de qualitat, d’una escola catalana en llengua i cultura que vertebri la cohesió social, on la pedagogia vagi per davant de les lleis i les normatives”, ha afegit Martí. Durant l’entrega dels reconeixements, la Ministra d’Educació María Isabel Celaá ha destacat la contribució de l’Associació, així com de les mestres Benejam i Codina als “imprescindibles moviments de renovació pedagògica”.

Pilar Benejam (Ciutadella, Menorca, 1937) és mestra i pedagoga. Des del 1972 és catedràtica del Departament de Didàctica de la Llengua, de la Literatura i de les Ciències Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona i va tenir un paper destacar en la seva etapa constituent. Va ser redactora del Manifest de Bellaterra, pel qual va rebre la Medalla de Bronze de la institució. Ha treballat a l’Escola Costa i Llobera i a l’Escola Talitha. Ha format part de diverses comissions per a la reforma de la formació docent a Catalunya i Espanya. Ha estat guardonada amb els premi Ramon Llull de 2003, amb el Premi Jaume Vicens Vives de 2004 i amb la Creu de Sant Jordi de 2004.

Maria Teresa Codina (Barcelona 1927) és mestra, pedagoga, i una de les fundadores de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Va fundar i dirigir l’escola Talitha (1956), pionera de la renovació pedagògica, fins que va decidir dedicar-se a l’educació en escoles públiques de perifèria. Des del 1983 fins la seva jubilació el 1992 va treballar a l’administració educativa de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, dedicant-se a l’educació dels col·lectius més desfavorits. Ha estat guardonada amb el premi Ramon Llull d’experiències pedagògiques (1979), el premi Hidalgo de Presència Gitana (1983), el premi Ramon Fuster per la seva trajectòria professional (1995) i el Premi Catalunya d’Educació (2001).

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!