Una jornada pensant amb (i no en) Irene Balaguer

Autors: Víctor Llovera i Adrià Martí

Recordar d’on venim i a les persones i moments que ens han ajudat a ser on som ara és quelcom imprescindible per aprendre i avançar. Per aquest motiu, la Jornada Internacional d’Educació Infantil que va tenir lloc al CaixaForum el dissabte 6 de juliol, va començar fent ressò de la vida de tres personalitats cabdals per entendre el que és avui l’Associació de Mestres Rosa Sensat: Rosa Sensat (1873-1961),  Marta Mata (1926-2006), i especialment Irene Balaguer (1948-2018), que ens va deixar a finals de l’any passat.

Malgrat haver-nos deixat, la presència d’Irene hi era, especialment a partir de les paraules dels mestres que la van poder conèixer i segueixen pensant amb ella. Pensen amb ella, i no en ella, perquè la seva manera d’entendre la docència segueix amb nosaltres. Per aquest mateix motiu, la jornada no va ser un homenatge perquè, en paraules d’Assumpta Baig, “ella no ho hauria volgut”, sinó un apropament a la seva figura i al seu llegat.

En el parlament inicial, David Altimir va rememorar les paraules que Irene va escriure sobre el dia en què va arribar per primera vegada a Rosa Sensat, on va ser rebuda per la Marta. La sala era plena a vessar, amb presència d’amigues i companys i companyes de diferents indrets: d’arreu de la península, d’Europa i Llatinoamèrica. I es van llegir missatges de Madrid, Mèxic i Lió per part de persones que, per diversos motius, no hi van poder assistir, com el pedagog francés Philippe Meirieu, que va recalcar la importància de la defensa de l’educació per a la democràcia.

Per acabar de descobrir el caràcter incansable d’Irene es va projectar un vídeo amb imatges de trobades, companys i companyes de viatge i  d’estades arreu del món. Apropar-nos a altres cultures ens fa créixer, i les fotografies d’Irene i altres membres de l’Associació a llocs tan diversos com Cuba, França, Mèxic per descobrir altres maneres d’enfocar l’educació infantil en són un exemple.

“Fins i tot quan discutíem, era sempre per aconseguir l’escola que volíem”

El Conseller d’Educació Josep Bargalló va assistit a la jornada i va expressar la necessitat de donar continuïtat al llegat d’Irene, que és també el que estan forjant l’Associació Rosa Sensat, la Fundació Marta Mata i la Fundació Artur Martorell. El conseller va dir que aquesta és “una feina continuada sense la qual el nostre sistema educatiu no seria com és”. Per acabar de donar el tret de sortida a la jornada va tenir lloc una mostra de comunicació a partir del moviment amb la dansa de l’Anna Casanova acompanyada de la música de Maria Arnal i Marcel Bagés.

“Fins i tot quan discutíem, era sempre per aconseguir l’escola que volíem”, va recordar la mestra italiana Mara Davoli durant la primera taula rodona de la tarda ‘Quina escola volem?’. Davoli va estar amb els sentiments a flor de pell durant tota la seva intervenció, afirmant que encara continua parlant amb Irene en un diàleg “apassionant, genuí i lleial”. 

La jornada també va tenir moments per mostrar projectes que, tot i comptar amb una llarga trajectòria al nostre país, encara són quelcom renovador i poc usual, com les escoles de bosc, un model al qual ens va apropar el mestre danès Claus Jensen. Els assistents van contemplar abstrets les fotografies de nens i nenes explorant boscos i jugant amb els elements de la naturalesa, fet poc habitual a les escoles d’aquí a Catalunya. “No es pot estar tot el dia a la classe”, va dir Jensen davant la convençuda mirada de les persones assistents.

Però també hi va haver temps per les reivindicacions: “S’ha de lluitar per aconseguir les condicions òptimes; deixar que els nens tinguin el seu propi ritme”, va afirmat Agnes Szanto. En aquest sentit, una emocionada Carmen Ferrero, que havia viscut milers de moments amb Irene Balaguer, va explicar que amb ella sempre parlaven que si no feien política, la farien per elles i que necessitaven estar organitzades per fer front al retrocés que, va apuntar, estan vivint ciutats com Madrid.

En l’última intervenció, la professora brasilera Sonia Larrubia, davant la situació que es veu a Brasil, va fer una crida a fer una “lluita constant” per fer possible una bona educació. Finalment, el titellaire Mariano Dolci va ser l’encarregat de tancar la jornada amb una petita actuació d’ombres, que a través del joc de formes i mans va apropar a les persones assistents històries senzilles però carregades de possibilitats i significats. 

 

Si vols saber-ne més…

La Biblioteca Rosa Sensat ha organitzat una mostra i recull bibliogràfic sobre la vida i obra de la Irene Balaguer, que estarà disponible per visitar fins al mes d’octubre del 2019 i a partir de la propera setmana al web en format online.

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!